Vitalij Mutko: Utestengt fra OL for alltid, men skal lede VM i fotball

PUTIN-VENN: Vladimir Putins venn fra St.Petersburg, Vitalij Mutko, er utestengt fra OL for alltid, men skal lede VM i fotball i Russland til sommeren.

Vladimir Putins visestatsminister, Vitalij Mutko, er kastet ut av OL for alltid. Men samme mann, som var idrettsminister unden den tiden da russerne systematiske dopingbedrag ble gjenomført, er også leder for organisasjonskomiteen før neste sommers fotball-VM i Russland.
– Det at Mutko, sjefen for VM i Russland, utestenges av IOC på livstid på grunn av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og FIFA. Det utfordrer den grunnleggende tilliten til verdens største idrettsarrangement som fotballen er avhengig av, skriver president i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen, til Aftenposten.
Foreløpig er det lite som tyder på at Putin eller Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) vil fjerne Mutko fra det sentrale vervet. Mutko var Russlands idrettsminister fra 2008 til 2016, den samme perioden som russernes systematiske dopingbedrag med planlagt og utført.
Mutko sier selv at han ikke visste noe om Russlands dopingprogram, selv om den russiske varsleren Grigorij Rodtsjenkov har en helt annen versjon. Rodtsjenlov har sagt at det var Mutko og hans viseidrettsminister, Jurij Nagornykh, som hadde ansvaret for dopingprogrammet. Jukset skal også ha vært betalt av sportsministeriet.
Rodtsjenkov fryktet for sitt liv, og greide å komme seg til USA og i sikkerhet vinteren 2016.
Han har fortalt at han flere ganger diskuterte dopingprogrammet med Mutko og Nagornykh i tidsrommet 2010- 2015.
Rodtsjenkov blir i Russland betegnet som en «forræder», selv om han etter OL i Sotsji fikk ordenen «Medalje for vellykket arbeid i Sotsji-OL».
Russlands president stempler OL-utestengelsen som «politisk iscenesatt» og hevder at landet aldri har hatt et statlig dopingprogram.

 

POLITISK: Vladimir Putin mener OL-utestengelsen er politisk. Uttalelsen kom under et besøk på den store bilfabrikken Gaz onsdag ettermiddag.. Foto: KREMLIN.RU

Vitalij Mutko er en nær venn av Vladimir Putin. Han kom til Leningrad/St. Petersburg tidlig på 1990-tallet og jobbet i sjøfarten før han kom inn i politikken. Han var en periode viseborgermester i byen og jobbet sammen med Putin med å arrangere Goodwill Games i St. Petersburg i 1994 – som var det første større internasjonale sportsarrangementet i Russland etter Sovjetunionens kollaps.
– Dette virker så absolutt å være iscenesatt og en politisk motivert avgjørelse. Det kan vi kan alle se . For meg er det ingen tvil, sa Russlands president Vladimir Putin etter at det ble kjent at Russland var utestengt fra kommende vinter-OL.
Uttalelsen kom onsdag ettermiddag da Putin besøkte Gaz-bilfabrikken ii Nizjnij Novogorod.
Han sa samtidig at det ikke blir aktuelt å hindre russiske utøvere å delta under lekene i Pyeongchang under nøytralt flagg. Det var en stund spekulasjoner om at Putin ville at Russland skulle boikotte de kommende vinterlekene.

Tekst: Morten Aasbø

RØD STREK: Den store statlige og sterkt Putin-vennlige russiske TV-kanalen Rossija satte en rød strek over OL-symbolet straks det ble kjent at Russland er utestengt fra kommende OL. Foto: Faksimile RossijaTV

Leave a Reply

Your email address will not be published.