BOMBE DREPTE TRE SØR I THAILAND

En motorsykkel ble parkert ved en salgsbod som solgte svinekjøtt. Ca. 10 minutter senere eksploderte en bombe skjult på motorsykkelen. Tre døde og 18 skadete lå igjen i det blodige kaoset etter eksplosjonen som rammet byen Yala sør i Thailand tidlig mandag morgen lokal tid.

 

KAOS: Bomben gjorde store skader der den gikk av i et travelt markedet sentralt i byen Yala sør i Thailand. Foto. Skjermdump fra Star TV

Yala-provinsen er en av fire provinser i grensestrøket mot Malaysia hvor muslimske separatister de siste årene har brukt terror i et forsøk på å oppnå selvstyre.

Ingen har offisielt tatt på seg ansvaret for dagens terroraksjon på et marked i byen Yala, men massakren føyer seg inn i mønsteret fra tidligere terroraksjoner fra de muslimske separatistene.
Den kvinnelig eieren av salgsboden samt en mannlig kunde var to av de drepte.
Thailands fire sørligste provinser har siden 2004 var rammet av gjentatte terrorhandlinger fra muslimske separatister, og konflikten har siden 2004 krevd nærmere 6700 dødsofre.
Yala-provinsen har – i likhet med provinsene Pattani, Narathiwat og Songkhla nær grensen mot Malaysia , muslinske flertall. I Yala-privinsen er ca. 73 prosent av befolkningen muslimer, mens de resterende hoevdsakelig er buddistiske thaier og noen få thai-kinsere. Den muslimske befolkningen bor stort sett på landsbygden, mens større byer har flertall av thaier.
Det var ved 06-tiden mandag morgen lokal tid at en ung mann parkerte sin motorsykkel ved en bod som solgte svinekjøtt på Pimolchai-markedet i Muang-distriktet i Yala. Salgskvinnen bad mannen fjerne sykkelen, men han skal ikke ha svart før han løp vekk. Mens kvinnen selv forsøkte å fjerne motorsykkelen, gikk bomben av og kvinnen døde momentant sammen med en annen mannsperson som var kunde. En annen person, som ble fraktet til sykehuset i byen, døde kort tid etter ankomsten til sykehuset. 18 andre personer skal være hardt skadet etter eksplosjonen.

HELT SØR: Byen Yala og provinsen med samme navn ligger helt sør i Thailand på grensen til Malaysia.

Det er flere islamske ekstremistgrupper som står bak volden sør i Thailand. De siste årene er det gruppen Barisan Revolusi Nasional-Koordinasi (BRN-C) som har vært den sterkeste. Medlemmene består hovedsakelig av salafister. De er knyttet til gruppen RKK som består av svært unge islamister som benytter spesielt brutale drapsmetoder.
De store turiststedene i Thailand har i svært liten rad vært berørt av islamistopprørerne i sør – selv om Phuket kun ligger 35 mil i luftlinje fra Yala. Både Hua Hin-område, hvor det bor mange norske pensjonister, og Phuket opplevde bomber i august 2016. I Hua Hin døde to personer. Det er lite som tyder på at disse bombene hadde noen forbindelse med islamist-opprørerne sør i landet.
Thailand styres i dag midlertidig av en militærjunta etter et kupp i 2014 hvor Yingluck Shinawatra, som kom til makten i 2011, ble kastet. Hennez bror, Thaksin Shinawatra, ble fjernet ved et kupp i 2006.
De skal begge i dag oppholde seg i Dubai.
Militærejuntaens sjef, Prayuthar Chan-ocha, har tidligere lovet å holde nyvalg i november 2018. Men nylig ble det klart at valget trolig blir utsatt ytterligere 90 dager og først holdes i mars 2019.
Også tidligere har juntaen lovet å holde valg, men har utsatt det med en begrunnelse at situasjonen i landet ikke har vært stabil nok.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.