VILNIUS ER “EUROPAS G-PUNKT”

G-SPOT: Vilnius håper deres nye kontroversielle turistreklame skal skape ny interesse for byen.

Essensielt (RIGA) En litauisk reklamekampanje som spiller på seksualitet og slår fast at Vilnius er Europas G-punkt, får heder blant konkurrentene innenfor reisebransjen. Mens den litauiske katolske kirken mislikte at byens turistmyndigheter spiller på sex for å tiltrekke internasjonale turister – spesielt ved at det skjedde forkant av et lenge ventet pavebesøk til det sterkt katolske baltiske landet.

«The G-Spot of Europe» og «Nobody knows where it is, but when you find it – it´s amazing» heter det I reklamekampanjen. Litauerne har lenge hevdet at Europas sentrum ligger like utenfor Vilnius. Men mange europeere – for ikke å snakke om amerikanere – har fortsatt problemer med å plasserer Vilnius på kartet. Men finner du frem til byen til slutt, er det som å finne det seksuelle G-punktet – fantastisk.

I konkurranse med langt større og økonomiske mektigere storbyer, ble litauernes G-spot kampanje kåret som vinner av  en internasjonal konkurranse «International Travel & Tourism Awards». Blant storbyenes som ble danket ut av Vilinus, var blant annet Las Vegas som denne gangen ikke hadde en reklame med seksuelle under- og overtoner.

Vilnus´ kampanje har vakt oppsikt langt ut over  landets grenser. I USA harselerte TV-komikeren John Oliver over litauernes kampanje og lanserte for spøk, nye tilsvarende slagord for andre av verdens storbyer. Han foreslo at det nye slagordet for Oslo kunne bli «Oslo – Europes clitoris». Tokyo kunne lanseres med «The prostate of the World» . Før nevnte Las Vegas kunne ifølge Oliver lansere seg under slagordet  «It´s like the Anus». USAs homsehovedstad San Franscisco kunne prøve seg med «The Shower Sex of America». John Olivers forslag for Boston var «The semen of America».

Vilnius er en svært trivelig baltisk hovedstad, men har foreløpig ikke fått den samme populariteten som de to andre baltiske hovedstendene – Riga og Tallinn blant norske og skandinaviske turister. Så gjenstår det å se om Vilnius sexy reklamekampanje kan få opp lysten på Vilnius.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.