KONG BIBI

TRIVES: Bejamin Netanyahu er gammel komandosoldat og trives ute blant soldatene .Foto GPO

 

I norske medier blir Benjamin ”Bibi” Netanyahu fremstilt som hauken over alle hauker. En steil, uforsonlig, pompøs og høyrevridd jøde som stadig ypper til krig, skal vi tro norsk medievenstre. Men den tidligere kommandosoldaten med den dype barytonstemmen er for israelerne en pragmatisk og trygg sentrumspolitiker som vinner valg etter valg og samler solid støtte når landets eksistens er truet.

 

Ingen andre – bortsett fra den legendariske landsfaderen David Ben-Gurion – har sittet lengre som statsminister enn akademikersønnen fra Jerusalem. Han ble også den første israelske statsministeren som var født i staten Israel. Han tilbragte store deler av ungdomstiden i USA hvor faren underviste, og han snakker amerikansk med tydelig Philadelphia-dialekt. Benjamin Netanyahu (67) er den mest amerikaniserte av de israelske toppolitikerne og takler pågående og anti-israelske vestlig medier bedre enn noe av sine forgjengere.

Det er ingen hemmelighet at det var dårlig kjemi mellom Netanyahu og Obama – USAs kanskje minst israelvennlige presidenten siden Jimmy Carter og Richard Nixons dager – selv om sistnevnte knyttet til seg flere jødiske medarbeidere. Foreløpig ser det ut til at Netanyahu og nyvalgte Donald Trump vil ha lagt lettere forå samarbeide.

Men Bibi har mange venner i USA og er en populær gjest på de amerikanske talkshowene. Han har til og med greid å overbevise den tidligere så überliberale amerikanske talkshowstjernen Bill Mahher på HBO til å bli israelvenn.

Men normalt er det svært kritiske spørsmål som møter Netanyahu når CNN, CBS, ABC, SKY og de andre store vestlige kanalene retter kanonene mot den jødiske statens statsminister. Men svarene kommer på strak arm: Som nylig da britiske Sky News kritiserte statsministeren fordi jøder har fått lov til å kjøpe eiendom i Øst-Jerusalem:

– Jerusalem er ikke noen bosetning. Det er Israels hovedstad. Israelske palestina-arabere får kjøpe hus hvor de vil i Jerusalem, hvorfor skulle vi nekte jøder å skaffe seg eiendom i Øst-Jerusalem, tordnet Netanyahu tilbake.

 

Populær under kriser 

 

Under sommerens intensive rakettangrep mot israelske byer fra Hamas, nådde hans popularitetskurve uante høyder. Ikke så uvanlig med populære statsministre når Israel trues av ytre fiender. I dag –noen få måneder senere – er populariteten igjen nede på 30-40 prosent. Utfordrene til Netanyahu som statsminister er mange, men få kan hamle opp mot den sekulære og konservative Netanyahu. Selv blant mange av hans politiske motstandere er det akseptert at Netanyahu tilbyr et respektabelt lederskap.

Hvem er så mannen som har sjansen til å overgå landsfaderen David Ben-Gurion når det gjelder antall år som statsminister? Hva er de som gjør at han stadig sitter i statsministerboligen i Smolensjin 9 i Jerusalems eksklusive bydel Rehavia, som ubestridt leder for Israels 33. regjering?

IRON DOME President Obama og statsminister Netanyahu besøker et anlegg med Iron Dome anti-rakettsystem ved Ben Gurion-flyplassenn i 2013. Foto: Moshe Milner GPO

Har polske røtter 

Benjamin Netanyahu er født i Tel Aviv i en middelklassefamilie bestående av tre sønner, hjemmeværende mor og en akademikerfar. Barndommen ble tilbragt i Jerusalem. Faren, Benzion Netanyahu, var en anerkjent historieprofessor og en person som var knyttet til høyresiden i den sionistiske bevegelsen – i skarp kontrast til Ben-Gurions sosialistiske sionisme. Bevegelse til Benzion Netanyahu ble ledet av Zeev Jabotinsky og med Benzion som en nær medarbeider. Benjamin Netanyahus farfar kom til Palestina i 1920 som Nathan Mileikowsky. Nathan var rabbi og byttet senere sitt etternavn til det mer hebraiske Netanyahu.

 

FAMILIEBILDE: Benjamin Netanyahu sammen med foreldre og sine to brødre Yoni (t.h.) og Foto: You Tube

Benzion Netanyahu ble tidlig sendt til USA for å søke støtte for opprettelsen av en jødisk stat. Netanyahu senior var ledende i arbeidet som gjorde at det republikanske partiet i 1944 tok inn kravet om en jødisk stat i sitt partiprogram. Demokratene fulgte etter. Som historiker skrev han en 1384 siders murstein av en bok om den spanske inkvisisjonen. Han konkluderte med at jødene i Spania ble drept – mange av dem brent på bålet – fordi den katolske kirken betraktet dem som en ondskapsfull rase. De ble ikke forfulgt fordi de praktiserte jødedommen i skjul, slik det lenge ble antatt var grunnen til forfølgelsen og utryddelsen.

Bentzions gruppe jobbet for et Stor-Israel som også omfattet dagens Jordan, men Netanyahu senior slo seg til ro med den israelske ministaten som ble skapt i 1948. Men han tilhørte absolutt høyresiden i israelsk politikk og mente samarbeid og kompromisser med araberne var nytteløst.

 

Stod nær sin far

Benjamin stod svært nær sin far, og det var velkjent at sønnen som statsminister konsulterte sin far ved vanskelige avgjørelser. Ved årsdagene for eldstesønnen Yoakims død i Entebbe-aksjonen, kunne man normalt se far og sønn sitte omslynget ved graven på æreskirkegården Mount Herzl vest for Jerusalem sentrum. Netanyahu senior døde i 2012 – 102 år gammel.

Hans mange kontakter i USA gjorde at professor Netanyahu under to perioder på 1950- og 60-tallet gjesteforeleste ved et universitet i Philadelphia i Pennsylvania. Familien ble med og bodde hovedsakelige i Cheltenham Township utenfor Philadelphia. Benjamin – Ben blant sine amerikanske venner og Bibi blant israelske venner – var aktiv som speiderleder og pådro seg en markant Philadelphia-dialekt. For øvrig samme dialekt skuespilleren Kevin Bacon senere skulle gjøre kjent verden over.

 

Benjamin Netanyahu returnerte til Israel like etter Seksdagerskrigen i 1967, og gikk inn i forsvaret der hans tre år eldre bror Yonatan – eller bare Yoni – allerede hadde gjort karriere. Som sin bror kom Bibi seg inn i kommandogruppen Sayeret Matkal bygd opp etter forbilde av britiske SAS. Elitegruppen – ofte bare omtalt som ”Enheten” – ble kjent internasjonalt utover 1970-årene for sine spektakulære anti-terroraksjoner mot de mange palestinske terroraksjonene mot det israelske flyselskapet El Al og andre flyselskaper som fløy til Israel. Benjamin steg raskt i de militære gradene og ble flere ganger skadet. En periode var alle brødrene Netanyahu – Yonatan, Benjamin og lillebroren Iddo – medlemmer av Israels mest fryktede kommandotropp. Benjamin kjempet i de mange kampene rundt Suez-kanalen i årene etter Seksdagerskrigen i tidsrommet 1969-1970. Krigen – som ofte blir kalt Utmattelseskrigen– krevde også mange liv. 921 israelere – både militære og sivile – døde i kamphandlingene rundt Suez-kanalen hvor Egypt og deres allierte forsøkte å trenge israelerne tilbake fra østsiden av Suezkanalen.

Det var her sersjant Netanyahu en maidag i 1969 måtte kjempe for livet. Fiendtlig ild, en tung stridssekk som ikke ville av og en flytevest som ikke ble utløst, gjorde at den da 21-åringen soldaten gikk til bunns i Suez-kanalen. Hver gang han greide å karre seg opp til overflaten igjen, ble han møtt av arabisk maskingeværild. Men den fremtidige statsministeren overlevde – mye takket være heltmodig innsats fra lagkamerater.

 

Anti-terror angrep mot Sabena-fly

 

I mai 1972 var han klar for et nytt farlig oppdrag. Et belgiske fly (Sabena) på vei fra Wien til Tel Aviv hadde blitt kapret av palestinere like etter avgang etter en mellomlandingen i Athen. Flyet landet på Lod-flyplassen (dagens Ben Gurion) og de palestinske kaprerne krevde løslatelse av fengslede terrorister. Begge brødrene Netanyahu var selvskreven da 16 kommandosoldater skulle velges ut. Men lederen for kommandogruppen, den senere stasministeren og ”cowboyen” i israelsk politikk, Ehud Barak, mente at Netanyahu-familien ikke skulle risikere å miste to sønner i det farefulle oppdraget. Eldstemann Yonatan, som hadde høyere rang og mer erfaring enn Bibi, lot motvillig sin yngre bror få bli med på aksjonen. Et TWA-fly som var stasjonert på Lod-flyplassen ble kjørt frem ved siden av Sabena-flyet med påskudd om å være flyet de løslatte palestinske terroristene skulle bruke når de skulle fraktes til Kairo. Utkledd som flyteknikere i hvite overaller gikk Benjamin og de andre israelske kommandosoldatene til angrep. I løpet av 10 minutter var de to mannlige terroristene drept, mens de to kvinnelige PLO-terroristene var nøytralisert og tatt til fange. Samtlige drøye 100 gisler ble løslatt – selv om en kvinnelig passasjer senere døde på sykehuset. Benjamin Netanyahu ble truffet av et skudd i armen, men var ellers uskadd.

 

HEDRET: Benjamin Netanyahu ble hedret av president Zalman Shazar etter kommandoaksjonen for å frigjøre gisler fra et kapret Sabena-fly i Israel.

FLYKAPRING: Netanyahu var som unge elitesoldat med på frigjøre passasjerene fra en kapret SABENA-fly på Ben Gurion-flyplassen. Han ble truffet av et skudd i armen.Her ved en minnesmarkering sammen med sine medsoldater. Foto.Facebook

 

Oppsiktsvekkende aksjon

 

Aksjonen vakte oppsikt og er senere blitt brukt som et lærebokseksempel på en vellykket anti-terroraksjon hvor passasjerfly er involvert. Israels statsminister kunne for to år siden møte sine soldatvenner fra aksjonen til 40 års markering.

 

Benjamin Netanyahu var fire år tidligere også med på en litt mindre kjent aksjon– men like risikabel – da en gruppe israelske kommandosoldater overraskende slo til på flyplassen i Beirut. Netanyahu og hans gruppe slo til mot flere passasjerfly som stod på bakken. Et av flyene hadde passasjerer om bord, men alle ble geleidet ut, før flyene ble ødelagt. En klassisk israelsk kommandoaksjon uten tap av menneskeliv. Aksjonen var en hevn på de mange kapringene og angrepene på israelske passasjerfly utført av grupper med base i Beirut. Flyene som ble ødelagt tilhørte hovedsakelig det statlige libanesiske selskapet MEA.

Under Yom Kippur-krigen kjempet Benjamin ved fronten med kapteins grad og var ved en anledning med på et dristig kommandoraid dypt inne på syrisk territorium.

 

RIGORØS SIKKERHET: Et stort helikopter med åtte-ti livvakter er med når Netanyahu er ute i grensestrøkene. Foto: Kobi Gideon/GPO

 

Broren døde i Entebbe-aksjonen

 

I 1976 skulle Benjamins eldre bror Yoni bli med på en spektakulær kommandoaksjon som skulle koste ham livet. Yoni var den eneste israelske soldaten som døde da israelske spesialstyrker 4. juli 1976 dro 4000 km til Ugandas hovedsted Kampala for å redde over hundre jødiske gisler.

Yonis død gikk svært tungt inn på broren Benjamin. Han skulle etter aksjonen få heltestatus i Israel.

Et Air France-fly med mange jøder om bord var kapret av to menn fra Folkefronten for Palestinas frigjøring og to tyskere fra terrorgruppen Revolutionäre Zellen på vei fra Paris til Israel via Athen. Mens andre passasjerer ble sluppet fri, ble 94 jøder samt Air France-mannskapet på 12 holdt som gisler på flyplassen.

Kaprerne krevde at Israel og Vest-Tyskland skulle slippe fri navngitte fengslede terrorister. Et stort apparat ble satt opp i Tel Aviv. En Mossad-mann i Ugandas naboland Kenya greide å luftfotografere Entebbe-flyplassen, og en liten kopi av flyplassterminalen ble laget under forberedelsene. Natt til 4. juli 1976 tok fire store Hercules transportfly av fra Sharm El Sheikh-flyplassen (som da var under israelsk kontroll). Hercules-flyene fløy nedover Rødehavet i 10-15 meters høyde og lav hastighet for ikke å bli oppdaget av radarsystemene til Egypt og Saudi-Arabia. Med i lasten var en nøyaktig kopi av Idi Amins Mercedes-limousin med skreddersydde ugandiske flaggvimpler og korrekte nummerskilt.

 

Skutt av Idi Amins soldater

 

Over 200 av Israels beste soldater var med på aksjonen. Den fremste gruppen, som skulle uskadeliggjøre terroristene og ta med seg gislene, ble ledet av Yoni Netanyahu. Og som ellers ved israelske aksjoner var det lederen selv som gikk fremst. Alle terroristene, samt fire av gislene, døde i aksjonen. På vei ut av terminalene og bort til Hercules-flyet som skulle ta gislene hjem, ble israelerne angrepet av Idi Amins soldater. Yoni ble truffet av flere skudd i brystet og døde kort tid etter. Mens resten av Israel jublet da gislene og elitesoldatene kom hjem til Israel, måtte Netanyahu-familien begrave sin eldste sønn – bare 31 år gammel. Tapet av sin eldste bror og store forbilde, slet tungt på Benjamin Netanyahu. Tapet skal ha knyttet han enda nærmere sin far. Benjamin og broren Iddo redigerte senere en bok med Yoni Netanyahus mange brev til familien og kjærester. Boken ble en bestselger både i Israel og USA. Det er også laget flere filmer basert på Entebbe-aksjonen og Yonis innsats der. ”Follow Me – The Yoni Netanyahu Story” kom for to år siden.

YONI: Yoni Netanyanyahu, Benjamin Netanyahus eldre bror,  som var den eneste av de israelske kommnandosoldatene som døde under Entebbe-aksjonen.

 

Studier i Boston

 

Benjamin Netanyahu kunne sikkert gjort en rask karriere i IDF – den israelske hæren ­- men han hadde reist til USA for å studere da broren døde i Entebbe-aksjonen. Han studerte blant annet statsvitenskap ved Harvard og arkitektur og business administration på velkjente Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Han hadde også en periode jobb i Boston Consulting Group.

Men brorens død gjorde at han valgte å dra tilbake til Israel. Han startet en tankesmie som jobbet med temaer som antiterrorisme. Han ble en populære foredragsholder både i Israel og USA, og skrev flere bøker – blant annet om hvordan man kan beseire moderne terrorisme. Han ble lagt merke til som en glimrende foredragsholder og taler, og ble i 1982 utnevnt til nestleder ved den israelske ambassaden i Washington. Siden gikk turen til New York og stillingen som Israels FN-ambassadør.

 

SPEIDERE: Bibi og Sara Netanyahu påbesøk i speiderleir.

Samtidig ble han partipolitisk aktiv i konservative Likud og blir valgt inn i Knesset (Israels parlament) for første gangen i 1988. Han jobber seg oppover i partiapparatet under Likud-lederen Yitzhak Shamir og er både statssekretær i Forsvarsdepartementet og senere samme stilling ved statsministerens kontor. Han blir partileder for Likud i 1993 og statsministerkandidat ved valget sommeren 1996.

 

Tidenes yngste statsminister

 

Simon Perez fra Arbeiderpartiet var storfavoritt, men en rekke palestinske selvmordsaksjoner med mange israelske døde, var med på å gi en knapp seier til Netanyahu. Som den første i Israel hentet han inn en amerikanske PR-konsulent (Arthur Finkelstein som da var kjent fra suksessrike Nixon- og Reagan-kampanjer) – noe som vakte stor oppstand og negative følelser i israelske medier. Men det funket: Netanyahu ble tidenes yngste israelsk statsminister. Hans første periode var preget av en privatiseringsbølge av store statlige selskaper. Netanyahu, som er en sekulær jøde, måtte samarbeide i Knesset med to religiøse småpartier som stilte strenge krav om kostbare velferdsgoder for ikke-arbeidende ultraortodokse religiøse jøder. Fredsprosessen gikk litt på tomgang under Netanyahus første stasministerperiode, men han ble også kritisert fra høyresiden og fra de religiøse partiene for å være for ettergivende overfor palestinerne. Han ble også anklaget for korrupsjon på grunn av påståtte nære bånd til selskaper som fikk store statlige kontrakter. Men påtalemyndighetene fant ikke nok bevis for å kjøre noen sak mot Netanyahu.

 

 

TALER:  Netanyahu er anerkjent som en dyktig taler – både på hebraisk og engelsk.

 

 

 

Tapte for Ehud Barak

 

Han tapte valget i 1999 overfor sin tidligere kamerat fra elitestyrken Sayeret Matkal, den fåmælte og pianospillende Ehuh Barak fra Arbeiderpartiet.

Ariel Sharon kom til makten i 2000, og etter at utenriksministerjobben ble ledig i 2002, gikk Netanyahu nok en gang inn i regjeringen. Han ble byttet ut i 2003 angivelig på grunn av Sharon redsel for at populære Netanyahu skulle utfordre han på statsministerposten. Det var større sjanser for at Netanyahu som finansminisiter i nedgangstider (mye kunne forklares med Al-Aqsa-intifadaen) ville bli en mindre fryktet utfordrer for regjeringssjefen. Netanyahu fortsatt sitt arbeid med å liberalisere israelsk økonomi. Han ble av kritikerne betegnet som Israels svar på Margaret Thatcher for sine forsøk på å redusere de generøse israelske sosiale godene.

I august 2005 endte det anstrengte forholdene mellom Netanyahu og Sharon med et brudd. Førstnevnte ville ha folkeavstemning om tilbaketrekningen fra Gaza. Sharon seiret og Netanyahu gikk ut av regjeringen.

 

VLADIMIR OG BIBI: Forholdet mellom Russland og Israel var bedre før Putin begynte å eksprotere avanert militærutsyr til Iran, her fra et møte i Kremli 2013. Foto: Kobi Gideon / GPO

 

Tilbake i statsministerstolen

 

Han var opposisjonsleder i perioden mellom 2006 og 2009 og ble igjen regjeringssjef i 2009 da de høyreorienterte religiøse partiene nektet å samarbeide med Tzipi Livni og sentrumspartiet Kadima som fikk flest representanter i Knesset.

Perioden ble kjennetegnet av Netanyahus voksende bekymring for Irans arbeid med å skaffe seg kjernefysiske våpen. Benjamin Netanyahus relativt gode forhold til Putin og Medvedev, ble gradvis dårligere da Russland ville selge avanserte luftvernraketter av typen S-300 til regimet i Iran.

Israel og Netanyahu har det siste året skilt seg ut blant vestlige land ved å ha en mindre anti-Putin holdning enn andre i forhold til konflikten øst i Ukraina. Israel mener at enkelte av de Kiev-vennlige grupperingene på høyre fløy i ukrainsk politikk har klare antisemittiske trekk.

I dag har Ukraina en aktiv jøde som statsminister og Poroshenko ble varmt mottatt i ISrael høsten 2016.

 

Anstrengt forhold til Obama 

 

Det er ingen tvil om at Netanyahu har et anstrengt forhold til Barack Obama – den mest anti-israelske presidenten siden de republikanske presidentene på 1950- og 1960-tallet da høyresiden i USA hadde et vanskelig forhold til den unge israelske staten med sterke innslag av sosialistisk ideologi.

Uenighetene har ikke blitt noe mindre etter at Netanyahu ble gjenvalgt som statsminister i 2013.

Da det lyseblå amerikanske magasinet The Atlantic i oktober i år avslørte at en i Obama-administrasjonen hadde brukt uttrykket ”chickenshit” (feiging eller svekling) om Netanyahus Iran-politikk, vakte det diplomatiske oppstyr. Den israelske statsministeren behersker urban amerikansk slang til det fullkomne, og uttalelsen og kalabalikken rundt det var absolutt ment å få Netanyahu til å rødme.

– Trass i alle angrepene jeg utsettes for, vil jeg fortsette med å forsvare israelske borgere, var svaret fra Netanyahu da han hørte betegnelsene folk i Obama-administrasjonen hadde brukt om han.

Det er stor avstand mellom Washington og Jerusalem om politikken overfor Iran. Det er ikke mange månedene siden analytikerne ved USAs militære kommandosentral i Tampa, Florida satt å regnet på månefaser og detaljerte værvarsler for Iran for å finne ut tidspunktet når det var mest naturlig for Israel å slå ut Irans atomanlegg.

 

ANSTRENGT: Benjamin Netanyahu og Barack Obama hadde et anstrengt forhold, men de var flinke til å skjule det.Her fra Obamas besøk i Jerusalem i 2013. Foto: Kobi Gideon/GPO

I dag tror ikke Obama at Israel vil slå til alene med et overraskelsesangrep. Kritikerne av Netanyahu fra den politiske høyresiden mener han ikke er tøff nok til å ordne opp i faren fra Iran. Men alt tyder på at et angrep fra Israel i dag er uaktuelt. Oppgavene med å slå ut Irans atominfrastruktur er for omfattende for Israel alene. De mangler egnede fly og deres ”bunker-buster”-kapasitet er ikke stor nok til at de kan angripe alene. Det ar en langt mindre oppgave den gang i 1981 da Israel ødela Iraks Osirak-anlegg, eller da de slo ut Syrias forsøk på å bygge et atomanlegg for noen få år siden.

Netanyahu ble også anklaget for å være den som har saboterer den John Kerry-ledende fredsprosessen. Og Obama og USA irriterer stadig vekk Netanyahu med deres klare standpunkt om at ingen israeler skal få bosette seg i Øst-Jerusalem eller på Vestbredden.

 

INGEN STOR ENDRING: Norge har ikke lenger noen høy stjerne i Jerusalem. Utenriksminister Børge Brende har ikke bedret forholdet noe særlig etter årene med Jonas Støre. Foto: Gideon / GPO

Nær venn av Mitt Romney 

 

Netanyahu er ikke venneløs blant mektige folk i USA. Republikanerne John McCain og Lindsey Graham fordømte angrepet fra Obama-administrasjonen på Netanyahu. Israels statsminister hadde også – noe overrasskende – et svært godt forhold til visepresident Joe Biden. Mitt Romney er en kompis fra tiden da Netanyahu bodde i USA.

Mange mener Netanyahu har gitt opp Obama og heller vi konsentrere seg om å snakke med lederne i Kongressen og tale direkte til det amerikanske folket i Obamas gjenværende år som president. Netanyahu har selv flere ganger antydet at hele 80 prosent av amerikanerne er positive til Israel. Og Netanyahu er flink til å overbevise tvilerne når han får sjansen. Og USA er tross alt Israel nærmeste allierte. Israel får hvert år en pen slump milliarder dollar i form av økonomisk hjelp og avanserte våpen. Og selv om det i dag selges våpen begge veier, er det ingen allierte som får tilgang til like avanserte og sofistikerte våpen som israelerne.

 

Gift tre ganger 

 

Benjamin Netanyahu og Bill Clinton hadde – noe overraskende – heller ingen god kjemi. Netanyahu anklages for å være litt bombastisk, pretensiøs, oppblåst og en som noen ganger kan sjonglere litt for lett med fakta. Både Bill og Bibi er begge svært utadrettede og sosiale, og begge har alltid hatt et godt øye til det svake kjønn. Netanyahu er gift for tredje gangen. Og selv om det ikke foreligger noen direkte parallell til Monica Lewinsky-skandalen knyttet til Netanyahu, har hans kvinner til tider skapt hodebry. Han giftet seg for første gang i 1984 i USA med Miriam Weizmann som han ble kjent med i Jerusalem mens han var i militæret. De studerte begge i USA på 1980-tallet, og deres leilighet i Boston var et populært samlingssted for unge israelere bosatt i byen på 1980-tallet. Paret har en datter, Noa, sammen – født i 1978. Mens Miriam var gravid med Noa, møtte Netanyahu en britisk studine, Fleur Cates, på universitetes lesesal. Forholdet ble oppdaget av has kone, som fant kvinnehår med overraskende farge på mannens dress. Det endte med skillsmisse og Miriam måtte føde uten mannlig støtte. Netanyahu giftet seg med Cates – som konvertere til jødedommen. Netanyahus datter med Miriam Weizman er i dag blitt en ortodoks jøde og har gitt statsministeren status som bestefar. Han fikk påpakning av en Twitter-venn i 2014 over at han ikke nevnte henne, men kun sine to sønner emd Sara på sin Twitter-konto. Litt senere ble også Noa nevnt under

AUSTRALIA: Benjamin og Sara Netanyahu på sightseeing til Manly Beach i Sydney da de nyl9ig besøkte Australia.

 

Traff sine kone på Schiphol

Netanyahu møtte sin nåværende kone, Sara, i Amsterdam. Hun er datter av den avdøde forfatteren Shmuel Ben-Artzi. Psykologistudenten jobbet også som flyvertinne i El Al da de møttes på en av hans mange reiser mellom USA og Israel. Netanyahu så henne første gang da de stod på to motgående rullende fortauer på Schiphol-flyplassen. Flyvertinnen skal ha gitt han en lapp med sitt telefonnummer under siste etappen hjem til Israel. De giftet seg i 1991 da de ventet sitt første barn. Parets to gutter – Yair og Avner – er i dag begge i midten av 20-årene. Eldstemann Yair vakt oppsikt i fjor vinter da det ble klart at han hadde et forhold til en ikke-jødisk norsk jente fra Grimstad. De skal fortsatt være kjærester og statsministeren har fått kritikk fra den religiøse høyresiden for at han lar sønnen ha et seriøst forhold til en ikke-jøde.

FAMILIE: Bibi og Sara Netanyahu sammen med deres to felles sønner. Avner (t.v.) og Yair. Sistnevnte hadde  et til og fra-forhold til en norske jente fra Grimstad.

 

Innrømmet utroskap på direkte-TV 

Benjamin Netanyahu innrømmet i 1993 – på direktesendt TV – at han hadde hatt et forhold til Ruth Barr – en av hans PR-rådgivere. Hans kone Sara hadde fått en anonym telefonoppringing med beskjed om at det forelå en videotape med avslørende innhold, som ville bli sendt til en knippe journalister hvis ikke Netanyahu trakk seg som partilederkandidat. Netanyahu nektet å trekke seg, og hans partikolleger tilga han, det samme gjorde kona Sara. Men noen god figur gjorde hun ikke da hun i en senere TV-sammenheng mente at hennes mann var et passivt offer fra en skruppelløs og umoralsk kvinne.

– De fleste menn ville ha gjort det samme som Bibi hvis de hadde blitt så direkte fristet som han ble, het det fra landets forsmådde førstedame, som også kunne fortelle en bestyrtet programleder om all utroskapen hun kjente til i Knesset – det israelke parlamentet.

Bibi og hans Sara fant tilbake til hverandre, og de er i dag nøye med å holde hender og rundt hverandre når de vinker farvel til følget på Ben Gurion-flyplassen – på vei til utenlandske representasjonsoppgaver. Netanyahu har også vært romantisk knyttet til en italienskamerikansk gift kvinne som han har kjent i mange år.

SARA: Benjamin og Sara Netanyahu så hverandre første gangen under en mellomlanding på Schippol flyplasseb ved Amstderdam. Hun jobbhet som flyvertinne i El Al. Her er paret fotografert høsten 2016 under åpningen av den nye jernbaestrekningen  «Jezreel Valley Railway». Foto /GPO

 

Nære venner av den israelske statsministeren har uttalt til israelske medier at Netanyahu ikke er noen ”klassisk skjørtejeger” – han er bare veldig impulsiv og lett å manipulere.

Og Netanyahu er ikke den første israelske toppolitikeren som har hatt sine kvinnehistorier. David Ben-Gurion, Moshe Dayan og Shimon Peres er tre andre navn det har gått mange historier og rykter om.

Israels førstepar er i dag ikke noe favoritter blant israelske journalister – som generelt er nådeløse mot landets politikere når landet ikke direkte trues av fiender. Det israelske samfunnet preges fortsatt av egalitære verdier, og sparsommeligheten og nøysomheten fra den tiden det store flertallet israelere bodde i kibbutz, sitter fortsatt igjen. Politikerne skal ikke gjøre de store utsvevelsene med skattebetalernes penger før mediene kaster seg over dem.

PRO-NETANYAHO: Gratisavisen Haydon er den eneste større israelske avisen som er pro-Netanyao.

Og det er ikke bare venstresidens avis Haaretz – som også er favorittavisen til norske journalister som dekker Midt-Østen,  som elsker å trekke frem store og små skandaler – ekte så vel som falske – knyttet til familien Netanyahu. Den eneste avisen som helhjertet støtter opp om Netanyahu er gratisavisen Israel Hayom – eid av Netanyahus gode venn, den amerikansk-jødiske kasinomogulen Sheldon Adelson.  Hayom har vokst sterkt de siste årene.

 

Klaget over maten

 

Det er hovedsakelig kona Sara som de siste skandalene har dreid seg om. Fra hennes språkbruk overfor tjenestefolket i stasministerboligen til klaging over usunn mat fra husets kokker. Mat som ifølge statsministerkonen gjør at de legger på seg og ikke er så velegnede for pågående fotolinser når de er i utlandet.

Paret fikk også voldsom kritikk da de hadde brukt litt for mye av skattebetalernes penger på å installere en dobbeltseng på et innleid fly de skulle bruke under et offisielt besøk i Storbritannia. I motsetning til de arabiske diktatorene i Israels nabostater, disponerer Israels stasminister ikke noe eget fly – selv om Netanyahu har vært en ivrig forkjemper for å gå til innkjøp av et større privatfly. I dag leier statsministerfølget en El Al eller Arkia-maskin når de skal ut å representere. Disse flyene er fast utstyrt med avanserte og kostbare anti-rakett systemer. En nødvendighet når terrorutsatte Netanyahu skal opp i luften.

 

Venner med Madonna

 

Statsministerparet er svært sosiale og liker å sole seg i glansen fra internasjonale stjerner på besøk i Israel. De har flere ganger hatt besøk av Madonna som har konvertert til jødedommen (Kabbala-varianten) og eier hus i Israel. Stjerner som Cliff Richard, Art Garfunkel, Michael Douglas, Jay Lenno og Chuck Norris er nesten alltid innom og hilser på hos statsministerparet når de er i Israel.

 

Netanyahu tjente bra under sin tid utenfor politikken, og bærer en dyr og trendy Panerai-klokke på venstre håndledd. Familen eier et sommersted i den fasjonable kystbyen Caesarea hvor Israels IT-gründere og andre rikinger liker å samles.

Mens andre regjeringsmedlemmer stiller i kaki og hverdagsklær, stiller Bibi gjerne i dyr og svart konfeksjon. Men økonomisk er ikke statsministerjobben i Israel noen gullgruve. Nylig la Netanyahu ut en kopi av lønnslippen på sin Facebook-side, der det ble avslørt at han satt igjen med en sum tilsvarende drøye 35.000 norske kroner per måned når skatt, pensjonsinnbetalinger og betaling for fordel av gratis bil var trukket fra.

Netanyahu fotfølges tett døgnet rundt av et stor antall sikkerhetsvakter. Hvem husker ikke bildet fra slutten av 1990-tallet av familien Netanyahu på stranden omringet av åtte-ti sikkerhetsvakter med tunge maskingevær i sirkel rundt familien.

Netanyahu forflyttes rundt i Israel ved hjelp av kraftige militærhelikoptre og pansrede Audi-limousiner. Kanskje typisk for det jødiske landet at limousinenetil stasmionisteren og pressidenten er tyskproduserte. 70 år etter Holoaust er Tyskland Israel mest trofaste allierte i Vest-Europa.

F-35 «ADIR»: I likhet med Norge har Israel bestilt minst 50 av de amerikanske jagerflyene F-35 fra Lockheed Martin. Benjamin Netanyahu var entusiastisk til stede da de første to ankom basen i Negev-ørkenen. Foto: Kobi Gideon/GPO

 

 

 

 

 

Dårlig med utfordrere

Israel har i dag ingen klare utfordrere til å overta etter Netanyahu.  Arbeiderpartilederen Isaac Herzog, er likandes, men ukarismatisk, fargeløs og for uerfaren. Lederen for det religiøse partiet Bayit Yehudi (Jødisk hjem)– IT-gründeren og smartingen Naftali Bennett, er karismatisk og tar seg bra ut på TV, men er uakseptabel for det store flertallet i Israel – som fortsatt er sekulære. Den store overraskelsen ved det siste valget, TV-personligheten Yair Lapid i sentrumspartiet Yesh Atid (Det finnes en fremtid) avvises som en lettvekter og en person som er altfor uerfaren i det politiske spillet.

En nær – men tidligere– medarbeider til Netanyahu karakterisert statsminister som nærtagen, sårbar, lukket, følsom og en mann med få nære venner. Han trives best når han helikopterfraktes ut til militære utposter og kan omgås soldater, eller når han møter tidligere soldatvenner for å feire årsdagen for spektakulære kommandoaksjoner.

 

TIDLIG UTE: Netanyahu var en av de første utenlandske ledere som kom på offisielt besøk til Det hvite hus etter Donald Trumps innsettelse som president  vinteren 2017. Foto: GPO

 

Bildet av denne kraftpluggen av en tidligere kommandosoldat vil fortsette med å flimre over TV-skjermene verden over. Kiloene er blitt noe flere, håret tynnere og hvitere, men hans livlege sier at han har en helse ”som en okse”. Og israelerne stoler på den erfarne forkjemperen for verdens eneste jødiske nasjon og Midt-Østens eneste demokrati – uansett om de liker eller misliker ham.

I Det hvite Hus sitter nå Donald Trump. En av de varmeste forsvarene av Israels rett til å eksistere innenfor sikre grenser. Trump vil at USAs  ambasade skal flyttes til hovedstaden Jerusalem. Nå er det bare snakk om tid, og opp til Israel, å finne det rette tdispunktet. Fatah og Hamas truer med mer vold hvis det skjer. Det er i slik stunder mange israelere synes det er greit at det sitter en erfaren tidligere kommandosoldat i statsministerboligen i Jerusalem.

Tekst: Morten Aasbø   Foto: Office of PrimeMinister of Israel (GPO) og You Tube

Leave a Reply

Your email address will not be published.