ISRAEL VIL MED ALLE MIDLER FORHINDRE AT IRAN ETABLERER SEG MILITÆRT I SYRIA

 

F-16 FLY: Det var trolig israelske F-16 fly av denne typen som fredag ødela deler av en nyetablert iransk base sør for Damaskus i Syria. Foto: IDF Spokeperson´s Unity

Israel skal ha bombet en iransk base like sør for Syrias hovedstad Damaskus. Det ble brukt både jagerfly og bakke til bakke-missiler raketter. Angrepet skal ha skjedd fredag og er bekreftet av et statskontrollerte syriske TV-selskap. Israel har gjentatte ganger advart Iran mot å bygge militærbaser i Israels naboland Syria.Ifølge flere prosyriske nyhetsmedier var målet for de israelske rakettene en iransk base like i nærheten av byen Al-Kiswa som ligger ca. 13 km sør for Damaskus.

Ifølge Sky News Arabia skal syriske luftforsvarsenheter ha skutt mot de israelske jagerflyene som skal ha avfyrt sine raketter mens de var over libanesisk luftterritorium.
Ifølge syriske statskontrollerte medier skal syrerne ha truffet to av de israelske bakke-til-bakke-missilene. De syriske mediene avslørte ikke noe om skadeomfanget, eventuelle tap av liv eller hva som finnes på den iranske basen.
Ifølge The Syrian Observatory for Human Rights, som er knyttet til opposisjonsgrupper i Syria, ble det hørt tunge eksplosjoner i Damaskus-område i forbindelse med angrepet og flrere steder i byen manglet det strøm etter angrepet.
Britiske BBC kunne nylig avsløre at Iran har bygd en permanent militærbase i Syria inne på et stort avsperret område nær byen Al–Kiswa – identisk med basen som Israel rammet nå fredag.
Satellittbilder fra januar, mai og oktober i år, som BBC benytter, viser at det er gjort store bygningsmessige endringer de siste månedene.
Israelske forsvarsmyndigheter har ike bekreftet fredagens angrep.
Den israelske øverstkommanderende, Gadi Eisenkot, gjentok i et intervju med en saudisk avis tidligere i år at Israel krever at Iran trekker sine styrker tilbake fra Syria , og at Israel ikke vil akseptere at Iran etablerer seg med baser i nabolandet.
De siste seks årene hare regimet i Teheran investert tungt i Syria for å støtte opp om regimet i Damaskus. Iran har sendt militære rådgivere fra Quds-styrken, de har hjulpet til med å plassere tusener av Hezbollah-soldater i Syria og de har flydd store mengder våpen til flyplassen utenfor Damaskus. Iran har også sendt titusener av personer (de fleste er afghanske flyktninger midlertidig bosatt i Iran) til Syria for å slåss sammen med lokale shiamuslimske styrker. De har også gitt minst en milliard dollar i kreditt til Syria for å holde Assad-regimet solvent.
Men først eter at Russland og Putin kom inn med store flystyrker i september 2015, snudde krigslykken seg for Assad og Syria.
Og nå vil Iran ha sin belønning – blant annet i form av tilgang til gruver med verdifulle metaller og retten til å bygge en flybase på syrisk territorium samt en marinehavn ved Middelhavskysten.
Israel har brukt mye diplomatisk press for å stoppe Irans militære oppbygning og konsolidering i deres naboland i nord. Og Israel har truet med militærmakt om Irans militærstyrker etablerer seg på permanent basis i Syria.
Men Iran skal ikke være interessert i noen konflikt mellom deres venner i Libanon og Syria med Israel nå.
Iran er i ferd med å gjenoppbygge sitt forhold til Hamas etter at vennskapet ble satt på en hard prøve da Iran hjalp Syria med å slakte tusener av sunnimuslimer i landet – inkludert Hamas venner i den syriske avdelingen av Det muslimske brorskapet. Hamas skal ifølge israelsk presse ha hatt to delegasjoner i Teheran de siste månedene. Mullahregimet i Teheran har allerede et godt forhold til Palestinian Islamic Jihad (PIJ) som er enda mer militant enn Hamas. Nå ønsker de at Hamas og PIJ skal jobbe enda tettere å skape kaos på grensen mellom Gaza og Israel for å avlede oppmerksomheten fra Irans forsøk på å etablere seg med baser i Syria – uten at det fører til store konflikter med Israel i Libanon og Syria.
Hamas har for tiden også mye oppmerksomhet rettet mot Kairo hvor en forsoningsavtale mellom Hamas og Fatah ble signert for en drøy måned siden.
Egypt har anstrengt seg mye for å få Hamas med på å hindre at Gaza blir benyttet av IS-terrorister for angrep mot egyptiske soldater og sivile i Sinaiørkenen.
Den vanskelige økonomiske situasjonen på Gaza de siste månedene – som mye skyldes de økonomiske sanksjonene som de Fatah-dominerte palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden innførte overfor Hamas en periode, har gjort at Hamas´nye «statsminister» Yahya Sinwar er blitt langt mer samarbeidsvillig overfor Fatah og de egyptiske myndighetene.

ADVARER: Israels statsministe, Benjamin Netanyahu,  har igjen advart Iran mot å etablere seg med militære baser i Israels naboland Syria. Foto: Israels statsministers kontor

Statsminister Benjamin Netanyahu sendte torsdag kveld, altså før det påståtte angrepet fredag, ut en video hvor han igjen advarte Iran:
– La meg gjenta Israel politikk: Vi vil ikke tillate at et regime, som er så opptatt av å utslette den jødiske stat, skal skaffe seg atomvåpen. Og vi vil ikke tillate at dette regimet etablerer seg militært i Syria – slik de nå prøve å gjøre – med den uttalte formålet å utslette vår stat, sa Netanyahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.