ØKENDE ANTISEMITTISME I TYSKLAND

Antisemittismen er voksende i de store tyske byene. Nylig ble en 14 år gammel skolegutt truet med noen som så ut som en ekte pistol i skolegården etter langsvarig verbal mobbing. Guttene som truet hadde arabisk og tyrkisk bakgrunn.

Historien om ”Philip” ble slått stort opp i ”Der Spiegel” og flere av de andre store tyske mediene, men først etter at en liten jødiske avis i London, The Jewish Chronicle, hadde omtalt saken og skrevet om hvordan antisemittismen har tatt seg opp den siste tiden i tyske storbyer.

14-åring måtte flyttes fra Gemeinchaftschule i Friedenau-distriktet i Berlin til en annen skole etter langvarige mobbing som endte med at han ble truet med noe han trodde var en ekte pistol i skolegården. Mobbingen begynte etter at han hadde fortalte at han var jøde.

 

AVSLØRT: Saken om truslene mot en 14-åring jødisk gutt i Berlin, ble først omtale i en jødisk avis i London. Foto: Faksimile The Jewish Chronicle

Tyske aviser siterer en av ”Philips” tidligere klassekamerater som skal ha sagt. ”Du er en fin kompis, men jeg kan aldri bli venn med deg, fordi alle jøder er mordere”.

Tyske aviser kan nå fortelle om en utbredt mobbing av jødiske elever i tyske skoler, og oftest er det muslimsk ungdom med bakgrunn fra arabiske land samt Tyrkia som plager de jødiske ungdommene.

Skolen hvor ”Philipp” (som ikke er hans virkelige navn) gikk på var også med i et antirasistisk prosjekt hvor elevene og lærerne forpliktet seg for å jobbe for religiøs toleranse og flerkulturell forståelse.

Skoleledelse forteller at da de ble klar over den utbedte antisemittismen, inviterte de Phillips besteforeldre, som hadde opplevd Holocaust på nært hold, til å snakke med klassen.

Da historien til ”Phillip” ble kjent, ble det en storm av protester på sosiale medier, og kansler Angela Merkel fikk mye av skylden fordi hun hadde tillatt over en million immigranter – de fleste fra muslimske land – inn i Tyskland i 2015. Selv om det ikke er kjent om de skoleelevene som trakasserte ”Philip” var nyankomne asylsøkere. En lærere i Berlin skrev et sint åpent brev til kansler Angela Merkel og andre ledere, hvor han klaget over det økende jødehatet i Berlins skoler. Berlins skolemyndigheter svarte at de var kjent med problemet, og hadde satt i gang mottiltak. Lærere fortalte at ordet jøde blir mye brukt som sjelsord i storbyens skoler.

Rektor Aaron Ecksstaedt ved Moses Mendelssohn Jewish High School i Berlin, sier til The Jewish Chronicle, at de årlig får seks til ti nye elever som kommer fra vanlige offentlige skoler, fordi foreldrene vil ha dem vekk fra skoler hvor de blir utsatt for jødehat.

Også jødiske lærere i Tyskland sier at de er redde for å fortelle om sin jødiske bakgrunn til elevene, av redsel for å bli trakassert. En lærer fortalte for to år siden i en reportasje i Deutschlandfunk at en student hadde kommet med følgende trussel: ”Finner jeg en jøde, vil jeg umiddelbart drepe ham”. – Og det var ingen tvil om at han mente det, fortalte en sjokkert lærer med jødisk bakgrunn.

Tidligere kom jødehateti Tyskland fra nasjonalsosialister og tysk ekstremhøyre. Dette hatet er der fortsatt , men i en langt mindre grad enn den voksende antisemittismen fra de mange muslimene som nå bor i de tyske storbyene.

Problemet med jødehatet i Berlin , fikk en del oppmerksomhet da en tysk-israelsk ungdomskongress ble arrangert i byen for et par år siden, og deltakerne opplevde motstand og problemer. Men siden har interessen problemet fått liten oppmerksomhet, før saken om ”Philip” ble kjent.

Medlemmer av Organisasjonen Jewish Forum for Democracy and against Anti-Semitism (JFDA) forteller at det ble skreket ”barnemordere” etter dem da de besøkte en skole i den tungt muslimske bydelen Neuköln i mai i fjor. Ifølge folkene fra DFDA hadde de aldri opplevd noe tilsvarende tidligere.

Også synagogene i Berlin og andre tyske byer begynner nå å ligne på flyplasser når de er snakk om sikkerhetskontroll. De er alle utstyrt med metallportaler , og ale besøkende må gjennom tøff kontroll før de slipper inn i gudshusene. Mage jøder forteller at de ikke lenger går med kippa og andre jødiske klessymboler når de er alene ute i Berlin.

SYNAGOGE: Neue Synagoge Oranienburg strasse i Berlin.

Jødiske ledere er tydelige på at de som jøder, med deres tragiske fortid med undertrykkelse og flukt, er de første som støtter kravet om at Tyskland skal være generøse med å ta vare på de som flykter fra krig og undertrykkelse. Men de fortviler over effekten de mange muslimske nyankomne har fått for deres egen situasjon og sikkerhet i landet.

En stor del av Tyskland jøder har flyktet fra tidligere Sovjetunionen. Det bor i dag drøye 200.000 jøder i Tyskland. Halvpatten av dem er registrert i et trosamfunn. Før najonalsosialistene tok makten i 1933 , hadde Tyskland ca. 600.000 jøder. Tysklands største synagoge i Rykenstrasse i Prenzlauer Berg, i Berlin, ble gjenåpnet i 1953.

Det er i dag ca. 5,5 millioener bosatte muslimer i Tyskland. I tillegg kommer de nyankomne asylsøkende  i 2015, hvor det store flertallet er muslimer.

TEKST: MORTEN AASBØ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.