ANTHONEY BOURDAIN FUNNET DØD

 

FUNNET DØD: Den verdenskjente kokken og TV-personligheten Anthony Bourdain  er død. Han ble 61 år gammel. Foto: Wikipedia Commons

Den verdenskjente kokken og reiselivsjournalisten Antohny Bourdain er død 61 år gammel.  Bourdain ble funnet død på et hotellrom i Kaysersberg-Vignoble nordøst i Frankrike hvor han var i forbindelse med innspillingen av et nytt TV-programi serien «No Reservations». TV-selskapet CNN sier i en pressemelding at det dreier seg om selvmord.

Han ble av mange oppfattet som den rake motsetning til en annen verdenskjent kokk, Gordon Ramsey. Ramsey var kjent for sine raseriutbrudd og stadig svingende humør. Bourdain var positiv, nysgjerrig, oppmuntrende og svært åpen for andre måter og tilnærminger til kokkekunst. Han var ingen matsnobb, men heller ikke redd for å si hva han mente om andre kokker.

Den britiske TV-kokken Jamie Oliver skriver på Facebook at Bourdain «bidro til den kullinariake samtalen» og «etterlater seg et stort tomrom».

Han var født i New York City, og vokste opp i Leonia i New Jersey i en katolsk-jødisk familie. Navnet har han fra sine besteforeldre på farssiden som emigrerte fra Frankrike. Han snakket fransk og tilbragte mange somre hos slektninger i Frankrike,

GATEMAT: Både president Barack Obama og Anthony Bourdain likte gatemat. Her under et møte i Hanoi. Foto: Instagram

Han jobbet lenge som sjefskokk hos Brasserie Les Halles på Manhattan, og ble først kjent med sin bestselgerbok «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. 

Siden ble han kjent som TV-kokk på Food Network. Han var desiste årene mest kjent som mannen som gjorde CNNs  «Parts Unknow» til et svært populært matprogram.
Bourdain var kjent for sin motstand mot vegetarianere og mente veganismen – med unntak av India – var en fornærmelse mot innbyggerne i mange land. Han mente bevegelsen var en «First World luxury».

Han kunne også være svært sarkastisk og kritisk mot andre kjente kokke-personligheter. Noen av hans programmer ble merket med advarsel til foreldre på grunn av Bourdains språkbruk som ofte var farget av seksuelle ord.

Han hadde stor sans for punkmusikk og likte spesielt Ramones, Dead Boys og The Voidoids.  Han uttalte en gang at kolleger som spilte Elton John, Grateful Dead eller Billy Joel  på jobb, risikerte å bli sparket – selv om Billy Joel var en stor fan av Bourdain og ofte besøkte restauranter hvor Bourdain jobbet.

GOD VENN: TV-kokken Jamie  Oliver var en god venn av Bourdain og valgte å minne sin venn med denne Facebook-posten. Foto: Skjermdump Facebook

Bourdain levde hardt. Han brukte i perioder heroin, kokain og LSD. Han drakk tett og røkte tidligere to pakker sigaretter daglig. Han hadde to ekteskap bak seg og  var for tiden i et forhold til den italienske skuespilleren Asia Argento – en av de mange kvinnene som har anklaget Harvey Weinstein for seksuell trakassering.

Bourdain jobbet med en ny episode av «Parts Unknow» for CNN da han valgte å avslutte sitt liv fredag. Blant de som la ut minneord om Bourdain var tidligere president Barack Obama som møtte Bordain til en øl på et gatekjøkken i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi i 2015.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.