President Rodrigo Duterte: RAKKER NED PÅ VESTEN

Filippinenes kontroversielle president, Rodrigo Duterte, fortsetter å rakke ned på vestlige land. Han har tidligere kalt både paven og president Obama for en ”horeunge”, og under det avsluttede toppmøtet APEC i Perus hovedstad Lima, understreket han at Filippinene vil styrke forholdet til Kina og Russland.

Under sitt møte med president Putin hevdet han at mange vestlige land mobber små land ellers i verden.
– Vesten har ført krig mage steder. I Vietnam, Afghanistan og Irak, sa den filippinske presidenten.
Filippinene hadde lenge et svært godt forhold til USA. Amerikanerne hadde store baser i landet. Blant annet den gigantiske Subic Bay to timers kjøring nord for hovedstaden Manila. Men USA måtte avvikle sine baser i landet i 1992, hovedsakelig på grunn av lokal motstand mot basene. Men i 2014 ble USA og Filippinene enige om å styrke det militære samarbeidet igjen, mye på grunn av Filippinenes bekymringen over den sjømilitære oppbyggingen fra kinesernes side i havområdene nord og verst for Filippinene. Det var snakk om at USA skulle gjenåpne Subic , og andre mindre baser i øystaten. Amerikanske militærefly var også tilbake på Clark Air Base i april i år. Men tyder alt på at også denne flybasen blir fri for amerikansk personell i løpet av en toårs periode.
President Rodrigo Duterte har stoppen denne tilnærmingen, og sagt at alle utenlandske tropper skal være ute av Filippinene i løpet av den kommende toårs perioden.
Presidenten har også uttalt at det er Putin som er hans ”favoritt-helt”.
Duterte er mest kjent for sine harde linje mot landets antatt fire millioner narkomane. Presidenten går ikke bare etter narkolangerne, han har også sagt han vil henrette brukere som blir tatt.
Nærmere 1800 narkomane og narkolangere skal være drept av politiet etter at Duterte kom til makten i mai. Han har sågar lovet belønning og amnesti til politifolk som tar livet av folk de mistenker for bruk eller omsetning av narkotika.
Presidenten er også privat en våpenentusiast. Han har tidligere under et intervju nærmest skrytt av at han som jusstudent skjøt en medstudent som Duterte mente mobbet ham. Skuddene skal ha falt i en korridor på et studenthjem. Medstudenten skal ha overlevd skuddene.
Analytikere som har fulgt Duarte de siste tiårene sier at noen av hans motstand mot Vesten kan spores tilbake til hans studenttid hvor han hadde sympati med landets kommunistparti. En av hans lærere under tiden på universitetet var Jose Maria Sison – grunnleggeren av det filippinske kommunistpartiet. Flere av Dutertes regjeringsmedlemmer er også folk som han utnevnte etter anbefaling av kommunistpartiet.
Andre mener hans voldsomme antiparti mot USA ble forsterket uynder en episode i 2002 i byen Davao på øya Mindanao der Duterte var borgermester. En eksplosjon på et hotellrom i byen hvor amerikaneren Michael Meiring bodde, skapte en konflikt mellom den amerikanske ambassaden og den daværende borgermesteren. Meiring overlevde eksplosjonen og det lokale politiet mente at sprengstoffet som forårsaket eksplosjonen tilhørte Meiring – som filippinerne mente var FBI-agent. Folk fra den amerikanske ambassaden seg nødt til å hente ut amerikaneren fra det lokale sykehuset, og en lovet rapport fra amerikanerne som aldri kom, skal ha gjort den daværende borgermesteren Duterte rasende.

SKIFTE: Rodrigo Duterte (t.v.) under sermonien hvor han overtok presidentjobben etter Beningno Aquino III 30. Juni i år. Foto: Wikipedia Commons

 

VIKTIG: Clark Air Base var en stor og viktig flybase for USA under hele etterkrigstiden. Amerikanerne måtte forlate basen tidlig på 1990-tallet, men skulle nå få bruke den igjen. Før den anti-amerikanske presidenten Duterte kom til makten i sommer. Foto: USAF

Leave a Reply

Your email address will not be published.