Valg i Kambodsja: MOT NY VALGSEIER FOR AUTORITÆR HUN SEN

BUDDAH: En buddah-statue lyses opp i måneskinnet nord for Siem Reap. Foto: Colorbox

Kambodsjas sterke og autoritære leder siden 1985, Hun Sen, vil trolige vinne en solid seier ved søndagens parlamentsvalg. Før valget har han oppløst det største opposisjonspartiet  CNRP og fengslet partiets leder Kem Sokha som er anklaget for landsforræderi.

De få opposisjonspartiene som fortsatt får lov til å stille til valg, er små og svake, og alt tyder på at Hun Sens parti CPP vil vinne med klar margin ved søndagens valg.

Pressefriheten er også blitt sterkt begrenset, og Hun Sen og hans maktapparat har de siste to årene stengt alle uavhengige avisene. I fjor ble landets mest ansette og uavhengige avis, Cambodia Daily, lagt ned og i mai i år ble landets siste uavhengige avis, The Phnom Penh Post, kjøpt av en forretningsmann med et svært nært og vennskapelig forhold til statsminister Hun Sen.

TURISTINDISTRI: Millioner av turister har de siste årene reist til Kambodsja. Her ungdommer på vei i hydrofil over Tonlé Sap-sjøen på vei fra Phnom Penh til Siem Reap nord i landet. Her ligger turistmagneten Angkor Wat Foto:Morten Aasbø/Essensielt

Hun Sen har også sørget for at han er blitt den dominerende politikeren på Facebook, som er svært populært i Kambodsja. Han har nå mer enn to millioner følgere i et land med en befolkning på snaue 16 millioner innbyggere.

På papiret nyter journalister i Kambodsja stor pressefrihet og selv om Hun Sen flere ganger har sagt at ingen journalister skal fengslet på grunn av noe de skriver, skjer det ganske ofte.  Da benyttes ofte en paragraf i straffeloven som forbyr »spredning av injurier eller desinformasjon».

NEPOTISME: Nepotisme og trange kår for pressefrihet har preget regimet til Hun Sen de siste årene. I dag blir han trolig gjenvalgt med stort flertall i et lite demokratisk valg. Foto: Creml.ru/Wikipedia Commons

Hun Sen har også sørget for at hans familie har inntatt mektige posisjoner i landets politi- og militærvesen. Ved hjelp av slektninger og venner har han sørget for full kontroll over landets militære og politistyrker. Kambodsjas politisjefen er gift med Hun Sens niese, mens Hun Sens eldste sønn, Hun Manet, fungerer som nestkommanderende for forsvarsstyrkene. Hun Manet vil også trolig etterfølge sin far når han en gang trekker seg fra politikken.

Hun Sen har de siste årene også fått et dårligere forhold til USA og EU, og et tilsvarende bedre forhold til Kina.  Hun Sens parti, Det kambodsjanske folkepartiet ble dannet i 1991 på restene av det marxistiske PRPK og Hun Sen kaller partiet i dag for sosialistisk.

MILLIONER: Et sted mellom 1,2 og to millioner mennesker ble drept da det kommunistiske terrorregimet til Røde Khmer hadde makten i Kambodsja på 1970-tallet. Også dagens statsminister Hun Sen var i en periode med i Røde Khmer-ledelsen. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

USA og EU har flere ganger kritisert Hun Sen for manglende pressefrihet og et stadig mer autoritært styresett. USA og andre vestlige land stod lenge for den største økonomiske hjelpen til Kambodsja, men ettersom USA og andre demokratier stilte betingelser om demokrati, har Kina mer eller mindre overtatt som det landet som bidrar med mest hjelp. Og kineserne stiller ingen betingelser om demokrati.

Nylig gikk Hun Sen ut og oppfordret USA til å avbryte all u-hjelp til Kambodsja, og hevdet at denne hjelpen bare hjelper upatriotiske kambodsjanere og ikke folket.

Kambodsjas sterke og autoritære leder siden 1985, Hun Sen, vil trolige vinne en solid seier ved søndagens parlamentsvalg. Før valget har han oppløst det største opposisjonspartiet  CNRP og fengslet partiets leder Kem Sokha som er anklaget for landsforræderi.

De få opposisjonspartiene som fortsatt får lov til å stille til valg, er små og svake, og alt tyder på at Hun Sens parti CPP vil vinne med klar margin ved søndagens valg.

Lederen for det vestligorienterte og markedsvenlige Funcinpec-partiet, prins Ranariddh, utgjorde tidligere et alternativ til Hun Sen. Men partiet har tapt mange velgere de siste to tiårene. Ranariddh(75), som var statsminister i Kambodsja en periode,  er også noe helsemessig redusert etter en alvorlig bilulykke i fjor sommer der hans kone døde og han ble alvorlig skadet på vei til et valgmøte. Ranariddh er den andre sønnen av avdøde monarken Norodom Sihanouyk og halvbror til dagens monark Norodom Siham.

SJANSELØS: Prins Ranariddh i partiet Funcinpec er sjanseløs i dagens valg. Her fotografert på “dødsmarkene”vest i Kambodsja  i 1986 da han drev geriljakrig mot de vietnamesiske okkupasjonsstyrkene. Foto: Morten Aasbø

 

På papiret nyter journalister i Kambodsja stor pressefrihet og selv om Hun Sen flere ganger har sagt at ingen journalister skal fengslet på grunn av noe de skriver, skjer det ganske ofte.  Da benyttes ofte en paragraf i straffeloven som forbyr »spredning av injurier eller desinformasjon».

Hun Sen har også sørget for at hans familie har inntatt mektige posisjoner i landets politi- og militærvesen. Ved hjelp av slektninger og venner har han sørget for full kontroll over landets militære og politistyrker. Politisjefen er gift med Hun Sens niese, mens Hun Sens eldste sønn, Hun Manet, fungerer som nestkommanderende for forsvarsstyrkene. Hun Manet vil også trolig etterfølge sin far når han en gang trekker seg fra politikken.

Hun Sen har de siste årene også fått et dårligere forhold til USA og EU, og et tilsvarende bedre forhold til Kina.  

I 2017 stod kineserne for over halvpartene av alle investeringer  i landet. Kineserne har også lovet å bygge broer, veier og annen infrastruktur for mer enn 14 milliarder norske kroner de neste årene. Og kineserne legger ikke skjul på at de forventer at Hun Sen-regimet støtter Kina i internasjonale konflikter fremover som takk for hjelpen. Og Kambodsja har allerede vist at de stiller seg på kinesernes side – blant annet i de territoriale konfliktene i Sørkinahavet.

Tekst: MORTEN AASBØ

SISTE: Regjeringspartiet, Kambodsjas Folkeparti, hevder de har vunnet 80 prosent av stemmene ved søndagens valg.  En talsmann for partiet, Sok Eysan, sier  at det betyr at de vil få minst 100 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen. Deltakelsen ved søndagens valg skal ha vært på mer enn 82 prosent – noe som skal være en av de høyeste i historien.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.