VINTERENS 17 BESTE REISEMÅL

Vinterens reisekataloger på papir og nett frister med utallige reisemål verden rundt. Men er drømmereisemålene alltid så fantastiske som de gir seg ut for i de fargerike brosjyrene og propagandabildene på nettet? Essensielts lille miniredaksjon, hvor de fleste nærmer seg hundre besøkte land, satte seg ned for å kåre 17 av de beste reisemålene for kommende vinter. Ingen lett oppgave.

ØRKEN: Dunene mellom Playa del Inglés og Maspalomas er vakre. Foto: Morten Aasbø

 

1 PLAYA DEL INGLÉS

 

Turistmaskinen Playa del Inglés på sørspissen av Gran Canariahar vært nordeuropeeres vinterfavoritt helt siden slutten av 1960-tallet. Og stedets posisjon har aldri vært truet uansett hvor mange feil de har begått de siste 50 årene. I dag er Playa del Inglés og tilliggende herligheter– San Agustin, Maspalomas og Meloneras – bedre rustet enn noen gang til åforsvare posisjonen som Europas beste feriested. Det er mange grunner til at sydkysten av Gran Canaria er så populær og etterspurt. De har et fantastisk klima året rundt. Ikke for varmt og svært lite nedbør. Reisetiden er relativt kort sammenlignet med stedene i Asia og Karibien. Og ingen jetlag. Og når alle de 180.000 sengene er ”varme” syder det av liv i denne feriestorbyen. I Norge bor vi relativt spredt, og i ferien ønsker de fleste av oss å omgås mennesker – ikke isolere oss som tyske storbymennesker liker å gjøre.Strendene i Playa del Inglés strekker seg syv-åtte kilometer fra San Agustin til Maspalomas. Du kan være naken eller påkledd – valget er ditt. Nattelivet er eksepsjonelt. Fra romantisk dans på luksushotellene i Meloneras til de råeste irske rockeklubbene i Playa del Ingles. Og for de som virkelig vil slå seg løs, har Playa del Inglés tre swingersklubber og noen feriehoteller som har tilrettelagt forholdene for seksuelt frilynte. Playa del Inglés var også tidlig ute med å tilrettelegge forholdene for homofile.

Meloneras-området – som ligger vest for Maspaolomas – har satset på luksussegmentet. Flott shoppingsenter og fire-fem hoteller med ”evighetsbassenger” og alt som de krevende turistene ønsker seg. Og savner du et intellektuelt eller gourmetaktig alibi for å dra til Playa del Inglés, kan du slenge deg på en lokalbuss og dra opp til Las Palmas med noen av Spanias beste gourmetrestauranter samt en flott opera. Viva Playa del Inglés!

 

 

STRANDBY: Flotte streder ligger innbydende langs hele Tel Aviv. Foto: Morten Aasbø

 

 

 

2 TEL AVIV

Tel Aviv er en 24 timers by som stadig vekk får masse skryt i reisemagasiner og av trendnisser – også de som det er vanskelig å kalle israelvenner. Byen har har et klima som passer oss soltørste nordmenn perfekt. Bortsett fra de to kaldeste månedene desember og januar, så flommer varm sol over strendene og bauhausene i Tel Aviv året rundt. Selv de mest innbitte Israel-haterne blant norske utenrikskorrespondentene lyser opp av glede når de på kvelden vender tilbake til Tel Aviv etter å ha sendt hjem sin daglige dose anti-israelske rapporter fra besøk hos islamistene i Ramallah og Gaza. Tel Aviv-beboerne – som jødene generelt – er et truet folkeferd som er interessert i å leve intenst. Og i Tel Aviv er folk sekulære og ekstremt livsbejaende. Neste måned kan ungdommen bli innkalt til en ny forsvarskrig, og det merker du når du beveger deg rundt i 24-timers byen Tel Aviv. Tel Aviv er en tolerant by. Flere tusen av Midt-Østens homser har søkt tilflukt her. Byen blir stadig vekk kåret til en av de mest homsevennlige byen i verden. Og de setter preg på byen – uten at det blir som i San Fransisco eller Key West hvor straite og militante hetrofile føler seg som en forfulgt minoritet.

Israelerne har også fått fart på sin vinproduksjon (de fikk hjelp fra Napa Valley for drøye 10 år siden) og tilbyr i dagutmerket vin. Tel Aviv har også fått en rekke nye spennende restauranter – la deg overraske ved å besøk Neve Tzedek-bydelen. Tel Aviv er ikke noen megatsor by, det er mer en passe stor by med et megastort hjerte.

BROOKLYN BRIDGE: Brooklyn Bridge sett fra Brooklyn-siden. Foto: Dollarphoto

 

 

 

3 NEW YORK

New York er byen over alle byer. Empire State building, Central Park og byens skyline. Teaterlivet og musikalene er i verdensklasse. Glem heller ikke det fantastiske utelivet som holder på til 04-tiden. Hotellprisene på Manhattan er høye, men Norwegians inntreden i den transatlantiske trafikken har sørget for billigere flypriser. Og enda billigere vil det trolig bli når folk på venstresiden sier de vil slutte å dra til USA nå når landet har fått en konservativ president. New York skal besøkes utenom sommersesongen når luftfuktigheten er på et nivå som passer nordmenn bra.

 

STRENDER: Seychellene har noen av verdens vakreste strender. Som Anse Source D´Argent på øya Le Dique. Foto: Morten Aasbø

 

 

4 SEYCHELLENE

Seychellene konkurrer med Maldivene og Mauritius om å trekke til seg velstående turister som ønsker luksus i Det indiske hav. Ingen tvil om at Seychellene har de beste strendene, men Mauritius hadde tidligere langt bedre hoteller før Seychellene begynte å satse på denne viktige delen av luksuspakken. Seychellene har ¬– ¬i sterk mostnetning til Maldivene –også et lokalmiljø utenfor luksusgettoene. Du kan på en fredag og lørdag kveld rusle ned i lokalmiljøet og ta en øl eller en flaske vin med lokalbefolkningen – en umulighet i det shariastyrte Maldivene hvor turistene er avskjermet fra lokalebefolkningen. Øya Le Digue er vår favoritt.

KVELDSSTEMNING: Kveldsstemning en vinterkveld ved elven Dnepr i Kiev. Foto: Dollarphoto

 

5 KIEV

Ukrainas hovedstad Kiev var ikke noe hyggelig reisemål vinteren 2014. Rundt Maidan-plassen ble folk skutt. Opprørerne skjøt politifolk og politifolk skjøt demonstranter. Nå fører Putins leiesoldater krig mot landet øst i landet. I Kiev merker du lite – bortsett fra en del flyktninger som bor på de billigste hotellene. Det råder ro i Kiev og de mange hundre nye og nyrenoverte hotellene står nesten tomme og venter på gjester. Til priser som kan konkurrerer med alle andre europeiske storbyer. Restaurantene serverer nydelig slavisk mat til en billig penge, og synet av de fantastiske russiskortodokse kirkene kan ta pusten fra deg. Og ukrainerne elsker folk fra Vesten som kommer hit for å vise solidaritet. Dra snarest på solidaritetsreise til Kiev!

 

 

PHUKET: Patong Beach er den mest populære abdebyen på Phuket.Foto: Morten Aasbø

 

 

 

 

6 PHUKET

Jo da, vi vet veldig godt at det vaier norske flagg på strendene, at du må dele idyllen med mange nyrike og brautende russere som har blitt rike under Putin. Her finnes åpenlys sexturisme. Men i en ond verden er ikke det nok til å frata øya Phuketplassen blant de desidert hyggeligste sol- og badereisemålene som finnes. Thaiene er et usedvanlig hyggelige og smilende vertskap, og Phuket er noe av det beste de kan tilby.

SOL & BAD: Mens kulden herjer i Norden byr Phuket på sitt beste vær. Og strendene ligger der innbydende året rundt.

LOOKALIKE: En Marilyn Monroe lookalike i Universal Studios. Foto: Morten Aasbø

 

 

 

 

 

 

 

7 LOS ANGELES

Drømmebyen Los Angeles! Englenes by! LA blant kjennere! En enorm by som langt fra er noen rusleby. Du trenger ofte bil i byen med 3,8 millioner innbyggere hvor det virker som alle du treffer er skuespillere, manusforfatter eller musikere – bare noen er villig til å oppdage dem. I Los Angeles kommer du nær populærkulturen vi kjenner fra de mange TV-seriene. En multietnisk og fargerik by hvor 40 prosent har spansk som morsmål. Og hvilket fantastisk klima oginnbydende strender.

SPREE: Elven Spree renner gjennom sentrale Berlin med Operaen og TV-tårnet på Alexanderplatz i bakgrunnen. Photo: Shutterstock

 

 

8 BERLIN

Berlin er blitt Europas hovedstad – ingen tvil. I vinter er det 28 år siden murens fall. Byen er nyskapende innenfor kultur, den er tolerant og vill. TyrkiskeKreuzberg, ungdommens og bohemenesPranslauer Berg og futuristiske Postdamer Platz i glass og stål, er tre av flere spennende bydeler. Berlin er også en av Europas billigste hovedsteder med hensyn til hotellpriser. Og så lenge tre flyselskaper konkurrerer om å sende nordmenn til Berlin, tyder alt på at Tysklands hovedstad vil bli ettertraktet også i fremtiden.

HOVEDSTAD: Mange mener Berlin ikke bare er Tysklands hovedstad, men også Europas.

HOVEDTORGET: Rynek Glowny med Sukiennice – ofte kalt Europas første shoppigsenter –ligger midt i Krakow sentrum. Foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

9 KRAKOW

Krakow er Polens mest populære turistby. Mye skyldes de nærmere 1000.000 ungdommene som studerer i byen, og som har skapt et uteliv som kan ta pusten fra den mest kravstore hedonisten. Billiger det også å nyte livet her.

SPENNENDE: Spennende kirkebygg møter du mange av i Krakow.

 

HARJUGATEN: I Harjugaten ligger en skøytebane i vintermånedene. Foto: Morten Aasbø

 

 

10 TALLINN

Tallinn er og blir Baltikums mest populære reisemål, selv om mange norske Baltikum-turister også har oppdaget storbyen Riga. Tallinn har en flott og kompakt gamleby som nå er totalrenovert. Tre flyselskaper flyr direkte mellom Norge og Tallinn: Norwegian, Ryanair og det nye statseide estiske selskapet Nordica, som ble dannet da Estonia Air gikk konkurs i fjor. Det betyr svært lave flypriser.

 

TANGO: En vertikal handling, men et utrykk for et horisontalt begjær. Tangodansere finens det mange avi Buenos Aires. Fopto: Dollarphoto

 

 

 

 

 

11 BUENOS AIRES

Skal du til Sør-Amerika er Buenos Aires byen du skal velge. Kosmopolitiske BA er på mange måter Sør-Amerikas svar på Paris – bare det at prisene ofte ligger på det halve av hva du betaler i Paris. Nyt en flaske Malbec-vin på en av de mange kunstnerkafeene. Dra ned til slitne Barrio Boca hvor Maradonas gamle fotballag Boca Juniors holder hus. Eller meld deg på et tangokurs.

TOLERANSE: Amsterdam og Nederland er kjent for sin toleranse for alle som ikke er helt A4. Foto: Morten Aasbø

 

 

 

12 AMSTERDAM

Amsterdam slet lenge – sammen med London og Roma – med noen av Europas dyreste hotellpriser. Mange nybygde hoteller har imidlertid sørget for at prisene er redusert betraktelig. Den nederlandskegjestefriheten og toleransen er legendarisk, og blir satt pris på av nordmenn. Amsterdamkan prismessig ikke konkurrere med de østeuropeiske storbyene, men skal du velge en storby i Vest-Europa, så er Amsterdam et alternativ som bør ligge helt øverst på listen.

FOLKETS HUS: Folkets hus på norsk var navnet kommuninstpartiet og diktator Ceauchescu gav på det gigantiske huset som i dag rommer det rumenske parlamentet og flere museer og kunstgallerier.Foto: Shutterstock

 

13 BUCURESTI

Øst-Europas Paris ble den kalt en gang. Og mange på jakt etter en spennende storby sier nå at Bukarest er blitt det nye Praha. Vi er langtpå vei enige – Bucuresti er spennende. Besøk det som tidligere ble kalt Folkepalasset som nå kalles Parlamentspalasset – bygd på ordre fra diktator Nicolae Ceausescu like før han ble styrtet i 1989. Byens historiske sentrum er også blitt veldig populært de siste årene. Ungarske Wizz Air flyr deg direkte til byen fra Sandefjord/Torp for en billig penge.

SUPERMODERNE: Astana er den supermoderne og styggvakre hovedstaden i Kazakhstan.Som gjør seg spesielt bra etter mørekts frembrudd. Foto: Dollarphoto

 

 

 

 

14 ASTANA

Kasakhstans nye hovedstad Astana er noe vi ikke burde anbefale. Byen er en propagandabybygd og reist på initiativ av president og diktator Nursultan Nazarbajev. Men Astana, som mange kjenner fra sykkelsporten og dopingen, er så pervers styggvakker at det er en reise verd. Byen ble bygd så sent som på 1990-tallet og er i dag en by på størrelse med Oslo. Flyreisen koster ca. 3500 kr via Moskva med Aeroflot – litt dyrere med Lufthansa (via Frankfurt) eller Türkish Airlines (via Istanbul).

BLÅ MOSKE: En av Istabuls mest kjente moskéer, Den blå moske.

15 ISTANBUL

Istanbul er en av verdens vakreste byer – der øst møter vest som det så fint heter.Hvor lenge det varer vet vi ikke. Så det begynner å haste med å se byen. Landets president, Tayyip Erdogan, viser seg stadig oftere som en islamist med stygge tendenser til å kjøre landet i autoritær retning. Da vi var der sist, oppdaget vi at stadig flere av byens supermarkeder og restauranter ikke lenger selger øl og vin – av religiøse grunner. Så se byen nå før det er for sent.

VAKKER: Putins hjemby er vakker – uansett hva man måtte mene om Putins utenrikspolitikk. Foto: Shutterstock

16 ST.PETERSBURG

Putins hjemby St. Petersburg burde kanskje også forbigås i stillhet. Men St. Petersburg er så vakker og så historisk spennende at det er vanskelig å komme utenom byen. Norwegian har lagt ned sin flyrute dit, men både Finnair, Air Baltic og Lufthansa – blant flere – flyr deg dit med én mellomlanding. Hotellprisene har gått dramatisk ned de siste årene – mye på grunn av rubelens dramatiske fall. Det er forsatt krav om visum, hvis du ikke hopper på fergen som går fra Helsinki og som gir deg opptil tre døgn i byen visumfritt.

SOLDATER: Mange av Lvivs unge menn må tilbringe mesteparten av vinteren i krig med separatister øst i landet. På perm hjemme i Lviv er de helter – både blant lokalbefolkningen og en tilreisende norsk journalist.Foto: Privat

 

 

 

 

17 LVIV

Lviv helt vest i Ukraina er byen som alle trendnissene snakker om for tiden. Tyskerne og de mange jødene som bodde der før de to sosialistene Hitler og Stalin tok livet av de fleste, kalte byen for Lemberg. Haugevis med nyrenoverte og billige hoteller, et fantastisk uteliv, en anerkjent opera og masse trivelige ukrainere. Sett av minst et par kvelder på Beer Theater. Et gigantisk palass med selvbrygget øl og stort orkester som opptrer for fulle hus de fleste av ukens dager. Smak på Putin-ølet med en flasketikett som oser av satire og forakt for den nye tsaren i Kreml. Ukrainas beste fotballlag, Shaktar Donetsk, har fått asyl i byen og spiller sine hjemmekamper her så lenge deres sgen superstadion ligger i bomberuiner hjemme i Donetsk helt øst i landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.