VIETJET AIR: FARGERIK VIETNAMESER

 

LETTKLEDDE: Lettkledde flyvertinner markerer åpningen av baderuten Hanoi-Na Thang. Foto: VietJet

Mye har skjedd med luftfarten i Vietnam de siste 10-15 årene. Det nasjonale flyselskapet Vietnam Airlines har kvittet seg med de gamle sovjetiske Antonov´ene og Tupolov-flyene og kjøpt nye Boeing og Airbus-fly. Og for seks år siden fikk de konkurranse fra det fargerike lavkostselskapet VietJet. Nå er nyetableringen blitt anklaget for å være litt for fargerike.
De har lenge vært kjent for sine kalenderpiker som selges til inntekt for veldedige formål. De har også arrangert moteoppvisninger om bord i sine fly. Og da de åpnet en ny rute mellom Hanoi og badebyen Nha Thang, tok de sjansen på å la deres flyvertinne iføre seg sexy badetøy – som visstnok også selges om bord fra trallene. For dette stuntet, måtte de betale en bot tilsvarende 8000 norske kroner.

IKKE SÅ VANLIG: Smilende og vakre flyvertinner flørter med passasjerne. Ikke så vanlig tidligere i kommunistiske Vietnam Foto: Viet Jet

Og da selskapet, som nå har fått en solid flåte på over 50 nye Airbus- og Boeing-fly, skulle begynne å fly mellom Vietnam og Indonesia – verdens mest folkerike muslimske land, kom bekymringene.
Indonesias ambassadør i Vietnam måtte forklar seerne i et populært nyhetsprogram i Indonesia at bikistuntene var en engangsforeteelse – som hadde sin naturlige forklaring i den nye ruten til en badeby.
Indonesiske luftfartsmyndigheter ville med sikkerhet vite om kabinpersonalet ville ankomme til Indonesias hovedstad iført bikini eller anstendige antrekk.

Men selskapet, som forøvrig ledes av en kvinne, kunne forleden forsikre at flyets besetning skal være anstendig kledd når de ankommer Jakarta på sin jomfrutur. Og i trallene har de livsglade vietnameserne også rikelig med mat som er slaktet etter alle nødvendige halal-forskrifter, melder Jakarta Post.

Vietnam er fortsatt et ettpartidiktatur som ledes av landets kommunistparti. Men i et land hvor børsen er oppkalt etter landsfaderen og kommunisten Ho Chi Minh, er det meste lov så lenge du ikke kritiserer styresmaktene.

VietJet har blitt en suksess som Vietnams første privateide flyselskap, selv om de slet tungt de første årene. De minner litt om malaysiske Asia Air som er Asias desidert største lavkostselskap.

Kvinnen bak VietJet, Nguyen Thi Phuong Thao, er blitt en kjendis i Vietnam og regnes i dag som eneste vietnamesiske selfmade kvinnelige dollar-milliardær.

FARGERIK:Nguyen Thi Phuong Thao, er VietJets fargerik eier og toppsjef. Hun regnes som Vietnams første selfmade dollar-milliardær. Foto: VietJet

Hun studerte business i Russland, og tjente sin første dollarmillion som student. Hun kom tilbake til Vietnam og slo seg opp i eiendomsbransjen. Hun har hilst på Obama, og hun sier hun gjerne kjører et bikini-show om bord i et av sine fly hvis det skulle passe seg ved en annen anledning.

STØRST: Det nasjonale flyselskapet Vietnam Airlines er fortsatt stsørst i Vietnam. Her et av selskapets flotte Boeing 777-fly som de bruker på Europa-rutene. Foto: Wikipedia Commons

Fortsatt er det nasjonale flyselskapet Vietnam Airlines som er størst i Vietnam med en flåte på ca. 85 maskiner. Også de har endret seg betydelig både på sikkerhet og service,  og man må tilbake til 1990-tallet for å registrere ulykker med dødsfall. Begge ulykkene (1992 og 1997) skjedde med sovjetproduserte fly. I dag har Vietnam Airlines en moderne flyflåte av Airbus og Boeing-fly.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.