VOLDSOMME DEMONSTRASJONER MOT MADURO-REGIMET

Mens folk rømmer landet på jakt etter mat og dreper flamingoer og andre truede dyrearter for å stagge sulten, fortsetter demonstrasjonene mot Nicolás Maduro-regimet i Venezuela. Foreløpig er to demonstranter og en soldat drept. Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) mener Venezuelas sosialistiske regjering er i ferd med å avvikle demokratier i det oljerike søramerikanske landet.

MADURO: Venezuelas autoritære president, Nicolás Maduro( t.h.),  tror fortsatt hans sosialistiske regime skal ta Venezuela ut av krisen. Foto PSUV

En av de tre drepte var en 17 år gammel gutt som ble skutt i hodet på vei hjem fra en fotballkamp, ifølge familien til gutten. Myndighetene bestrider det og sier han var med i en voldelig demonstrajon.

Landets opposisjon hadde innkalt til det de kalte ”alle protesters mor”, og demonstrasjonen ble innledet på 26 ulike punkter i byen for å ende opp i sentrum

Totalt har åtte personer blitt drept i løpet av de siste tre ukenes uroligheter. Demonstrantene krever at presidentvalget, som etter planen skal holdes i desember 2018, fremskyndes spå grunn av krisen. De krever også at guvernørvalget, som regjeringen avlyste, gjennomføres. Et siste krav er at de mange politiske fangene skal slippes fri.

Venezuela, som er et av verdens mest oljerike ladd, har vært i en dyp krisene de siste årene. Inflasjonen er skyhøy, det er rasjonering og subsidierte priser på det meste av basisvarer, men allikevel tvinges folk ofte til å dra til nabolandene for å skaffe seg matvarer og medisiner.

Maduros inspektører har også begynte å jakte på bakere som lager og selger kaker. En ny lov har bestemt at 90 prosent av alt hvetemel skal brukes til å lage brød, og ikke til dyrere søtsaker og kaker. Inspektører saumfarer nå daglig de 700 bakeriene i hovedstaden Caracas. Nylig ble fire bakere arrestert etter at det ble oppdaget at de hadde brukt for mye hvetemel på søte bakverk og croissanter, og for å ha laget brownies av mel som var utgått på dato. En undersøkelse av helsetilstanden i landet avslørte nylig at syv av ti venezuelanere har i snitt gått end 8,7 kilo i vekt det siste året.

Opposisjonen mener den sosialistiske presidenten Nicoláas Maduro leder et korrupt regime og ikke er i stand til å løse problemene. Maduro skylder ­–som sin forgjenger Hugo Chávez – på det han kaller opposisjonens forsøk på kupp.

 

SLUMMEN: Slummen i Caracas, tidligere en av Sør-Amerikas mest velstående byer, vokse stadig. Her slummen ovver El Paraiso-tunellen. Foto Wikipedia Commons

I forrige uke tok myndighetene beslag i den amerikanske bilgiganten GMs fabrikk i Venezuela. GMs datterselskap har en 70 år lang historie i Venezuela, og sier de vil ta alle tilgengelig muligheter i bruk for å få opphevet det de mener er en ulovlig konfiskering av eiendom. GM Venezuela har nesten 2700 ansatte og 79 salgskontorer i den kriserammede søramerikanske staten.

TEKST: Redaksjonen

Leave a Reply

Your email address will not be published.