Pakistan gikk torsdag ettermiddag til agrep på flere byer i indiskkontrollert Kashmir. Storbyen Jammu skal ha blitt truffet av droner. India gikk tirsdag til angrepet flere mål i pakistanskkontrollerte Kashmir og i selve Pakistan. Angrepene fra India kommer som svar på et terrorangrep i Kashmir 22. april, der 26 indiske turister brutalt ble henrettet i i Pahalgam. India mener terroren ble planlagt fra Pakistan.

Pakistan har nå gitt grønt lys for at deres styrker lan angripe India. Det er stor fare for at konflikten mellom de to atommaktene kan eskalere.
– Rettferdighet har skjedd fyllest. Lenge leve India, skrev den indiske hæren på X. India hevder de angrep “terroristmål” hvor tre islamske terroristorganisasjoner holder til. De vil alle tre at Kashmir skal bli en del av Pakistan
Pakistans forsvarsminister sier ifølge Reuters at fem indiske fly og en indisk drone ble skutt ned. Påstanden er ikke bekreftet av India, men fire lokale regjeringskilder i det indiske territoriet Jammu og Kashmir sier at tre kampfly har styrtet.

Lederen for den pakistanske hæren sier at 26 sivile er drept, og 46 såret som følge av Indias handlinger.
Også på indisk side har det vært offer. Det er ikke kjent hvor mange indere som er døde etter de pakistanske droneangrepene torsdag.
Den viktigste årsaken til konflikten skyldes delingen av Britisk India og hvordan det påvirket området. I 1947 valgte Maharaja Hari Singh, herskeren over Kashmir, å bli en del av India selv om befolkningen hovedsakelig var muslimsk og ville helst vært en del av Pakistan.
Det at India fikk mesteparten av Kashmir har gjort at man sitter med en befolkning der store deler nok heller ønsker å være en del av Pakistan.
India kontrollerer rundt 45 prosent av området, Pakistan 38 prosent, mens Kina har fått et lite område som utgjør 17 prosent.
Det er militante, muslimske grupper som kjemper for at Kashmir skal bli en del av Pakistan. India mener at Pakistan støtter disse gruppene som ofte kommer til India og angriper indiske sikkerhetsstyrker og politi. Og indisk politi mener disse gruppene stod bak angrepet på sivile i Pahalgam 22. april.
India er konvensjonelt overlegne Pakistan militært og bruker langt mer på sitt forsvar enn Pakistan. Men begge landene har kjernevåpen og Pakistan har en mer offensiv strategi for bruk av sine atomvåpen
Selv om Pakistan er svakere konvensjonelt, truer de ganske eksplisitt med å bruke kjernevåpen på et tidlig tidspunkt ved konflikt. India skal ikke få utnytte sin konvensjonelle overlegenhet.
Pakistan har blant annet bygget opp et arsenal av såkalte ikke-strategiske kjernevåpen, som de truer med å bruke på et tidlig tidspunkt hvis det skulle oppstå i en konvensjonell konflikt.
Både India og Pakistan har over tid bygget opp et betydelig atomvåpenarsenal, og skal ha rundt 170 atomstridshoder hver. India var først ute på 1970-tallet, mens Pakistan begynte litt senere.
Blant stormaktene har Kina vært tett på Pakistan, mens India de siste årene har gått mer i retning av USA. Kina viser stor interesser for Kashmir, og de har hevd på området Aksai Chin. Kina har også en samarbeidsavtale med Pakistan, som er en del av det store silkeveiprosjektet. India på sin side ser ut til å få et godt samarbeid med USAs utenriksminister, Marco Rubio.
I provinsen Punjab har pakistanske myndigheter innført unntakstilstand og flere sykehus og sikkerhetsstyrker er i høyeste beredskap. Flere flyplassers i Pakistan og India skal være stengt på grunn av konflikten etter at den blusset opp igjen.
Indiske flyselskaper får ikke lenger fly over Pakistans luftrom. Også flyselskaper fra Taiwan, Vietnam og Sør-Korea unngår nå luftrommet over Pakistan og delvis også luftrommet over konfliktsonene i India.
I en uttalelse fordømmer Pakistans utenriksdepartement Indias angrep på det sterkeste.
Pakistan har meddelt FNs sikkerhetsråd og sagt at landet påberoper seg retten til å svare på det indiske angrepet.
FNs generalsekretær, António Guterres, ber begge parter om å vise maksimal militær tilbakeholdenhet. Det samme sier Norges utenriksminister Barth Eide.
Stortingsrepresentantene Abid Raja fra Venstre og Himanshu Gulati fra Frp har begge personlige bånd til henholdsvis Pakistan og India. Begge deler overfor VG bekymring for spenningen mellom de to asiatiske landene. Begge to håper at India og Pakistan kan bidra til å nedskalere konflikten.
Per 1. januar 2022 var det 40 028 norsk-pakistanere i Norge, hvorav 21 912 var innvandrere og 18 116 var norskfødte etterkommere.[ De første norsk-pakistanerne kom i midten og slutten av 1960-årene som arbeidsinnvandrere da innvandringspolitikken var liberal. Siden år 2000 har pakistansk innvandring via familiegjenforening/familieetablering avtatt.
Den største gruppen norsk-pakistanere kommer fra provinsen Punjab nær grensen til India. Spesielt fra byen Kharian og omegn i gujratdistriktet reiste mange til Norge. Innvandrerne kom også fra byer som Lahore og Rawalpindi i samme provins.
Sammenlignet med norsk-pakistanere, er det langt færre personer i Norge med familiebakgrunn fra India.
Tekst: MORTEN AASBØ
Comments are closed.