OBAMA SKAPTE KLOKKETREND

 

OBAMA: Barack Obama signerer et dokument med sin venstrehånd dekorert med sin Jorg Gray-klokke. Foto, Skjermdump Jorg Grays hjemmeisde.

 

 

 

USAs presidenter må passe seg for å ikke fremstå som overdrevet opptatt av luksus. Derfor ser vi ofte at presidentkandidatene under valgkampen snobber ned i valget av klokker. Mangemilliardæren Mitt Romney gikk med en surfeklokke fra Nixon under de to valgkampene han deltok i. Bill Clinton gikk ofte med rimelige klokker – blant annet en ”norsk” Timex Ironman både som president og som kandidat. Og Barack Obama har skapt klokketrend med sin USA-produserte Jorg Gray 6500-klokke til ca. 3000 kr.

Juristen og senatoren Obama hadde ingen dårlig økonomi før han ble president, og gikk mest med en TAG Heuer Series 1500 Two-Tone Diver-klokke før han var aktuell som presidentkandidat. Men straks kan ble Demokratenes presidentkandidat og fikk et kobbel av sikkerhetsfolk rundt seg, viste han stor interesse for en California-klokke som de fleste av hans Secret Service-folk bar på håndleddet.

Jorg Gray 6500 Chronometer heter armbåndsuret som de barske mennene i Secret Service bar. Og Obamas interesse og misunnelse for mennenes klokke, endte med at de spleiset på en tilsvarende klokke i bursdaggave til sitt ”objekt” i 2007 da Obama fylte 46 år i august. Siden var Jorge Gray-klokke med på mange store verdensbegivenheter.

Både under hans viktige tale i Berlin i juli 2008, under presidentdebattene og da han ble innsatt som president. Og salget til den likke klokkeprodusenten i Tustin sør for Los Angeles økte dramatisk.

Som en liten kurrriositet kan det nevnes at denne skribent også ble fascinert av klokken for noen år siden, og Obama-klokken er titt og ofte observert på redaktørens venstre håndledd. Selv om sansen for Obamas politkk ikke har vært like stor som sansen for Barack Obama som person og menneske, så kom en lærboks levert av UPS på døren for tre-fire år siden. Like før hadde min 12 år gamle Rolex Submariner røket ut av klokkesamling på grunn av en litt for høy trykkeriregning fra Estland.

Men Jorg Gray klokken var en god trøst. En Rolex-klokke kan de fleste kioskeiere og småkriminelle skaffe seg, men å gå rundt å sprade med samme kronometer som Barack Obama, gir litt ekstra godfølelse og status blant klokkekjennere

Hva Obama vil gjøre med sin Jorge Gray-klokke nå som han ikke er sittende president lenger er usikkert. Fra en årslønn på 3,4 milioner norske kroner, vil ha nå tjene tilsvarende summer for et kort lite foredrag på en times tid. Hans kommende bøker vil sikkert også innbringe ham inntekter på flere hundre millioner kroner.

Bill Clinton er en president hvis klokkegalskap tok helt av etter at han var ferdig i Det Hvite hus. Nå er hans velbrukte Timex Ironman byttet ut med en rekke lekre klokker i en helt annen prisklasse. Én tysk Lange & Sohne Grosse Langematik Gangreserve, én Jaeger LeCoultre Master, et par rådyre Panerai-klokker og én Compressor Alarm Navy Seals – bare for å nevne noen av klokkene i en samling verd mange millioner kroner. Vi får bare ikke håpe dette er noen av millionene han og fruen fikk i gave av den norske regjering for å drive veldighet på eksklusivt nivå. Men det skal legges til at han også er blitt en stor fan av de nye og trendy hipsterklokene til Shinola, som lages i et historisk industriområde i nedslitte Detroit. Fossil-gründeren Tom Kartsotis startet firmaet for noen år tilbake da han kjøpte retten til det solide merkenavnet Shinola, som tidligere var mest kjent for å lage skokrem og tilknyttetde produkter. Bill Clinton bruker ofte en Shinola Runwell (koster ca. 4500 kr), og det fortelles at han under ett nylig besøk hos klokkemakerne i Detroit kjøpte med seg en samling på 15 klokker.

Hva Donald J. Trump vil bety for menns klokkevalg vites ikke. Selv om undertegnede har mer sans for Trumps politikk enn for hans personlighet og klesstil, tyder mye på at Trump heller vil bruke en klokke fra sin egen klokkekolleksjon – som er relativ rimelige og minner litt i formen på TAG Heuers Monaco-modeller. Men han er kjent for å være en stor fan av de dyre Azad-klokkene som lages i New York. En annen fan, og som også er vokst opp i Queens, er rapperen 50Cent (som også liker å vise seg med Krieger-klokker). Azad er for øvrig det persiske ordet for fri eller frihet.

 

OBAMA & BIDEN: Barack Obama og Joe Biden på vei til signering av en viktig avtale i Washington juli 2010. Sjefen bærer sin JG 6500-klokke på venstre håndledd. Joe Biden er også glad i klokker – gjerne litt dyrere enn de Obama bærer. Han har blant annet en Omega Seamaster og en Vulcain Cricket 50 Presidents til ca. 100.000 kr. Han bruker ofte lekre sportsklokker som Tissot T-Touch o.l. Foto: White House/Pete Souza

Leave a Reply

Your email address will not be published.