24 OPPLEVELSER SOM VENTER DEG I TALLINN

 

GAMMEL OG NYTT: Rådhuset fra slutten av 1300-tallet med sitt karakteristiske tårn i forgrunnen. Bak ligger nybyen med de nye skyskraperne.

 

 

Tallinn var den første av de baltiske hovedstedene som ble oppdaget av nordmenn og andre skandinaviske turister. Siden har Tallinn fått tøff konkurranse av Riga og Vilnius om å tiltrekke Baltikum-turistene. I dag er det all grunn til å avlegge Estlands hovedstad et nytt besøk. Estlenderne har finforedlet sitt turisttilbud de siste årene. Her er 23 opplevelser for de som besøker Tallinn for andre eller tiende gangen.

 

 

1

OVERNATTING PÅ SWISSOTEL

Swissotel er et av de beste hotellene i Tallinn med fin beliggenhet med hensyn til shopping og turer i gamlebyen. Be om å få et rom høyt opp. Med flott utsikt mot havnen og den intense fergetrafikken til Tallinn og Helsinki. De har også et flott innendørsbasseng. Prisen ligger på drøye 1000 kr. Er det for dyrt, bestill rom på St. Olavs i gamlebyen hvor du slipper med det halve. Har du et virkelig stramt budsjett skal du ta inn på Economy Hotel hvor du får et rom med bad for helt ned i 300 kr.

FAKTA www.tallinn.swissotel.com www.olav.ee og www.economyhotel.ee

 

BASSENG: Swissotel har et flott spa og bassengområde i en av de øverste etasjene. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

2

ØST-EUROPAS BESTE VODKA-UTVALG

Supermarkedene i Tallinn har et fantastisk utvalg av alkohol. Og Tallinn og Estland er fortsatt et typisk vodkaland – selv om de nyrike helst drikker god gin og whisky som under kommunismen var mangelvare. Estland har lange vodkatradisjoner – vodkaen kom til landet med russerne på 1700-tallet. På slutten av 1700-tallet viste statistikken at det fantes små vodkadestillerier på 85 prosent av de estiske gårdsbrukene. Kjøp inn noen flasker og inviter reisefølge på litt smaksprøver før dere går ut på byen en kveld. Prøv det russiske merket Green mark (Grønn etikett) som er salgsledende i Russland. Moskovskaya og Stolichaya er to andre gode russiske merker. Estlendernes mest kjente merker er Viru Valge og Saaremaa. Esterne sier terviseks når de skåler. Russerne sier za vashié zdarovié. Direkte oversatt betyr det på begge språk ”for vår helse”.

FAKTA www.saaremaavodka.ee, www.viruvalge.ee

 

 

STOR UTVALG: Estland tilbyr et svært godt utvalg av vodkamerker.
Russiske Green Mark er vår favoritt. Foto: MORTEN AASBØ

 

3

KGB-ROMMET PÅ HOTEL VIRU

Hotel Viru ble reist av finske arbeidere på 1970-tallet og ble Tallinns første ”skyskraper”. Under sovjettiden bodde vestlige fagforeningsdelegasjoner, journalister – og andre KGB ville holde orden på – på dette hotellet. Fra et eget hemmelig rom i 23. etasje hadde KGBs avlytningsfolk hus 24 timers kontroll med sine ”gjester”. I dag er dette tidligere hemmelige rommet gjort om til et lite museum. En av de finske arbeiderne som bygde hotellet var faren til den prisbelønte finskestiske forfatteren Sofi Oksanen. Han, som mange andre av de finske bygningsarbeiderne, fant seg estisk kjæreste under byggeperioden. Så mange av de finske arbeiderne ble forelsket at det finske byggefirmaet Repo Oy måtte engasjere en egen advokat som ordnet det formelle med giftermålene på tvers av jernteppet. Sjekk åpningstidene for KGB-rommet med resepsjonen på Hotel Viru.

FAKTA www.viru.ee

 

 

KGB-ROM: I et hemmelig rom i 24. etasje på Hotel Viru holdt KGB-folkene til. Her kunne de avlytte rommene hvor deres vestlige «venner» bodde».Rommet er bevart slik det var da KGB-folkene kom seg ut  i hui og hast under frigjøringsdagene. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

 

4

ESTLANDS NASJONALOPERA

Estlands nasjonalopera har en historie tilbake til 1870, og holder høy kvalitet i dag. Siden 1913 har operaen holdt til i de nåværende bygningen. Ofte ganske greit å få tak i billetter til både opera- og ballettforestillinger. Prisene begynner så lavt som 90 norske kroner

TEATER: Teater- og operaforestillinger er det flusst med i Tallinn og de andre store byene. Svært billige billetter sett med norske øyne.

 

FAKTA www.opera.ee

 

 

5. KJØP SEXY UNDERTØY HOS BONBON

Estland har fått et lingerie-merke som har begynt å bli kjent også utenfor landet. Merket BonBon ble startet i 2004 av Tiiu Roosma og Katri Saar, og er blitt en suksess i Øst-Europa. Også en del spennende undertøy for menn. Deres flaggskipbutikk ligger i Pärnu mnt 21.

FAKTA www.bon.ee

 

SHOPPING: Det estiske undertøysmerke BonBon selger veldig bra. Gode priser har de også. Foto: BobBon


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. GAMLEBYEN

Tallinns gamleby (Vanalinn) er betegnelsen på de to bydelene Domkirkehøyden (Toompea) og Den nedre by (All-Linn). Gamlebyen er oppført på UNESCOS Verdensarvliste og er en av de best bevarte middelalderske bykjernene i Europa. Og gamlebyen har en nærmest intakt og to kilometer lang bymur med 26 forsvarstårn. Sentrum av gamlebyen er Rådhusplassen (Raekoja plats). Gamlebyen rommer alt du kan ønske deg: Et tredvetalls hoteller og hosteller, flotte restauranter i alle prisklasser og masse natteliv.

FAKTA: www.visitestonia.com

 

GAMLEBYEN: Gamelebyen består av Domkirkehøyden (bildet) og Den nedre by (utenfor høyre billedkant).

 

7

”SOVJETBYDELEN” KOPLI

 

Bydelen Kopli er det tradisjonelle arbeiderstrøket i Tallinn og også den fattigste bydelen. Den ligger nordvest for gamlebyen. Tar du vestgående trikkelinjer 1 og 2 kan du kjøre gjennom Kopli. Under sovjettiden var deler av området sperret av for andre enn de med spesialtillatelse. I Kopli finner du eksempler på brede gater som Loime, Ketraja og Tuulemaas. Her er det fortsatt lett å tro at du befinner deg i Sovjetunionen og ikke i et demokratisk og vestlig Estland.

FAKTA Trikkerutene 1 og 2 vestover til endeholdeplassen.

 

KOPLI: Kopli vest for Tallinn sentrum ser fortsatt delvis ut som en sovjetisk bydel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

TALLINNS SJØFLYHAVN.

En av Tallinns nyeste attraksjoner er den nybygde Sjøflyhavnen (Seaplane Harbour). Den er en del av Estlands maritime museum, og er delt inn i tre seksjoner: over vann, vannflaten og under vann. Hovedattraksjonen er den gamle estiske ubåten ”Lembit”. Men her finner du også gamle sjøfly og mye annet interessant.

FAKTA: Lennusadam, Vesilennuki 6. www.lennusadam.eu

 

 

FLOTT: Den gamle sjøflyhavnen i Tallinn er nå blitt et flott museum med sjøfly og ubåter.

 

9

PATAREI-FENGSELET

Patarei var et fryktet fengsel under sovjettiden. Stedet, som ligger 15 minutters gange nord for gamlebyen, ble åpnet i 1840 som et festning. Men like etter den russiske revolusjonen i 1919, ble det også plassert fanger her. De levde et liv som få vil misunne dem. Mange av cellene er bevart slik de var da fengslet ble stengt i 2004. Vinterstid er det ikke tillatt å gå rundt her på egenhånd. Adgang med guiding koster ca. 80 kr. Sjekk neste tur på stedets nettsider.

FAKTA www.patarei.org/en

 

FRYKTET: Patarei-fengslet i Tallinn var et fryktet fengsel under sovjettiden. Det meste er bevart slik det var da det ble stengt.Foto: MORTEN AASBØ

 

 10

RESTAURANT LIDO

Lido er en latvisk restaurantkjede som har stor suksess med sin billige og gode husmannskost. De etablerte seg i Riga på slutten av 1980-tallet, og har nå også åpnet en fin restaurant i det nye Solaris-shoppingsenteret like øst for gamlebyen i Tallinn. Her snakker vi om selvbetjening og solid husmannskost. Du kommer til å bli sjokkert over de lave prisene og den gode maten.

FAKTA: Lido, Estonia Puiestee 9. www.lido.ee

 

LIDO: Lido er en sukessrik latvisk restaurantkjede med suveren god husmannskost. Selvbetjening, men rent, lekkert og billig. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

OKKUPASJONSMUSEET

Okkupasjonsmuseet er et påkostet museum sponset av den velstående estisk-amerikanske øyelegen Olga Kistler-Ritso. Ble åpnet i 2003 og gir et spennende oversikt over tiden Estland var okkupert av Sovjetunionen. Her finnes også en del statuer av kommunisttoppene. Også litt om de tre årene Estland var okkupert av nazistene.

FAKTA Toompea 8. www.okupatsion.ee

 

OKKUPANTER: På Tallinns okkupasjonsmuseum kan du lære mer om landets nære historie under tysk og sovjetisk okkupasjon. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

 

12

HELSESTUDIO REVAL SPORT

Vil du holde deg i form under Tallinn-oppholdet, er Reval Sport et av de beste for de som ikke har trimrom på hotellet. Reval ligger i nordenden av gamlebyen og er et av de største gymene i Tallinn. Gym´et har samme eier som Hotell Braavo og gjestene trener gratis her. Ca. 85 kr for en enkelttime. Andre hoteller i Tallinn med fine og egne treningsrom er blant andre Nordic Hotel Forum, Meriton Grand Conference & Spa og Tallink Spa & Conference Hotel.

FAKTA Reval Sport, Aia 20. www.revalsport.ee

 

 

13

VALLI BAAR

Valli Baar er en svært folkelig bar som er populær blant eldre kunstnere, sosiale alkiser og utenlandske kjennere av Tallinn. Nesten alltid levende trekkspillmusikk her. Her er lite endret fra sovjettiden, og stedet er blitt et kultsted. Det er heller ikke uvanlig at hippe folk stikker innom her for et par billig drinker før de går på mer sofistikerte steder på andre siden av gaten. Stedet ligger midt i gamlebyen. Dessverre har et par av kelnerne tatt med seg den rasismen som florerete under sosialisttiden.

FAKTA Müürivahe 14.

 

 

VALLI BAAR: Valli Baar er en instsitusjon i Tallinns uteliv. Lite er forandret fra kommunismnens dager. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

14 KADRIORG

Parkområdet i Kadriorg er et vakker område litt øst for byen, hvor det er fint å rusle rundt på fine vinter- og vårdager. Kadriorg på estisk betyr ”Katarinas dal”. Peter den store bygde her et palass for sin elskede – Katarina I. Tsaren var levende engasjert i byggeprosessen og fikk et lite krypinn bak slottet hvor han bodde under byggeprosessen. Slottet og Peters lille krypinn er åpent for publikum, og er i dag et kunstmuseum. Like bak ligger presidentens slott, som nå er bolig for Estlands demokratisk valgte president. Kadriorg-området har høye boligpriser, men en av de som har råd til å bo her er OL-vinneren i tikamp fra Sydney 2000, Erki Nool. Han bor i det store grønne huset i A. Weizenbergi 15.

FAKTA Ta trikk 1 eller 3 til Weizenbergi-stoppet.

 

PARK: Kadriorg park byr på små innsjøer, parkalegg og flotte slott. Alt signert Peter den Store. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

15

SOVJETISK DRABANTBY

Har du lyst til å oppleve en ekte sovjetisk drabantby, kan du ta bussen øst til Lasnamäe. Her bor ca. 120.000 mennesker – og det store flertallet er russere som kom her under sovjettiden. Mye positivt har skjedd her de siste tiårene, men en sammenligning mellom Lasnamäe og norske drabantbyer, får Stovner, Furuset og Holmlia til å fremstå som velfriserte villastrøk. Laagna og Mustakivi er de to største distriktene i drabantbyen. Lasnamäe har fostret mange pop-stjerner, som russiske Olya Shukhalova i gruppen Ultramarin. Det går flere bussruter fra sentrum til Lasnamäe, og bussene bruker ca. 20 minutter.

FAKTA: Buss nr. 68 eller 67 fra Teatri väljak øst for Solaris kjøpesenter.

 

SOVJETISK: Lasnamaa er en gigantis sovjetisk drabantby i Tallinn. Her bor 120.000 mennesker. Bare 27 prosent er estere. Foto; Creative Commons (CCBY-3.0)

 

16

KALAMAJA-DISTRIKTET

Kalamaja-distriktet er området som ligger like vest og nord for Tallinns jernbanestasjon vest for gamlebyen. Kalamaja er et klassisk arbeiderstrøk som er i ferd med å tas over av hipsterne. Mange flotte kafeer er kommet på plass her. Bydelen lager for øvrig noen av verdens beste flygler (Estonia Klaverivabrik i Kungla 41). To trivelige kaféer i Kalamaja er Boheem (Kopli 18) og F-hoone (Telliskivi 60A).

FAKTA Ta trikkene 1 og 2 mot Kopli og gå av på Telliskivi.

 

KALAMAJA: Kalamaja er et tradisjonsrikt arbeiderstrøk som nå beboes av mange kunstnere. Foto: MORTEN AASBØ

17

BLOMSTERMARKEDET

Estlenderne elsker blomster. Bli heller ikke overrasket om du som mann får en bukett av en annen mann. Blir du invitert til et estisk hjem, skal du alltid ha med en blomsterkvast. Husk oddetall – like tall er forbeholdt begravelser. Men hvorfor ikke kjøpe noen roser til din kjære eller én i reisefølget som har gjort seg fortjent til det. I østenden av Viru-gaten (ved McDonalds) er det blomsterhandlere som har åpent hele døgnet. Billig er det også. NB! Skal du ta med noe å drikke til estlendere, så skal du ikke kjøpe vodka. Sats heller på whisky, gin eller en flaske norsk akevitt.

FAKTA: Viru-gaten ved McDonalds.

 

DØGNET RUNDT: Estlendere elsker blomster. Selv militante hetrofile menn kan kjøpe blomster til en mannevenn. Du kan kjøpe blomster døgnet rundt i TAllinn –  som her i Viru-gaten.Foto: MORTEN AASBØ

18

BAR HELL HUNT

Hell Hunt (som betyr den snille ulven på estisk) har holdt det gående siden åpningen i 1993, og kaller seg ”Tallinns eldste pub”. Ligger nord i Pikk-gaten (som betyr noe så uskyldig som Langgaten) og er veldig populær både hos fastboende og utenlandske Tallinn-kjennere. Servere sitt eget Hell Hunt-øl og byr i tilegg på god og billig hverdagskost. Stor aldersspredning.

Fakta Pikk 39 www.hellhunt.ee

 

 


SNILL ULV: Hell Hunt betyr snill ulv, og er byens eldste pub. Her er det alltid masse folk – i alle aldre. Foto: MORTEN AASBØ

 

19

KGB-HUSET

Livet i Tallinn var ikke lett under de mange årene Sovjet okkuperte Tallinn og Estland. I Pikk 59 der gaten møter Pagari-gaten (Bakergaten), ligger en massiv bygning. Her holdt KGB-folkene hus under kommunismen. Dette var et fryktet hus hvor du kunne oppleve at kvinner og barn stod utenfor og ventet på nytt om en arrestert far og ektemann. Ofte var det kun skrikene fra kjellerlokalene de kunne høre. I dag er det Estlands politidirektorat og landets innenriksdepartement som holder hus her. Plaketter på husveggen forteller om lidelsene og undertrykkingen. Det var en stor demonstrasjon her under frigjøringsprosessen i 1989, hvor KGB-folkene satt innenfor og fiklet med sine håndvåpen av redsel for at folket skulle bryte seg inn.

 

KGB: KGB holdt til i de solide husene rundt Pagari-gaten. Torturkamrene lå stort sett i kjellerlokalene. Foto: MORTEN AASBØ

FAKTA. Krysset Pikk/Bagari (Pikk 59).

 

20

SPØKELSER

Tallinn har full av legender om spøkelser og andre uforklarlige fenomener. Mellom Lai- og Pikk-gatene går en liten gate med navn Vaimu – som betyr ”ånd” på estisk. Gaten har helt siden 1600-talet vært hjemsøkt av spøkelser. Og gaten het da også Spukstrasse (Spøkelsesgaten) da balttyskerne dominerte i Tallinn og i resten av Baltikum. Russerne kalte gaten Strashnaya ulitsa som betyr noen tilsvarende. Men da sovjetstaten okkuperte Estland og Tallinn, måtte de selvsagt fjerne alle navn som antydet overnaturlig fenomener. Gaten skiftet navn til Vana tänav – som betyr noe så kjedelig som Gamlegaten. I dag heter den igjen Vaimu-gaten og går du her en mørk vinternatt, kan mye spennende skje. Men Vaimu-gaten er ikke det eneste stedet hvor det spøker i Tallinn. Turistkontorene kan hjelpe deg med flere adresser, og tidvis har det vært arrangert guidede ”spøkelsesturer” i Tallinn.

 FAKTA Vaimu-gaten mellom Pikk- og Lai-gatene

 

 21 TALLINNS TUNELLER

Under svensketiden ble det anlagt mange tuneller og passasjer under Domkirkehøydens bastioner. I forbindelse med fundamenteringen av det nye Okkupasjonsmuseet i Toompea-veien, ble flere av de gamle tunellene oppdaget. De var delvis i bruk under sovjettiden uten at vanlig folk visste om dem. Disse tunellene, som kalles Bastion Tunnels, kan i dag besøkes hvis du melder deg på en av de guidede turene. Prisen er ca. 60 kr.

FAKTA Komandandi tee 2 www.linnamuuseum.ee/kok

 

 22

ESTISK VORSPEIL

 Mye er forandret fra den gang Tallinn var en okkupert sovjetrepublikk og overivrige milits-folk løp rundt og kontrollerte alt og alle. Esterne hadde sine måter og ta igjen; blant annet ved konsekvent å gi feil opplysninger når russiske turister spurte etter veien. I dag har esterne kontroll over sin egen by. Og får studentene lyst på en billig rus og et hyggelig vorspiel før de går på byen, så stikker de innom nærmeste butikk eller kiosk, kjøper seg en flaske sprit og litt blandevann og setter seg,  i parken eller på benken utenfor de trendy utestedene som er litt i dyreste laget for studenter på et stramt budsjett. Terveseksi!

 

VORSPIEL: En benk, en flaske vodka med blandevann. Og fredgskvelden har begynt. Sommer som vinter. Foto: MORTEN AASBØ

23

BESTE UTSIKTSPLASSENE

Ved siden av plattformen på toppen av Radisson Blu-Sky-hotellet i Rävala Puiestee 3 i sentrum av Tallinn, så finnes to flotte utsiktpunkter på Domkirkehøyden. Den mest populære ligger ved Kohtu 10. Plassen heter på estisk Kohtuotsa Vaateplats. Her finner du ofte folk som selger suvenirer og tilbyr guidetjenester. Ofte selges det drikkevarer her – både med og uten alkohol. Utsikten er upåklagelig over gamlebyen og nybyen. Du ser også ut til Pirita-stranden og TV-tårnet langt der ute. Litt lenger vest for denne plassen, finner du nok en utsiktsplass med flott utsikt vestover.

FAKTA Kohtu 10

 

RUSSISK PAR: Nesten halvparten av befolkningen i Tallinn er russere. Her nyter to av dem, begge skuespillere ved byens russiske teater, en vinterkveld på Domkirkehøyden. Foto: MORTEN AASBØ

 

 

24

DAGSPA BABOR

Babor er kanskje det beste spaet i Tallinn som ikke er knyttet til noe hotell. Flotte og innbydende lokaler. Stedet ligger like øst for Hotell Viru.

FAKTA; Narva mnt 5. www.barbor.ee

 

DAGSPA: Tallinn har flere dagspa. Babor er veldig populært. Foto: Morten Aasbø

 TEKST: MORTEN AASBØ  

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.