KJENT PUTIN-KRITIKER TROLIG FORGIFTET

 

TROLIG FORGIFTET: Vladimir Kara-Murza (midten) er trolig blitt forgiftet etter at han for andre gangen i løpet av to år har fått en uforklarlig mystisk syldom. Til høyre står den kjente opposisjonspolitikeren og samarbeidspartner til Kara-Murza, Aleksei Navalny. Foto: Privat

 

Den Putin-kritisk opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza har forlatt Russland for sykehusbehandling i utlandet etter å ha pådratt seg en merkelig sykdom. Venner av Kara-Murza frykter at han igjen har vært utsatt for en forgiftning. Kara-Murza (35) ble syk 12. februar og tilbragte flere døgn i koma på et sykehus i Moskva. 17 dager senere valgte hans venner å få han sendt til utlandet for videre ”nøytral” medisinsk behandling.

I 2015 ble han rammet av en alvorlig sykdom som nesten kostet ham livet. Også da mistenkte legene at han hadde vært utsatt for giftstoffer.

Kara-Murza sitter høyt oppe i organisasjonen som på engelsk er kjent som ”Open Russia ”. Det er den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovsky, som satt flere år i fengsel for påståtte skatteundragelse, som støtter organisasjonen økonomisk. Kara-Murza var en nær venn av oposisjonspolitikeren Boriz Nemtsov som ble skutt og drept da han spaserte med en venninne i nærheten av Kreml i februar 2015.

RadioFreeEurope skriver at blodprøver av Kara-Murza er sendt til et laboriatorium i Israel for å bringe klarhet i hva slags gift opposisjonspolitikeren har fått i seg.

Kara-Murza er en veteran blant de gjenværende opposisjonspolitikerne til Vladmiir Putin. Kara-Murza har vært aktiv politisk helt siden Putin kom til makten for snart to tiår siden. Kara-Murza er sønn av en velkjent journalist i Russland, og sønnen hadde tidligere jobb som korrespondent for en russik TV-stasjon i USA. Han kom tilbake til Russland og ble med i bevegelsen rundt den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij som nå er bosatt i Vest-Europa etter å ha tilbragt ca. 10 år i et russisk fengsel.

Vladimir Kara-Murza er også britisk statsborge og bor delvis i USA hvor hans kone og tre barn er bosatte.

Sist han ble alvorlig syk sviktet blant annet lungene, hjertet og nyrene. Han brukt lang tid på å komme seg etter det som legene mente var en forgifting. Han slet fortsatt med balansen og var avhengig av stokk, da han igjen ble rammet av en mystisk sykdom etter å ha holdt seminarer i en rekke russiske byer de siste ukene.

De russiske legene som behandlet han i 2015 hevdet at han var forgiftet av den antidepressive medisinen citalopram som han hadde brukt en periode. Men en uavhengig israelsk lege var svært skeptisk til denne diagnosen og hevdet at en villet eller påtvunget overdose av dette middelet ikke ville få de følgende for hans helse som ble konstatert.

I et intervju med RFE/RL etter at han var rammet av den merkelige sykdommen i 2015, sa Kara-Murza at han ikke var i tvil om at det var en svært avansert giftstoff han hadde blitt utsatt for og at kun var folk fra sikkerhetspolitiet som kunne få tilgang til et slikt stoff.,

Han er ikke den første Putin-kritiker ensom er blitt forgiftet av farlige stoffer. Men russiske styresmakter har gjentatte ganger sagt at de ikke står bak disse drapene og forsøkene på drap. De benekter også at det var de som forgiftet Aleksandr Litvinenko som døde i London for noen år siden.

Vladimir Kara-Murza er ikke like kjent som sin venn og samarbeidspartner Aleksei Navalny, men han karakteriseres som en ”seig og utholdene ” opposisjonell” til Putin-regimet.

IUSA har de plutselige sykdomsdallene til Kara-Murza vakt oppsikt. Blant annet har politiker-veteranen , senator John McCain, holdet flere appeller for den russiske opposisjonspolitikeren.

 

 

APPELL: Den republikanske senatoren John McCain har engasjert seg i de uforklarlige sykdomstilfellene til den russiske opposisjonspolitikereen Vladimir Kara-Murza. Foto: You Tube

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.