PASSREGLER OG 14 ANDRE TING DU MÅ HUSKE FØR FERIEN

DRØMMEFERIEN: Flott strand, masse sol og minimalt med klær. Det er slik vi ønsker oss feriedagene. Foto: Shctterstock

Det er mye som skal pakkes og ordnes før vi reiser på ferie i sommer. Enkelte ting er lettere å glemme enn andre – som å sjekke at passet er gyldig. Nå står fellesferien for dør og Star Tour har laget en sjekkliste for ferieklare nordmenn.

Tusenvis av nordmenn forlater landet i sommer til fordel for en ferie i sydligere strøk. Reiseekspertene i Star Tour har samlet de viktigste punktene man bør sjekke før avreise, basert på de ansattes egne ferieerfaringer.
Star Tour har 40 års erfaring med å sende nordmenn på tur, og vi har i løpet av disse årene lært oss mye om hva som er viktig å huske for å få en god ferie. Her følger våre beste tips for deg som vil være godt forberedt, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Lena Petersson i Star Tour.

Hun trekker spesielt frem viktigheten av å sjekke at pass og reisedokumenter er i orden før avreise.
– Ikke alle nordmenn som planlegger en ferie i utlandet i sommer kommer så langt. Dersom passet ikke er i orden eller har gått ut på dato, kan det i verste fall bety at sommerferien går i vasken. Sett deg inn i hvilke pass- og visumregler som gjelder for det landet du skal feriere i. Det samme gjelder om riktig navn er oppgitt på både flybilletten og i passet. Det er den som reiser som har ansvar for at dette er i orden, sier Petersson.

Fem praktiske tips før reisen:

• Bestill alltid reiseforsikring!
 Å reise på utenlandsferie uten reiseforsikring er risikosport. Blir man syk på reisemålet og trenger sykehushjelp eller hjemtransport kan ferien bli en dyr affære.
• Husk pass- og visumreglene
Sett deg inn i hvilke pass- og visumregler som gjelder for det landet du skal feriere i. Mens enkelte land krever at passet må være gyldig i minst tre måneder etter dagen man forlater landet, krever andre at det må være minst seks måneder igjen til passet utløper. Sjekk også at passet er i god stand, og at det ikke er løsnet fra permen. Pass får du som regel ordnet hos ditt lokale politi der du er folkeregisteret. Visumregler kan du sjekke via landets ambassade, turoperatøren eller reisebyrået. Feil eller mangler i reisedokumenter gir ikke rett til erstatning fra hverken reiseselskapet eller forsikringsselskapet.

• Sjekk billetten din
. Sørg for at navn på billetten samsvarer med navn i passet, at tidspunkt og sted for reise er korrekt, og at riktig kontaktinformasjon som e-post og telefonnummer er oppgitt.
• Kopier verdipapirer
 Ta kopier av pass, førerkort og reisedokumenter som du tar med på ferien og oppbevarer et annet sted enn originalene. 

• Sikre huset ditt
Sørg for at huset ditt ser beboelig ut. Dobbeltsjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook og sørg for at ikke hele verden har tilgang til å se feriebildene og oppdateringene dine. 
Sjekk at alle brannalarmer fungerer før du reiser.
Fem pakketips før reisen:
• Husk å pakke viktig medisin og verdisaker i håndbagasjen. Dersom du ankommer reisemålet på morgenen: pakk også ned badetøy i håndbagasjen. Da kan du kan hoppe rett i bassenget hvis du må vente på at hotellrommet ditt blir klart.
• Lad opp kamera, telefon, ipad etc. Husk batteri og ladere og sjekk om du trenger en spesiell strømadapter i det landet du skal besøke.
• Antibac til håndvask og servietter til håndvesken.
• Ta med mer enn ett betalingskort og oppbevar disse adskilt.
• Solkrem, solhatt og solbeskyttende badetøy til barna.
Fem tips mens du er på ferie:
• Bruk guidene og Facebook aktivt – både før og etter avreise
. På de fleste av Star Tours reisemål kan du benytte deg kostnadsfritt av Guide Online – reiseledertjenester på nett og mobil. Allerede to uker før avreise og under hele ferien kan du kontakte Guide Online med alt du måtte lure på, fra restauranttips til hvor du får kjøpt babygrøt. Før avreise er også Star Tours Facebook-side en fin kanal hvor du kan få tips og råd fra reiseeksperter eller dele erfaringer med andre.

 

KARIBIEN: Drømmestranden i Karibien. Les alt du kommer over av guidebøker før du drar. Og kanskje vet guidene om den fantastiske og nesten øde drømmestranden. Foto: Shutterstock

• Leiebil
 Mange synes det kan være spennende å se mer av reisemålet og guidene er behjelpelige med tips til hvilke steder du kan oppsøke på egen hånd. Husk førerkort og benytt deg av kjente bilutleiefirmaer. Vær sikker på at prisen inkluderer nødvendige forsikringer i tilfelle uhellet skulle være ute. Sjekk at kjørelengden passer den avstanden du har planlagt å kjøre. Sjekk hva det koster å gå opp en klasse, da de billigste bilene (A-klasse) ofte er veldig små. Det er ikke alltid så store summene som skiller. Gå over bilen sammen med utleier både ved henting og levering for eventuelle skader. Ta bilder av eventuelle skader og sørg for at de er påført skjema for du kjører av sted.
• Bruk hotellsafen
. Er det mulig å leie safe på hotellet, bør den benyttes til verdisaker og viktige dokumenter.
• Valuta
. Når du bruker kort i utlandet hender det at butikker spør hvilken valuta du ønsker å betale i. Velg alltid lokal valuta. Velger du å betale i norske kroner kan du risikere å betale mye mer enn du ville gjort i lokal valuta. Grunnen til dette er at det i utlandet er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen. Velger du lokal valuta, veksler kortleverandøren din for deg.

BLUND: Ta deg gjerne en blund på stranden. Men sørg alltid for at minst én i følget er våken og kan passe på verdisakene. Foto: Morten Aasbø

• Klag på stedet 
Dersom du er misfornøyd med noe i ferien, bør du si ifra om feil og mangler med en gang slik at reiseoperatørens guider på stedet får muligheten til å rette opp.

PS. Star Tour har i dag skiftet navn til TUI.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.