KINA VISER STOR INTERESSE FOR ISLAND

 

TURISTSTRØM: 100.000 kinesiske turister er ventet til Island i år. I badeanlegget i Reykjavik kan de bade året rundt. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

 

Kina har vist stor interesse for lille Island de siste årene. Island var det første europeiske landet som fikk en frihandelsavtale med Kina, og Kina viser nå stor interesse for Islands grønne energi og fremtidig oljeutvinning. Og kinesiske turister strømmer til landet – hele 100.000 er ventet i løpet av 2018.

Bilkonsernet Geely, som blant annet eier Volvo Cars, har kjøpt seg inn i en unik metanolfabrikk, Carbon Recycling International (CRI) , som er den eneste større fabrikk i verden som produserer metanol laget av elektrisitet, gjenvunnet kulldioksyd og vann. Geely har flere biler plassert på Island som testkjøres med fornybar metanol. Geely storsatser på metanol som drivstoff i biler i håp om å reduserer den voldsomme luftforurensingen i kinesiske storbyer.  CRI holder nå på med å åpne et salgskontor i Shanghai.

 

FLYTENDE ELEKTRISITET: Konsernsjef KC Tran i Carbon Recycling International prøvekjører metanoldrevne biler .Som kan være med på å løse Kinas miljøproblemer Foto. CRI

Og Kina viser også interesse for Island også på andre områder.
Leder i Islandsk-kinesisk handelsråd, Ársæll Hardarson, forteller til Sveriges Radio at kineserne viser stor interesse for Island på flere felter.
Arktis skal være hovedgrunnen til Kinas store interesse for Island. Ved hjelp av Island har Kina fått observatørstatus i Arktiske råd.
Kineserne har viste interesse for å finansiere en ny stor dyphavn nord på Island. En slik havn vil bli en viktig hub for den fremtidige kinesisk sjøtrafikken over det i dag islagte farvannet rundt Nordpolen.

Kineserne viser også stor interesse for islendingenes store ekspertise på geotermisk energi. Island er verdensledende på å bruke jordvarme til å varme opp bygninger eller produsere elektrisitet. Og det statlige kinesiske oljeselskapet China National Offshore Oil er blitt hovedeier i et prosjekt som kan føre til at Island begynner å lete etter olje utenfor øyas kyst.
Men islendingene er ikke bare positive til den voldsomme kinesiske interessen for deres land.
I 2012 kom det til store protester da et kinesiske investeringsselskap ville kjøpe et stort landområde nordøst på øya for å bygge et gigantisk turistsenter. Prosjektet måtte skrinlegges.
Også et stort luksus-spa i regi av et kinesisk firma midt i det som islendingene kaller Gyldne Sirkel, ble stoppet på grunn av store protester.

STRENGE: Islendingene mangler hoteller til den voldsomme turistveksten. Men de setter strenge regler for hvem som skal få lov til å bygge nye hoteller. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

I dag er det kun islandske statsborgere og EU-borger som kan kjøpe land på Island. Andre må ha vært boende fem år sammenhengende på øya før de kan anskaffe seg land.
Scener fra James Bond-filmer og Games of Thrones-serien innspilt på Island har vært med på å skape voldsom interesse for Island som reisemål.
Lagunen Jökulsarlon, hvor den elleville biljakten på en innsjø i «Die another Day» fra 2002, er blitt en av Islands mest besøkte attraksjoner.
Problemet med Island er mangel på hoteller. Og hverken kineserne eller andre uten tilknytning til øyriket får lov å bygge noe.

Tekst: MORTEN AASBØ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.