RYANAIR OG NORWEGIAN EKSPANDERER OG SLÅSS OM PILOTENE

 

 

 

NYE PILOTER: Ryanair har slitt med pilotmangel i høst. Bedre lønn og bedre arbeidsbetingelser lokker nå piloter tilbake til selskapet. Foto: Ryanair

Europas største lavkostselskap Ryanair, som i høst har slitt med pilotmangel og kansellerte ruter, sier nå at de har ansatt nesten 900 nye piloter så langt i år. Tidligere i høst ble det kjent at det irske selskapet har mistet mange piloter til konkurrenten Norwegian. Nå skal lønnsøkninger og bedre arbeidsbetingelser lokke pilotene tilbake.

BBC meldte tidligere i høst at hele 285.000 Ryanair-passasjerer i en periode på seks uker ville bli rammet av Ryanair-kanselleringene. Selv hevdet Ryanair at det kun var snakk om 50 kanselleringer om dagen og at det kun utgjorde under to prosent av deres samlede flytrafikk.
Men Ryanair har også måtte gå til kraftige lønnsøkninger til deres piloter, og har bedt tidligere ansatte om å komme tilbake med løfte om lønnsøkninger på opptil 20 prosent – og bedre arbeidsbetingelser.
Norwegian kunne tidligere ei høst melde om at de så langt i år hadde fått 140 piloter som hadde meldt overgang fra Ryanair – mange til Norwegians nye base i Dublin. Norwegians mange nye interkontinentale ruter gjør også selskapet mer populært blant piloter. Piloter som flyr interkontinentale ruter tjener normalt bedre enn piloter som bemanner korte europeiske ruter.

10,5 PILOTER PER FLY: Ryanair har nå 10,5 piloter per maskin. Noe som er bra, ifølge ledelsen. Foto: M. Aasbø/Essensielt

Kampen om pilotene i de to ekspanderer flyselskapene har hardnet til og Daily Mail skriver at Ryanairs sjef for rekruttering av piloter benytter Linkedln for å lokke tilbake piloter. Der heter det at «med våre nye og bedre betalingsbetingelser, kan våre kapteiner nå tjene 26 prosent mer enn hos Jet2 og 20 prosent mer enn hos Norwegian.»
Ryanair innrømmet nylig overfor den engelske avisen Express at de har sendt et brev som lokker med høyere betaling og bedre arbeidsforhold til et mindre antall tidligere Ryanair-piloter. Men de avviser også at den påståtte pilotmangelen skaper noen stor krise.
– Vi har 4200 piloter i Ryanair – noe som er 10,5 per fly – og vi har rekruttert 860 nye piloter så langt i år, fastslår Ryanair.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.