USAs flyselskaper: BEINTØFF KAMP OM LAVPRISKUNDENE

O`HARE: American Airlines-fly fotrografert på O`Hare International utenfor Chicago. Selskapet har i dag en flyfåte på i underkant av 1000 fly. Foto: Massakatsu/Wikipedia Commons

USA og verdens største flyselskap, American Airlines, lar flypassasjerer som har såkalte «no-frills-billetter» ta en kabinkoffert gratis inn i kabinen. Konkurransen mellom de store amerikanske nettverksselskapene og de rene lavkostselskapene hardner til.

De store nettverksselskapene som American, Delta og United  har forlengst tatt opp konkurransen med lavkostselskapene og lansert sine «no-frills-billetter». American tillot da passasjerene å ta med seg kun en en liten veske eller laptop inn i kabinen gratis. Den måte være så liten at den kunne plasseres under setet foran. Bruk av hattehyllene over setene var ikke tillatt. 

 

Men konkurransen fra lavprisselskaper som Spirit Airlines, Southwest Airlines, Virgin American og JetBlue, gjør at American fra 5. september tillater passasjerer med de billigste billettene å ta med seg en liten veske og en kabinkoffert uten ekstra kostnad. I dag må Americans lavpriskunder betale 25 dollar i «gate fee» for en kabinkoffert og 25 dollar for å sjekke inn en vanlig koffert.

Delta tillater allerede passasjerer med de billigste billettene  å ta med seg en standard kabinkoffert for plassering i hattehyllene. United har, ifølge Los Angeles Times, ingen planer om å tillate en kabinkoffert gratis for passasjerer med de billigste billettene.

SPIRIT: Spirit Airlines er et såkalt

USA har det siste tiåret opplevd en rekke fusjoner innenfor de store nettverksselskapene. I 2013 kjøpte Delta Northwest Airlines, mens United Airlines kjøpte Continental. American Airlines overtok US Airways i 2013.

STØRST: Southwest er USA og verdens største lavkost flyselskap. Foto

De amerikanske lavkostselskapene har hatt stor suksess og tatt en stor del av innenlandsmarkedet i USA de siste tiårene. Største er Southwest Airlines med en flyflåte på nesten 750 Boeing-fly. Selskapet har sin hovedbase  Dallas, Texas og har over 57.000 ansatte. I 2011 kjøpte de  konkurrenten AirTran Airways i 2011. Selskapet har en enhetsflåte av Boeing 737-fly. Selskapet regnes som en av verdens ti tryggeste flyselskaper.  

I april i år mistet en kvinnelig passasjer livet da en løs del fra en av flymotorene ble slynget inn i et flyvindu og førte til at en passasjer ble delvis trukket ut av vinduet av den plutselige trykkendringen. Hun

døde senere på sykehuset.

Spirit Airlines med base i Miramar i  Florida er et annet lavkostselskap som kaller seg «ultra low-cost-carrier». De slet lenge med et dårlig rykte med hensyn til punktlighet og  kanselleringer. Men selskapet har forbedret seg kraftig de siste månedene og har nå en bedre punktlighet en mange av de store nettverksselskapene. Flåten består av 119 Airbus 320 maskiner.

FRI KABINKOFFERT: American lar fra 5. september passasjerene med de billigste billettene ta med seg en kabinkoffert gratis. Foto: Wikipedia Commons

Også I Europa er det en klar tendens til at lavkostselskapene tillater mer håndbagasje uten ekstra kostnad. Europas største lavprisselskap, Rynair, tillater alle å ta med seg ett stort kolli håndbagasje som veier opptil 10 kilo samt ett lite kolli håndbagasje. Passasjerer med standardbillett må plasserer det store kolliet håndbagasje ved gaten for innsjekking – men uten ekstragebyr.

ETT KOLLI GRATIS: Norwegian tillater ett kolli på maks 10 kg til folk med standardbillett. I tillegg får folk ta med seg en liten håndveske eller en lite laptop-veske. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Norwegian tillater også  ett kolli håndbagasje uten ekstrakostnader. Du kan også ta med en liten ekstra eiendel om bord – som en liten håndveske eller en liten veske med bærbar PC som får plass under setet. Størrelsen på kabinkofferten avhenger litt av billetttypen. Normalbilletter tillater kabinkolli på maks 10 kg, mens de med Flex og Premium Flex-biletter kan ta med en koffert på maks 15 kg.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.