SKULLE SPRENGE SEG SELV OG TURISTER PÅ RIALTO-BROEN

ARRESTERT: Tre kosovoalbanere er arrestert av italiensk rikspoliti mistenkt for å planlagge et selvmordsangrep på Rialto-broen i Venezia. Foto: Italiensk politi

Tre menn fra Kosovo, samt en uidentifisert mindreårig, er arrestert i Venezia. Italiensk politi mener at de hadde et ønske om å gjennomføre en selvmordsaksjon i menneskevrimlet på Rialto-broen som krysser Canal Grande i den populære turistbyen. Stadig flere kosovoalbanere knyttes til ekstreme islamistorganisasjoner.

Politiet avlyttet de tre kosovoalbanerne og de kunne registrerer at de mente de ville gå rett til paradiset, fordi det er så mange ”urene” mennesker i Venezia. Politiet skal ha hørt at de pågrepne hyllet terrorangrepet i Westminster i London i forrige uke, og de mente de ville gjøre noe lignende i Venezia. Planen var å putte en bombe i en ryggsekk og sprenge seg selv i det de gikk blant turistene over broen.

Ordfører Luigi Brugnaro i Venezia fortalte på en pressekonferanse torsdag at de tre pågrepne alle har lovlig oppholdstillatelse i Italia. En fjerdemann, som er mindreårig, ble også arrestert. Politiet jaktet på gruppen fra Kosovo på 12 adresser i Venezia, Mestre og nærliggende Treviso. Politiet sier at de under arrestasjonen fant videoer som vist hvordan knivangrep skal gjennomføres, og flere videoer gitt ut av islamske ekstremister.

 

RIALTO: Den kjente Rialto-broen fra 1600-tallet var stedet som ble utpekt for kosovoalbanernes selvmordsaksjon. Foto: Morten Aasbø

To av mennene jobbet som kelnere i Venezia, og politiet hadde avlyttet dem i flere måneder. De arresterte skal ha studert hvordan man fremstiller bomber, men skal foreløpig ikke ha greid å få tak i alle komponentene for å fremstille en bombe.

Kosovarer er tradisjonelt – i likhet med andre eks-jugoslaver – ganske sekulære muslimer, men det siste tiåret har det skjedd en dramatisk radikalisering blant ungdommen. Landet med 1,8 millioner innbyggere har sendt over 300 jihadister til Syria. Den lille byen Kacanik med 30.000 i9nnbyggere sør i landet er blitt kalt jihadist-hovedstaden på Balkan, etter at hele 24 lokale menn dro til Syria og Irak for å kjempe sammen med terroristorganisasjonen IS mellom 2012 og 2015. En av byens unge islamister, Lavdrim Muhaxheri, ble viden kjent for sine grusomme henrettelser av IS-motstandere i Syria. Grusomhetene ble dokumentert og lagt ut på Facebook.

EKSTRMIST: Kosovoalbaneren Lavdrim Muhaxheri fra Kosovo ble kjent etter at han la ut noen svært brutale bilder på sosiale medier etter flere drap på IS-motstandere

Og flere vestlige etterretningsorganisasjoner frykter at Kosovo og nabolandene Albania og Bosnia – hvor det store flertallet tidligere ble regnet som sekulære muslimer – nå skal bli sentrum for IS etablering i Europa.

Kosovarer i Norge utgjør en gruppe på drøye 14.000 personer som kom til Norge etter borgerkrigen på Balkan på 1990-tallet. I tillegg finnes det noen tusen kosovoalbanere fra Makedonia og selve Albania. Det store flertallet av de er sekulære eller moderate muslimer.

Kosovo fikk sin uavhengighet fra Serbia i 2008, men det er fortsatt et konfliktfylt forhold mellom de muslimske flertallet i Kosovo og det kristne mindretallet i landet – spesielt i byen Mitrovica i nord som er etnisk delt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.