Air China vil bygge nav i Warszawa

Etter år med store tap og nedskjæringer er det polske flyselskapet LOT på offensiven. Polakkene håper samarbeidspartneren Air China skal overta 49 prosent av aksjene i det polske selskapet. Og Air China bygger opp et navn i Warszawa og skal fly tre rundturer mellom Beijing og den polske hovedstaden.

 

BOEING 777: Kinas statlige flyselskap Air China satser stort på Warszawa hvor de skal fly tre ganger i uken. Her en av selskpets Boeing 777 maskiner.

 

Det svenske flymagasinet InsiderPlus skriver at det nå er vinn eller forsvinn for det polske selskapet. LOT utvider nå kraftig med nye ruter og en stor vekst i antall fly. Fra neste år begynner leveringen av 15 mye Boeing 737-80+ fly til LOT – de aller fleste kommer i MAX-versjonen. I 2020 vil selskapet også ha hele 16 Boeing 787 Dreamlinere i sin flåte.
Ifølge LOT-sjefen Rafael Milczarski skal selskapet ekspanderer på langrutene til Sentral-Asia og på Europa-rutene.
LOT samarbeider med Air China som i september begynte å fly på Chopin-flyplassen i Warszawa tre ganger i uken. LOT flyr også samme rute, og det spekuleres nå om kineserne snart vil kjøpe en 49 prosent eierandel i det polske selskapet. Kineserne er interessert i å bygge opp et europeisk nav – eler trafikknutepunkt – i Warszawa i samarbeid med LOT. Både LOT og Air China er med i Star Alliance – hvor også SAS er sentral. Og det nye tette samarbeidet mellom Air China og LOT kan også gå ut over Asia-trafikken til SAS.
LOT samarbeider i dag også tett med det estiske selskapet Nordica som er etterfølgeren til det konkursrammede Estonia Air. Nordicas datterselskap Regional Jet skal nå fly Europa-ruter for LOT – blant annet mellom Stockholm og Warsawa med sine CRJ-900 maskiner. LOT har også kjøpt seg inn i Regional Jet med en eierandel på 49 prosent.
LOT har de siste årene merket den tøffe konkurransen mellom lavkostselskapene i Øst-Europa. Det er først og fremst ungarske Wizz-Air og irske Rynanair som har tatt store markedsandeler av de tradisjonelle selskapene i Øst-Europa. Også Norwegian og Easy-jet er aktiv i dette markedet. LOT startet i 2004 sitt eget lavprisselskapet, Centralwings, uten å lykkes. Datterselskapet ble lagt med i 2009. LOT flyr i dag heller ikke på Oslo med egne fly.

HARDT PRESSET: LOT har slitt hardt de siste årene. Nå håper de et samarbeid med kinesiske Air China og estiske Nordica, skal gjøre situasjonen bedre.      Foto:Air China, LOT og  Morten Aasbø

Leave a Reply

Your email address will not be published.