MYANMAR-JOURNALISTER KAN FÅ LANGE STRAFFER

FORFULGT: Over 600.000 rohingyaer fra Myanmar har flyktet til nabolandet Bangladesh.

To myanmarske journalister som jobber for nyhetsbyrået Reuters,  risikerer lange fengselsstraffer for å ha avslørt forfølgelse av mennesker i minoritetsgruppen rohingyaer i delstaten Rakhine vest i Myanmar.
De to journalistene ble arrestert 12. desember i fjor og er mistenkt for å ha fått tak i «viktige og hemmelige dokumenter» fra to politifolk.
De to politifolkene har et lengre opphold i delstaten Rakhine hvor rohingyaene utgjør en betydelig minoritet. Rohingyane er muslimer og kommer fra det muslimske nabolandet Bangladesh.
Militære- og politistyrker er blitt beskyldt for å ha forfulgt rohingya-folk. De siste månedene skal ca. 650.000 mennesker fra minoritetsgruppen flyktet over grensen til Bangladesh. FN mener myanmarske myndigheter har stått bak og kjent til handlingene til regjeringsstyrkene og mistenker styrkene for å ha begått etnisk rensing. Myanmarske myndigheter sier regjeringsstyrkene har bekjempet terrorister med tilknytning til ekstreme grupper blant rohingya-folket.
De to journalistene, Kyaw Soe Oo (27) og Wa Lone (31), skal nå være formelt siktet og risikerer opptil 14 års fengsel.
– De pågrep oss fordi vi forsøkte å få frem sannheten, sa Wa Lone til journalister som var samlet utenfor rettsbygningen i Yangon da rettssaken startet sist onsdag.
Flere land har krevd at journalistene må løslates umiddelbart.
– Dette er et klart forsøk fra myndighetenes side på å stanse granskningen av militærets overgrep og forbrytelser mot rohingyaer i Rakhine, og å skremme andre journalister fra å gjøre det samme, heter det i en kunngjøring fra organisasjonen.
Forsvarerne til de to journalistene har forlangt at de to løslates mot kausjon. Begjæringen vil bli behandlet under et rettsmøte i slutten av denne måned.

Leave a Reply

Your email address will not be published.