Oleksandr Syrskyj blir Ukrainas nye forsvarssjef

Han er mest kjent for å ha ledet forsvaret av Kyiv under Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Han kommanderte også de iukrainske troppene under den vellykkede motoffensiven nær storbyen Kharkiv høsten 2022. Nå blir Oleksandr Syrskyj president Volodymer Zelenskyjs høyre hånd som landets nye forsvarssjef. Han overtar etter Valerij Zaluzjnyj som lenge skal ha hatt et anstrengt forhold til Zelenskyj.

NY FORSVARSSJEF: Oleksandr Syrskyj blir ny forsvarssjef i Ukraina.

Under Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble Zaluzjnyj forfremmet til den høyeste militære graden i Ukrainas forsvar, general.Samme år ble han i magasinet Time kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Zaluzjnyj tilhører, i motsetning til Syrskyj, en generasjon av militære offiserer som har hatt hele sin militære karriere i Ukrainas forsvar. Han hadde dermed ikke sin bakgrunn fra Sovjetunionens røde armé. Under hans ledelse har prosedyrer og ledelsesprinsipper fra NATO blitt innført i det ukrainske forsvaret..
Syrskyj er født i 1965 i en landsby i den russiske delen av Sovjetunionen i Vladimir oblast i en militær familie. Oleksandr Syrskyjs far ble på 1980-tallet overflyttet til en avdeling i Kharkiv i Ukraina på 1980-tallet, og han gikk på skole der. Han fullførte Moskvas høyere befalsskole i 1986 og tjenestegjorde deretter Sovjetsartilleristyrker. Han har tjenestegjorde i Afghanistan, Tadsjikistan og Tsjekkia

Leave a Reply

Your email address will not be published.