Jordan hjalp Israel med å stoppe iranske droner

Iran sendte over 300 droner, raketter og missiler mot Israel lørdag kveld. Israel med sitt avanserte antiluftskyts var godt forberedt og hadde ikke noe problem med å avgrense angrepene. De fikk også hjelp av allierte som USA, Storbritannia og Frankrike. Også nabolandet Jordan sendte opp F-16 fly for å stoppe angrepene fra Iran. Hatet mot Iran er større enn hatet mot Israel.

JORDANSKE F-16: Jordanske F-16 fly hjalp Israel med å skyte ned iranske raketter på. vei mot Israel.

185 droner, 36 kryssermissiler og 110 bakke-til-bakke missiler ble sendt mot Israel. Ifølge Times of Israel ble 99 prosent av missilene uskadeliggjort.

Statsminister Benjamin Netanyahu holdt pressekonferanse sendt lørdag kveld der han oppfordret israelere til å stå samlet.

Foreløpig ser det ut til at det iranske angrepet har påført Israel minimalt med skader, selv om folk i Irans hovedstad Teheran løp  ut på gatene og jublet da de fikk beskjed om at det iranske regimet for første gang på lenge hadde angrepet erkefienden Israel med droner og missiler.

Ifølge Israel ble kun en person skadet – en syv år gammel jente. Israel aviser også påstanden fra Iran at deres angrep gjorde stor skade på militære mål i Israel.

Iran har advart USA om å støtte Israel i et gjengjeldelsesangrep på Iran.Iran truer med at en slik støtte også vil gjøre de amerikanske militærbasene til legitime mål.

IDF-TALSMANN: IDF-talsmann Daniel Hagari er foreløpig taus om når –
og om – IDF tvil svare på det iranske angrepet. Foto: IDF

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit advarer mot et scenario der mange land kan bli innblandet i militærkonflikten mellom Israel og Iran.

– Da vil Iran kunne benytte seg av sine stedfortredere for å beskytte iranske interesser, og da ser vi et helt annet krigsteater i Midtøsten. Da kommer hele Midtøsten til å settes i brann. Dette vet Israel veldig godt, sier Cecilie Hellestveit til TV2.

JUBEL: Iranere jublet over angrepet på Israel i helgen. Foto: Facebook

Iran har advart USA om å støtte et slikt angrep og sier at dette også vil gjøre amerikanske militærbaser i Midtøsten til legitime mål. 

– De 40.000 amerikanske soldatene som befinner seg over hele Midtøsten kan bli involvert i dette. Hvis dette kommer ut av kontroll, er det en ekstremt dramatisk situasjon i Midtøsten, sier Hellestveit.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.