FAKE NEWS FRA BARCELONA

 Det florerte med fake news under det illegale uavhengighetsvalget i Catalonia sist søndag. Sosiale medier var fulle av flere år gamle gamle bilder av blødende demonstranter og antallet skadede i konfrontasjonene mellom politiet og de voldelig aktivistene, ble sterkt overdrevet av både presse og sosiale medier.

 

PHOTOSHOP: Det katalanske flagget er elegant photoshoppet inn i bildet av spanske politifolk som forsøker å få kontroll over katalanske aktivister. Foto: Twitter

 

 Spanias største avis El Pais har sjekket med sykehusene og referert offisielle twitter-meldinger fra Catalonias helsedepartement som melder om fire personer som oppsøkte sykehus – to med lettere skader. Det mest alvorlige var en eldre person som hadde fått hjerteinfarkt i forbindelse med demonstrasjonen – en annen ble truffet av en gummikule i øyet.

GAMMELT: Et eldre bildet av en mann som blør fra hodet. Bildet er flere år gammelt, men brukt på sosiale medier sist søndag for å vise politiets «brutalitet mot fredelig demonstranter».  Foto: TWITTER

Andre ledende separatister snakket om den verste volden i Europa siden andre verdenskrig – noe som definitivt ikke stemmer. Det er nok å nevne opptøyene i Hamburg i sommer under G20-møtet , revolusjonen i Ukraina og ikke å forglemme borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet.
Mandag måtte helsemyndighetene i Catalonia ut og understreke at 893 personer var antallet personer som hadde oppsøkt en lege for mindre alvorlige skader.
Tirsdag gikk en en kvinne ut og sa at politiet hadde brukket flere av fingrene hennes. Historien fikk treneren til Manchester Citys, katalaneren Pep Guardiola, til å si følgende: De brakk fingrene på en kvinne. Det var over 700 skadede. Og dette var folk som skulle ut for å stemme – ikke for å robbe en bank.»
Siden viste det seg at kvinnen Guardiola refererte til, kun hadde fått en betennelse i én finger, og legen hadde gitt henne beskjed om tre dagers hvile.
El Pais, som befinner seg godt ute på den politiske venstresiden og første ble startet etter Franco-diktaurets oppløsning, skriver også at Catalonias helsemyndigheter var svært uklare i sine uttalelser om skadeomfanget.
Mer enn 30 politifolk skal ha blitt skadet under den ulovlige folkeavstemningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.