TERRORISTENE I ST. PETERSBURG OG STOCKHOLM: BEGGE VAR MUSLIMSKE USBEKERE

 

BEGGE USBEKERE: Både terroristen i St. Petersburg og i Stockholm er usbesiske muslimer. Foto: Politiet i Stockholm/VKontakt

Både selvmordsbomberen på metrotoget i St. Petersburg og den antatte lastebil-terroristen i Stockholm er muslimer og usbekere som har blitt radikalisert de siste årene. Til sammen tok de livet av 18 uskyldige mennesker. Usbekistan og nabolandet Kirgisistan har sendt en rekke islamister til Syria og Irak for å slåss i terroristhæren IS. Også de fra Kirgisistan er hovedsakelige etnisk usbekere

Selvmordsbomberen i St. Petersburg var en usbeker med russisk statsborgerskap. Han kom fra byen Osj i Kirgisistan på grensen til Usbekistan, hvor det bor en stor minoritet usbekere. Kirgisere regnes som privilegerte blant de sentralasiatiske fremmedarbeidere i Russland, og de får lettere russiske statsborgerskap enn andre sentralasiatiske fremmedarbeidere på grunn av Putins nære samarbeid med president Almazbek Atambayev i Kirgisistan. Landet er for øvrig det mest demokratiske av de sentralasiatiske landene – uten at det sier så mye.

Usbekistan er et av de mest muslimske landene av de såkalte Stanene. Befolkningen i de tidligere sovjetiske sentralasiatiske republikkene har tradisjonelt vært ganske så sekulære sunnimuslimer. Men det har skjedd en voldsom radikalisering av landets unge muslimer den siste tiden. Landet, som har opplevd flere terroraksjoner de siste 10 årene, sliter med svært vært høy arbeidsledighet. Usbekistan med sine nesten 28 millioner mennesker, er det befolkningsmessige største landet i Sentralasia. Det er samtidig et av de mest undertrykkende regimene i verden. Myndighetene har en stram kontroll med landets moskeer, og ytterliggående islamister blir strengt kontrollert og ofte undertrykt. Det har ført til at mange av de mest militante islamistene har reist til Vesten hvor de uten store problemer får asyl på grunn av hjemlandets røffe behandling av islamister.

Den 39 år gamle usbekeren som etter all sannsynlighet utførte terrorangrepet med en stjålet lastebil i Stockholm fredag, er en muslim og firebarnsfar fra Usbekistan. Han har jobbet som bygningsarbeider på forskjellige byggeplasser i Stockholm-regionen de siste årene. På sin facebookside har han lastet opp propagandafilmer fra Den islamske staten (IS). Han har også ”likt” et bilde på facebook av blodige mennesker fra terroraksjonen mot Boston Maraton. Også der var terroristene menn fra Sentralasia – et brødrepar fra byen Tokmok i Kirgisistan hvor det også finnes en stor minoritet usbekere.

En tidligere arbeidskamerat av den siktet 39-åringen i Stockholm, forteller til svenske medier at 39-åringen gikk til moskeen en gang ukentlig, og at han sammen med sine afghanske arbeidskamerater, bad til Allah hver dag før lunsj. Han delte også leilighet med de samme afghanerne. I motsetning til én av afghanerne, som var svært religiøse, var 39-åringen vestlige i klesvalg. Han drakk også alkohol og røkte – normalt et tegn på at man ikke er islamist. 39-åringen fortalte også at han hadde tatt seg inn i Sverige på et rumensk pass – en velbrukt metode for å ta seg ulovlig inn i Skandinavia.

Også ved terrorangrepet mot den tyrkiske nattklubben Reina i Istanbul sist nytårsaften – hvor 39 mennesker ble skutt ihjel –  var gjernnngsmannen usbesk. Han hadde tatt seg inn i Tyrkia via Syria.

Også Norge har tar imot en del usbekiske asylsøkere. En av de ble i 2013 dømt for medvirking til terrorplanleggig i forbindelse med planer om å drepe Jyllands-Postens tegneren Kurt Westergaard – mannen som stod bak Muhammed-tegningene i 2005.

Det er ikke første gang Drotninggatan i sentrale Stockholm er åsted for islamsk terror. I desember 2010 forsøkte den svensk-irakiske muslimen Taimour Abdulwahab  å sprenge seg selv i krysset Drotningsgatan/Olof Palmes gate. Selvmordsakjonen mislyktes og Abdulwahab døde noen timer etter aksjonen av de selvpåførte skadene.

 

SISTE:

Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov (39) som er siktet for terroraksjonen i Stockholm, var en av de mange tusen «papirløse» personene som gjemte seg i Stockholm etter at han hadde fått nei på sin asylsøknad. Han skulle uttransporteres, men svensk politi har ikke kapasitetnok  til aktivt å spore opp folk som gjemmer seg eller oppholder seg ulovlig i landet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.