HØYSESONG FOR «WET-LEASE» HOS NORWEGIAN I SOMMER

 

WAMOS AIR: En av Norwegians mest volumiøse utenlandsruter sommerstid, Oslo-Nice, trafikkeres i sommer av blant annet en Boeing 747-400 fra spanske Wamos Air. Faksimile: Flightradar24.com

Et 23 år gammelt Boeing 747-fly fra spanske Wamos Air flyr ofte på Norwegians rute mellom Oslo og Nice i sommer. Flyet er ett av mange som Norwegian har leid inn i sommer for å greie å avvikle den store sommertrafikken. Norwegians egne piloter sier nei til «ekstravakter».

Ofte vil passasjerene få beskjed om hvilket selskap som skal fly ruten først kort tid før reisen. Ifølge Norwegian får passasjerene beskjed via SMS, og kan hvis de vil avbooke reisen uten omkostninger. Det virker som Norwegian – som ekspanderer sterkt – gjør mer bruk av «wet-lease» enn konkurrenten SAS – som har flere leieavtaler som strekker seg over flere år. «Wet-lease» betyr at et fly fra et annet flyselskap leies inn med mannskap og forsikringer betalt av utleier. Ved «dry-lease» er det kun flyet som leies inn.
Norwegian leier ofte inn fly og mannskap fra søreuropeiske land samt Baltikum hvor lønningene for de kabinansatte er lavere enn i Skandinavia. Flere av disse selskapene har ingen faste ruter, men baserer seg på å leie ut fly til andre selskaper.
I teorien skal det være like trygt å fly disse selskapene ettersom de tekniske kravene til flyene er like strenge i alle EU-land. Og Luftfartstilsynet må godkjenne avtalene Norwegian og andre norske flyselskaper gjør med andre flyselskaper.

HJELPER NORWEGIAN: Litauiske Small Planet Airlines hjelper Norwegian med å avvikle sommertrafikken. De bruker Airbus A320-fly som i snitt er 15 år gamle. Foto: Small Planet Airlines

Norwegian bruker i sommer fly fra blant annet Latvia (Smart Lynx Airlines), Litauen (Small Planet Airlines og GetJet Airlines), Spania (Privelege Style og Wamos Air). Sistnevnte flyselskap er et relativt nytt flyselskap eid av spanske og norske cruiseselskaper (blant annet Royal Caribean Cruises). De har flere eldre Boeing 747-400 maskiner. Jumbojeten som Norwegian bruker i sommer blant annet mellom Oslo og Nice, er over 23 år gammel og har tidligere gjort tjeneste for Malaysian Airlines, Air India, Saudia Arab Airlines, før det ble nymalt i Wamos-farger og benyttet av Norwegian. Godt vedlikeholdte eldre fly er normalt ikke mer ulykkesutsatte enn nye fly, men flyene er ofte interiørmessig litt nedslitte og kan heller ikke tilby den samme muligheten for underholdning i form av WiFi, «video on demand» og interaktivt 3D-kart som de supermoderne og nye Boeing-flyene Norwegian er kjent for.
Leder i Norsk Pilotforbund (NPF), Petter Førde, sier til VG at Norwegian leier inn selskaper for å oppnå økonomisk gevinst.

– Dette er ene og alene for at de skal skvise billettprisene enda lavere. Det er åpenbart at hvis du slipper å bemanne opp for sommersesongen, men bruker fly og mannskap fra tredjeland med lavere lønninger, blir det billigere.
For å unngå innstillinger av avganger har Norwegian tidligere i sommer forsøkt å lokke med skyhøye dagslønninger på over 20.000 kr for piloter som sier seg villig til å ta noen ekstravakter. Pilotenes fagforeninger er negative til denne typen «ekstravakter» og Norwegian-ledelsen har hentet inn fly fra utenlandske flyselskaper i stedet.

OVERRASKET: Mange blir overrasket når Norwegians røde snute ikke dukker opp ved gaten. Her fra gaten ved Nice-flyplassen onsdag der Wamos Air store Boeing 747 ventet, i stedet for en av Norwegians Boeing 737-maskiner. Foto: Essensielt

Også SAS leier inn fly fra andre selskaper, men SAS har ikke de mange kortvarige leieavtalene kun i sommermånedene. SAS har leieavtaler som går over flere år og flyene blir da normalt malt i SAS egen design.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.