Gharahkhani blir ny stortingspresident

PRESIDENT: Norsk-iranske Masud Gharahkhani(39) blir trolig ny stsortingspresident . Foto: FAcebook

 

Norsk-iraneren Masud Gharahkhani (39) fra Arbeiderpartiet blir trolig valgt til ny stortingspresident i morgen. Gharahkhani ble innstilt som Aps mann etter at forhåndsfavoritten Sverre Myrli (50) ble vraket på grunn av en kjærestehistorie til en ung AUFer tilbake på 1990-tallet.
Ap måtte stille med en ny kandidat til toppvervet etter at stortigspresidenten Eva Kristin Hansen måtte trekke seg etter to måneder i jobben.Hun skal nå etterforskes med mistanke om svindel med pendlerleilighet.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at det står en samlet stortingsgruppe bak Gharahkhani
– At det er engasjement rundt den type spørsmål, det er ikke underlig. Nå har jeg vært her, men jeg oppfatter at det er en samlet stortingsgruppe som har gått for det valget som valgkomiteen jobbet seg grundig frem til. Det er jeg fornøyd med, sier Støre til Aftenposten.
Myrli fikk vervet som Stortingets fjerde visepresident i oktober, og mange regnet med at han ville rykke opp til landets høyeste politiske verv. I stedet ble det en relativt ukjent 39 åring født i Iran som skal bekle landets høyeste politiske verv.
– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer, ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, sa  da han møtte pressen i vandrehallen onsdag formiddag, melder NTB.

Gharahkhani kom sammen med sin familie til Drammen som flyktning på slutten av 1980-tallet. Han regnes som en sekulær muslim, og er observert pølsespisende og med en Aas-øl. Han har vært på besøk i Iran flere ganger. Han har også møtt sin kvinne i Iran.

Som Stortingspresident for han en årslønn på 1,7 millioner kroner og bil med sjåfør. Han blir den første Stortingspresidenten med innvandrerbakgrunn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.