Sverigedemokraterna i medvind tre måneder før valget

LEDER STORT: Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna leder stort i en fersk meningsmåling tre måneder før riksdagsvalget i september. Foto: Wikipedia Commons

Innvandringskritiske Sverigedemokraterna er det desidert største partiet under tre måneder før Rikdsdagsvalget i september. I en måling gjort for Sentios får partiet 26,1 prosent. Det nest største partiet, Socialdemokraterna, får  21.7 prosent som er en tilbakegang på over åtte prosentpoeng sammenlignet med valget i 2004.

Høyres søsterparti, Moderaterna, får 17,1 prosent.

Immigrasjonsforsker  Joakim Ruist sier til Dagens Næringsliv at han ikke blir forundret om Sverigedemokraterna får opp mot 35 prosent ved valget.

Norskeide Sentio fortar målinger som er webbaserte, og ettersom Sverigedemokraterna (SD) fortsatt ikke er stuerene i Sverige, mener Sentio at folk svarer ærlig når de blir oppringt med spørsmål om hvem de vil stemme på. Sentio har også tidligere truffet bra med sine målinger i Sverige. Ved de to siste valgene har Sentio truffet svært bra med  oppslutningen til Sverigedemokraterna.

Allikevel er det få pressefolk eller politikerne som vil snakke om Sentios målinger.

– det er totalt paranoid, og vi blir beskyldt for å være kjøpt og betalt. Debattklimaet i Sverige er helt ekstremt, og det er SD mot røkla, sier seniorforsker Arve Østgaard i detTrondheim-baserte selskapet til DN. Selskapet foretar meningsmålinger i 22 land.

Mens SD kan bli det desidert største partiet ved valget, er det ingen av de andre partiene som sier de vil samarbeide med SD som ledes av  skåningen Jimmie  Åkesson.

I dag er det de to partiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet som utgjør regjeringen med støtte av  kommunisten i Vänsterpartiet.

De borgerlig partiene, minus SD, har formalisert sitt samarbeidsalternativ i Alliansen som består av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centern. De to sistnevte partiene ligger rundt syv prosent hver, mens Kristdemokraterna ligger litt under sperregrensen på fire prosent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.