GRUTAS PARK I LITAUEN: DER LENIN OG STALIN HAR FÅTT ASYL

 

FORVIST: Før stod de på torv og plasser over hele det sovjetiske Litauen. I dag er Lenin-statuene forvist til Grutas Park på grensen til Hviterussland.

 

 

For noen år tilbake prydet de gater og torv i det sovjetokkuperte Litauen. Hundrevis av koloss-skulpturer og byster av Lenin, Stalin, Marx, Engels og de andre sosialistheltene. Før en nyrik tidligere kollektivarbeider fant ut at han ville samle de nedrevne gamle heltene i en temapark for å fortelle historien om det sovjetiske Litauen. I dag er Grutas Park i Druskininkai blitt en av Europas merkeligste og mest omstridte temaparker.

 

DRUSKININKAI (Essensielt) Helt sørøst i Litauen ved grensen til Hviterussland – Europas siste diktatur – ligger Grutas Park. I et stort skogsområde på 20 hektar står et 60-talls skulpturer og byster som overlevde folkets vrede i 1991 da Litauen fikk sin frihet og demokrati tilbake. Og åpningen av parken – som er en blanding av Disneyland og en sovjetisk Gulagleir – har skapt en hissig debatt i det postkommunistiske Litauen.

Det første du møter er høyde gjerder, piggtråd og noen vakttårn. I bakgrunnen dundrer den sovjetiske propagandamusikken fra høytalerne. Og ved inngangspartiet står en tro kopi av en av de mange godsvognene som ble brukt til å frakte uønskede litaueren til Sibir på 1940- og 1950-tallet. 80 prosent av de ca. 300.000 litauerne som ble deportert mellom 1941 og langt ut på 1970-tallet, kom aldri tilbake til sitt hjemland. Grutas Park er et sterkt gjensyn for mange av de hundretusener av litauere som hadde slektninger og venner som ble sendt østover da diktaturet var som verst på 1940- og 1950-tallet.

STALIN: Også stålmannen fra Gori i Georgia er på plass i parken.

Mannen bak temaparken, Viliumas Malinauskas, er blitt sterkt kritisert av mange av sine landsmenn. Noen sier han putter de gamle undertrykkerne tilbake på sine pidestaller. Ingen i Tyskland ville ha våget å lage en park til minne om Hitler og Goebbels, hevder kritikerne. Selv mener Malinauskas, som har tjent seg søkkrike på eksport av sjampinjong på boks, at han har skapt parken for at folk ikke skal glemme den nære og tragiske historien til Litauen. Han opplevde selv at hans far og flere andre familiemedlemmer ble sendt til Sibir. Malinauskas mener at han ved å kombinere sjarmen til Disneyland med sovjetfangeleirenes uhygge, vil få folk til tenke over Litauens tragiske fortid.

 

Ingen dyster stemning 

Og det er ingen dyster stemning blant litauerne og de andre baltiske turistene fra nabolandene, der de vandrer gjennom parken en varm sommerdag. I parkens restaurantanlegg kan folk velge mellom en meny som tilfredsstiller dagens vestorienterte litaueres krav til mat, og den sovjetiske varianten med dårlig service og borsjsuppe servert i blikktallerkener. Utenfor restauranten står en vakker ungjente kledd i ungpionerenes uniform med rødt halstørkle, og selger kvas fra en liten tank med hjul.

KLASSISK: En klassisk kommunistsoldat som det fantes titusener av i det tidligere Sovjetunionen.

var sovjetsamfunnets usmakelige svar på Vestens leskedrikker. Og selvsagt bruker alle samme glass som gjennomgår en nødtørftig omgang med en fastmontert børste mellom hver servering.

På enkelte dager går Lenin- og Bresjnev-kopier rundt i parkanlegget, som også inneholder en liten dyrepark.

Men sterkest inntrykk gjør nok de mange grønnfargede vakttårnene og piggtrådgjerdene som omkranser parken. Propagandamusikken som hele tiden dunker fra sprakende høytalere, forsterker uhyggen.

FANGELEIR: Rundt hele parken dukker det opp vakttårn tilsvarende de som fantes i GULAG-leirene .

Unge og eldre med tårer i øynene 

Og midt inne i parken ligger et senter hvor undertrykkelsen og terroren under de 50 årene med sovjetokkupasjon av Litauen, er dokumentert. Her kan man se unge og eldre litauere med tårer i øynene passere de mange montrene med bilder og vonde minner fra sovjettiden.

Langs plankestiene som slynger seg gjennom skogen, dukker de opp én etter én. Alle statuene av Lenin, Engels, Marx og de lokale kommunistkoryfeene som gikk sovjetstatens ærend. Men også en Stalin-statue som stod ved jernbanestasjonen i Vilnius frem til 1960 da «den store rormannen» ikke lenger var politisk korrekt.

I dag klatrer lattermilde litauerne i alle alder opp på de opptil 10 meter høye Lenin- og Stalin-skulpturene for å bli avbildet.

 

AVSLAPPET: Litauere og andre baltere har ikke samme respekt for en Lenin-statue som tidligere. I dag har de et avslappet forhold til Sovjetuniones grunnlegger.

Men det er ikke lenge siden denne respektløse omgangen med kommunistheltene var forbundet med strenge straffer i Litauen.

 

FAKTA GRUTAS PARK

Grutas Park ligger like ved byen Druskininkai 130 km sørvest for hovedstaden Vilnius. Halvannen times kjøring med bil eller buss både fra Vilnius og byen Kaunas. Åpent 09-20 sommertid. Litt kortere i vinterhalvåret. Inngangspenger tilsvarende ca. 30 kr for voksne og ca 5 kr for barn. Mer info på tel. 00370313-55511. Air Baltic og Norwegian flyr fra Oslo til Vilnius. Priser fra snaue. 700 kr tur-retur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.