NORGE SPLEISER PÅ AIRBUS A330 MRTT-FLY

 

 

AIRBUS: Fly tilsvarende denne Airbus-maskinen fra Royal Air Force skal i fremtiden betjene norske jagerfly. Foto: Chris Phutully/Wikipedia Commons

Norge vil om noen år inngå i en gruppe europeiske land som vil disponere en flåte med åtte tank- og transportfly. Allerede om tre år vil de to første Airbus A330 MRTT –flyene være på plass ved basen i Eindhoven i Nederland. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide signerte nylig en intensjonsavtale om å delta i et flernasjonal prosjekt om multirolle tank- og transportfly. Belgia og Tyskland signerte også en tilsvarende intensjonsavtale.

 

 

SAMARBEIDER OM FLY: Norge vil inngå samarbeid om multirolle tank- og transportfly. Her er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sammen med kolleger fra Luxumbourg, Nederland, Tyskland og Belgia ved  signeringen av intensjonsavtalen. Foto: Marita I. Wangberg, FD

 

 

Det internasjonale samarbeidet om anskaffelse, drift og vedlikehold av en flåte med luft-til-lufttanking- og transportkapasitet, ble tilrettelagt i 2013 av European Defence Agency og er et europeisk initiativ for å øke tankfly- og transportkapasiteten i Europa. Nederland og Luxembourg var de første landene til å forplikte seg til avtalen.

Det er bestilt to Airbus A330 MRTT med levering i 2020, og det er opsjon på levering av seks fly til. Med Norge, Tyskland og Belgia som medlemmer vil samtlige opsjoner benyttes. Det flernasjonal programmet vil da bestå av åtte fly med hovedbase ved Eindhoven Airbase i Nederland og med en fremskutt base i Køln i Tyskland.

I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet heter det at denne samarbeidsavtalen vil gi landene fleksibel og kosteffektiv tilgang til transportkapasitet og til fylling av drivstoff i luften. Fly med tank- og transportkapasitet er en høyt etterspurt kapasitet i NATO, og avtalen vil bidra til en større byrdefordeling mellom Europa og USA, ettersom man til nå har vært avhengig av amerikanske ressurser.

Avtalen er et resultat av samarbeidet mellom European Defence Agency (EDA), den europeiske materiellorganisasjonen Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ARmement (OCCAR) og NATOs Support and Procurement Agency (NSPA).

Airbus A330 MRTT kan ved siden av rollen som tankfly med kapasitet til 111 tonn flydrifstoff, også bejnyttes til frakt av opptiul 300 soldater eller benyttes til transport av opptil 130 skadede eprsoner plassert på bårer. Airbus har fått 58 ordrer på A330 MRTT og allerede nå er det 28 fly i aktiv tjeneste. Storbritannia, Australia, Saudi Arabia, Singapore og Emiratene er andre land som har skaffet seg tankfløyet. Flyene er basert poå passasjerflyet Airbsu 330 som er et populært ølangdistansefly. I sokmmersesongen og andre ferieperioder leier britene noen av sine fly til turoperatøren Thomas Cook Airlines.

Også USAF vurderte en stund å skaffe Airbus A330 MRTT, men valgte til slutt KC-767 som er en variant av passasjerflyet Boeing 767, men med noe mindre kapasitet enn Airbus-flyet. Også Israel Aerospace Industrie – ved sitt datterselskap Bedek – produserer tankfly egnet for luft-til-luft tankning.

 

ROYAL AIR FORCE: Britene har flere av de nye tankflyene produsert av Airbus. Foto: Wikipedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.