MOT BRAKSEIER FOR PUTIN

FJERDE PERIODE: Vladimir Putin (65) går inn i sin fjerde periode som president etter søndagens valg. Bare Stalin har sittet lenger ved makten i Kreml. FOTO: KREMLIN.RU

Alt tyder på at Vladimir Putin (65) vil bli president for fjerde gang. Når halvparten av stemmene er telt opp tyder alt på at han har fått omlag 75 prosent av stemmene i et valg preget av mange uregelmessigheter.

Dermed vil Putin bli sittende helt frem til 2024. Bare Stalin har sittet lenger ved makten bak Kremls murer.
Det anstrengte forholdet mellom Russland og Vesten ser ut til å ha økt oppslutningen om Vladimir Putin. Annekteringen av krim har også gjort han mer populær på hjemmebane.

 

DEPARDIEU: Den franske skuespilleren Gerard Depardieu er skatteflyktning i Russland, og har fått russisk statsborgerskap av Putin. Han stemte i Moskva. Foto: Skjermdump RT

Putin kunne i går kveld gå ut på Manesje-plassen i Moskva forsn ca. 35.000 jublende tilhengere. I en kort tale takket han for støttet og lovet at han– sammen med folket – skulle gjøre en god jobb for Russland.
Kommunisten Pavel Grundinin får størst oppslutning blant de andre kandidatene med en oppslutning på rundt 11 prosent, ifølge valgdagsmålingene. Den unge, kvinnelige kandidaten Ksenija Sobtsjak, fikk kun rundt 2,5 prosent oppslutning. Hun ble sågar slått av ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij.

https://youtu.be/udHBtTWBtDE

På flere sosiale medier er det lagt ut videor som viser uregelmessigheter under valget. Video: YouTube

 

Putin fik ved forrige valg i 2012 64 prosent av stemmene. Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble hindret fra å stille opp i valg på grunn av en dom for korrupsjon som han selv var politisk motivert.
En russiske observatørgruppe, Golos, meldte om flere brudd på valgreglene under søndagens valg. Og flere videoer lagt ut på sosiale medier viser merkelig oppførsel fra valgmedarbeidere, og eksempler på at valgobservatører som blir angrepet.
110 millioner mennesker hadde stemmerett ved valget, og valgdeltakelsen skal ha ligget på på rundt 64 prosent.

Tekst: MORTEN AASBØ

Les mer om Vladimir Putin her

Leave a Reply

Your email address will not be published.