SØR-EUROPA VIL HA MER NORSK SKREI

ETTERSPURT: Norsk skrei er etterspurt i Frankrike og Spania.

Stadig flere spanjoler og franskmenn ønsker seg norsk skrei på middagsbordet. Tallene fra årets skreisesong viser at vi eksporterte nesten 50 prosent mer fersk, hel skrei til både Spania og Frankrike enn vi gjorde i fjor.

-Både spanjolene og franskmennene kaller skreien for «kongen av torsken», sier Sjømatrådets fiskeriutsendinger,

Maria Grimstad de Perlinghi,

I Spania brukes skreien hyppig både på fine restauranter, av Michelin-kokker og når folk skal ha seg et bedre fiskemåltid hjemme. I Frankrike har den norske skreien blitt vanlig å finne på menyen på trendy restauranter der kokkene er opptatt av bærekraft, sesongvarer og rene produkter.

Hildegunn Fure Osmundsvåg

-I begge landene har skreien nå blitt et etablert varemerke, og fisken forbindes med fast, hvitt kjøtt av topp kvalitet, sier fiskeriutsendingene i en pressemelding fra Norges Sjømatråd Sør-Europa vil ha mer. Slik var det ikke for noen år tilbake.

I løpet av årets sesong fra januar til april har norske skreifiskere håvet inn rundt 180000 tonn fersk, hel torsk. Det er i denne perioden torsken som lever i Barentshavet svømmer inn til kysten for å gyte. Skrei er norrønt for vandreren, og svømmeturen på rundt 1000 kilometer gjør fisken ekstra muskuløs. Slik blir kjøttet fast og fint og flaker seg lett når det tilberedes. Det er det som skiller skreien fra den vanlige kysttorsken. I tillegg er skreien hvitere i kjøttet, har lysere tegninger og er lengre og spissere i formen.

Av de 180000 tonnene som ble fisket opp ble godt over 5000 eksportert som hel, fersk skrei direkte til butikker, restauranter og fiskemarkeder i utlandet.

Av dette gikk 1014 tonn til Spania og 343 tonn til Frankrike, noe som betyr en økning på henholdsvis 45 og 48 prosent i forhold til fjorårets sesong.

Men økningen er egentlig langt større enn det, ifølge Osmundsvåg.

-Tallene gjenspeiler kun fersk, hel skrei som ble eksportert direkte til Spania og Frankrike. Store mengder av skreien eksporteres også via transittland, ofte Danmark, som selger den videre til et tredje land.

Osmundsvåg anslår at volumet kan være opp mot det dobbelte hvis man regner med skreien som går via Danmark.

Kvalitetsmerket skrei

Den gledelige økningen på 50 prosent gjelder ikke for hvilken som helst fisk, men for skrei som er kvalitetsmerket. Kvalitetsmerket skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd. Merkingen garanterer førsteklasses skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte regler som sikrer fiskens høye kvalitet. Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom pålagt lisensiering og uavhengige kontroller. Fiskekjøttet skal for eksempel være helt fast og uten merker, og fisken må kjøles og pakkes på riktig måte for å sikre holdbarhet og kvalitet.

-Spanjolene er veldig opptatt av opprinnelse og hvordan produktet blir behandlet, forteller Osmundsvåg. De betaler gjerne litt mer for kvalitetsmerking og venter spent på den den norske skreien hvert år, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.