LUKSUS I LUFTEN

 

BAR: Hos Virgin Atlantiv finnes det en bar på UpperClass. Foto: Virgin Atlantic

 

Lange og slitsomme reiser i trange seter. Vi lider oss gjennom 10-12 timers reiser til USA og Asia fordi prisen er lav. Andre med god råd, eller som jobber i firmaer med god råd, kan nyte reisen i langt bedre omgivelser. Bli med inn foran gardinene eller opp i det øverste dekket på flyene og se på luksusen de få kan nyte.

Komfortable seter med innebygde massasjemuligheter, internett, egne omkledningsrom, barer, dusjer og seter som ved hjelp av en knapp kan gjøres om til en helt flat seng med tilhørende langfibret egyptisk bomullslaken. Ja, et selskap som Virgin Atlantic har egen massøse om bord for sine passasjerer som er villig til å betale fire-fem ganger mer enn vi andre som reiser på økonomiklasse. På de fleste langrutene eller interkontinentale rutene er et sted mellom 10 og 30 prosent av setene plassert i business class eller i føsteklasse (First). Antallet førsteklasseseter er godt ned de siste årene, og mange selskaper har for lengst fjernet sine førsteklasse-seksjoner fra sine fly. Men mange afrikanske og asiatiske selskaper samt de store europeiske selskapene har beholdt de.

 

MINI-SUITE: En mini-suite er tilbudet for de som er villige til å kjøpe en First-billett på Emirates. Foto:Emirates

 

Koster fire-fem ganger mer enn økonomi-klassen 

 

For å få tilgang til luksusen om bord i flyenes business class må du normalt betale fire-fem ganger mer enn om du flyr økonomiklasse. Mens du kan få en økonomiklassbillett fra Oslo til New-York tur-retur for ca. 4000 kr store deler av året, må du normalt bla opp ca. 20.000 kr for å sitte foran i SAS Airbus 340-300 maskiner eller med Lufthansa via Frankfurt eller BA via London. Og foran i flyene til Emirates, Singapore Airlines, BA, Lufthansa og de andre selskapene har du nesten dobbelt så stor avstand mellom seteryggene, som du har på økonomiklassen. Og setene kan legges ned slik at de nesten blir flate (SAS) eller helt flate som på de aller fleste av de store kjente flyselskapene. Alt du drikker og spiser er gratis. Skal du ytterligere oppgradere standarden med førsteklasses koster det ca. 40.000kr tur-retur Oslo New York.

UPPER CLASS: Hos Virgin Atlantic er setene/sengene i Upper Class stiltpå tvers for å utnytte plassen.Foto:Virgin Atlantic

I flyhistoriens tidlige jetalder skilte man kun mellom økonomi og førsteklasse. Men på 1970-tallet begynte selskapene å plasserer de som betalte full økonomiklasse-billett lengst fremme i økonomiseksjonen like bak de privilegerte på førsteklasse. KLM var den første ute med en business class i 1976. Men mange var raskt ute med å kopiere konseptet, blant annet Air Canada, United Airlines og Trans World Airlines. British Airways epokegjørende ”Club Class” kom i 1978 , det samme gjorde Pan Ams ”Clipper Class”. Mens Jan Carlson og SAS´mye omtalte ”EuroClass” med separate kabiner for økonomi og business skilt med gardiner, kom i november 1981. SAS la samtidig ned sin førsteklasse.

 

Philippine Airlines hadde senger på 1980-tallet 

 

De første sengene i moderne luftfart kom rundt 1980 da Philippine Airlines, som da var et stort velansett selskap, kom med sine ”Skybeds” på sin førsteklasse.

Men først i 2002-2203 kom tilnærmet flate såkalte ”angled lie flat seats” om bord i blant annet Singapore Airlines, Northwest, Contienental, Qantas og japanske JAL. Fullstendig flate senger hvor sengene er parallelle med gulvet – eller ”fully flat beds” – kom inn i bransjen midt på 1990-talelt – men kun på førsteklasse. British Airways var en av de første og de var også en av de første med flate senger på business class da de fornyet sitt ”Club World”-produkt i 1999. I dag er helt flate senger blitt standard i business class hos de store selskapene. Økonomisk skakkjørte SAS er et av de få større selskapene som fortsatt ikke har helt flate senger på sine interkontinentale ruter. Finnair ble først i Norden med helt flate senger på business class på noen av sine moderne Airbus-fly, og skal skifte ut alle sine business class-seter. Finnair er i dag store på sine mange Asia-ruter fra Helsinki. SAS-kokurrenten på Oslo-Newark, United/Continental, har nå helt flate senger på BusinessFirst Class i sine Boeing 757-200 mellom Oslo og Newark.

KOREAN AIR:Korean Air er en av de mange asiatiske selskapene som nå bruker Airbus A380 mellomEuropa og Asia. Passasjerer på Busiens og First har adgang til en lounge med bar.Foto:Korean Air

Asiatiske og selskapene i Gulf-området skiller seg ut 

Mens de amerikanske flyselskapene var ledende på luksus og service på 1950- og 1960-tallet, er det i dag verken American Airlines, Delta, United eller andre amerikanske selskaper som er ledende på komfort og luksus i luften. Du må gå om bord i asiatiske eller de nye selskapene fra Gulf-området for oppnå virkelig luksus. Men du vil heller ikke mistrives om bord på Lufthansa, British Airways, Virgin Atlantic, Swiss og noen få andre europeiske selskaper.

Hvem er best i luksussegmentet? Det strides ekspertene om. Men på de mest seriøse nettstedene som www.skytrax.com, www.businesstraveller.com og www.cntraveler, hvor de prøver å sette opp lister basert på anmeldelser fra storforbrukerne av de dyreste klassene, er det noen selskaper som nesten alltid er med. Singapore Airlines, Emirates, Ethiad ( Abu Dhabi), Cathay Pacific Airways (Hong Kong), Air New Zealand og Qatar Airways pleier nesten alltid å nå høyt opp. Noen steder ser du også lille Oman Air (som har noen svært flotte business class-seter), Swiss International Air Lines, Hainan Airlines (Kina), China Southern og Asiana Airlines (Sør-Korea) bli nevnt.

Swiss, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa nevnes ofte som selskaper med svært god mat om bord i sine business class . KLM Royal Dutch Air Lines, BA og Lufthansas personale for ofte mye skryt. De siste årene har Finnair vunnet Skytrax´ klasse for beste flyselskap i Nord-Europa foran SAS.

CHAMPAGNE: Air France mangler sjelden gode champagne-alternativer når du reiser deres  First Class .Foto:Air France

 

BARCA:Turkish Airlines samarbeider med FC Barcelona (og har fåttlov tilå fjerne korset fra Barca-logoen), og gir svært god service på sin business-klasse.Foto:Turkish Airlines

 

Går vi til deler av verden som ikke er kjent for å ha noen av verdens beste flyselskaper, holder South African Airways seg fortsatt i toppen i Afrika. Ofte fulgt av Kenya Airlines og Air Mauritius på de afrikanske ti-på-topp-listene.

I Sør-America er det brasilianske TAM Airlines og Chiles LAN Airlines som byr på den beste kvaliteten og servicen. Selskapene er i dag slått sammen og satser stort på de forretningsreisende.

I Russland og de tidligere østblokklandene er det de to russiske selskapene Transaero Airlines og Aeroflot som får mest skryt – eller minst dårlig omtale. Aeroflot har forbedret seg merkbart på sine internasjonale ruter de siste årene.

 

De nye Airbus 380-flyene skaper nye muligheter

 

De store nye Airbus 380-maskinene med plass til over 500 passasjerer i to fulle dekk, har gitt rom for nye luksuriøse muligheter. I dag er det rundt 10 selskaper som opererer de store Airbus-flyene. De fleste selskapene dedikerer hele det øverste dekket til business class, mens førsteklasse-reisende normalt plasseres foran i nesepartiet på hoveddekket.

 

SINGAPORE: Singapore Airlines har alltid ligget helt i toppsjiktet med service og comfort. Selvsagt byr de på en egen suite om bord på First. Foto: Singapore Airlines

Om bord i Korean Air har du som reisende i de to beste klassene tilgang til en bar og lounge foran på øverste dekk. Virgin Atlantic har også sine loungebarer. Hos Emirates kan du nyte en dusj mens du flyr. Tilbudet er for passasjerene på førsteklasse, og selve dusjingen varer maks fem minutter – det er grenser for hvor mye et fly kan bringe med seg av vann. Og for de romantiske, har Singapore Airlines dobbeltsenger å tilby i førsteklasse-seksjonen.

Og hva blir det neste? Luksusen ser ut til å ha nådd et foreløpig tak i de to dyreste klassene, men Lufthansa har seriøst vurdert å innføre en seksjon med køyesenger på økonomiklassen på sine langruter om bord i sine nye Boeing 747 400 8i-fly. Men servicen og bevertningen blir enkel – mat & drikke må hentes ut av automater. Så luksusen må du fortsatt foran gardinene i flykroppens snute, eller opp på øverste dekk for å finne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.