TRUMP FÅR STØTTE I SENTRAL-EUROPA

TRUMP: Donald J. Trump blir møtt med både kritkk og støtte etter at han én uke etter innsettelse er i gang emd å gjenomføre sine valgløfter. Foto: The White House

 

 

 

 

Den polske utenriksministeren Witold Waszczykowski sier Poeln støtter Trumps rett til å innføre et innreiseforbud for folk fra syv land med hovedsakelig muslimske land.

Mens flere vestige allierte til USA har uttalt seg negativt om vedtaket til Trump, er det mer støtte å hente i Øst-Euyropa.

Den konservative polske regjeringen har tidligere markert seg mot et direktiv fra EU om å ta imot islamske flyktninger. I fjor var de svært aktive i blokkeringen av et EU-forsøk på å omplassere flyktninger fra Italia og Hellas til unionens resterende land.

­– Intet land har plikt til å ta imot flyktninger. Ettersom Trump er valgt til president, har han rett til å gjøre dette, sier Waszczykowski til TV-kanalen Polsat.

Også Ungarns statsminister, Viktori Orban, har uttalt seg positivt om Trumps nye tiltak mot innvandrere fra muslimske land og hans kamp mot terrorisme. Trump hadde nylig en telefonsamtale med Orban, og det er nå klart at den ungarske statsministeren blir en av de første europeiske lederne som vil besøke Washington. Trump skrøt av den ungarske regjeringens arbeid og kalte det ungarske folket ”brave freedom fighters”. Orban takket for invitasjonen og sa at han ikke hadde vært i Washington på mange år fordi han de siste åtte årene hadde blitt behandlet som ”et sort får” av USAs ledelse. ”Me too”, skal Trump ha humret tilbake.

Sammen med Polen og Ungarn står også de to andre landene i Visegrad 4-gruppen, Slovakia og Tsjekkia. En gruppe som kan bli utvidet med Østerrike hvis det østerrikske Frihetspartiet vinner det kommende valget.

USA vil for en periode på 120 dager hindre radikale islamister i å komme til USA ved å nekte nye flyktninger å komme til USA. Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid. Først når kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet, er det snakk om å åpne grensene igjen for flyktninger.

50.000 flyktninger skal få slippe inn i USA i løpet av budsjettåret 2017. Det er mer enn en halvering av Obamas øvre grense på 110.000 flyktninger. Også syv andre land med hovedsakelig muslimsk befolkning, får et generelt innreiseforbud på 90 dger. Det gjelder Libya, Somalia, Iran, Irak, Sudan, Syria og Jemen.

Norges utenriksminister, Børge Brende kaller Trumps beslutning ”sterkt beklagelig”.

Det amerikanske utenriksdepartementet skal i samarbeid med landets forsvarsdepartement planlegge sikkerhetssoner i Syria hvor interne flyktninger skal beskyttes.

Trumps nye restriktive politikk overfor muslimske flyktninger har stor støtte i USA. Ifølge Fox News er det også stor støtte for at muslimer som kommer til USA skal bli ført opp i et register.

Det er ikke noe nytt at USA har spesielle visarestriksjoner for grupper av personer. Under hele etterkrigstiden var kommunister og nazister bannlyst fra USA.

I Storbritannia har venstresiden mobilisert mot Trump og etter noen dager hadde angivelig 1,5 millioner personer skrevet under på en underskriftskampanje for å nekte Trump innreise i Storbritannia.

Også her hjemme har norsksyreren og AUF-leder Mani Hussaini, tatt til orde for å nekte USAs president adgang til Norge. Hussaini har både norsk og syrisk statsborgerskap, og kan i teorien bli nektet innreise til USA.

Hans kolleger i Unge Høyre og FpU har ikke noe til overs for å nekte ledere for vår nærmeste allierte innreise til Norge. Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise karakteriserer det som, ”hull i hodet” å nekte USAs president innreise til Norge.

Blant de norske politikerne som støtter tiltakene fra Trump , er FrPs Ulf Leirstein.

– Jeg synes det er fantastisk at Trump gjennomfører det han gikk til valg på. Han leverer på valgløftene fra dag én, sier Leirstein til VG.

Han sier også at han ikke er enige i alle beslutningene Trump har tatt etter at han ble innsatt som president for en uke siden. Han mener at den norske innvandringspolitikken bør strammes inn på noen områder.

–Trumps politikk er ikke aktuell i Norge, siden USA er i en helt annen situasjon. Men vi kan stramme inn på noen områder, som familiegjenforening, sier Leirstein.

Han konstaterer også at hele den politiske verdenen fordømmer Trump, og han tror at slik vil det også bli de neste fire årene.

– I det politisk korrekte Norge er det ikke en fordel å støtte Trump, sier stortingsrepresentanten fra Østfold.

Leave a Reply

Your email address will not be published.