SABBATMASSAKREN I HALAMISH

DRAPSMANNEN: Omar al-Abed (19) drepte uskyldige sivile for å forsvare al-Aqsa-moskeen. Foto: Facebook

De feiret sabbaten og et nyfødt oldebarn med middag på kjøkkenet i den lile israelske landsbyen Halamish nord for Ramallah på Vestbredden da en palestinske mann brøt seg inn via vinduet og satte i gang en bestialsk knivmassakre. Tre familiemedlemmer ble ihjelstukket og lå døde igjen på det blodige kjøkkengulvet. I naborommet lå en skadet kvinne gjemt med to mindreårige barn. Hun greide å gjøre anskrik slik at naboer ble oppmerksomme og kunne stoppe massakren ved å uskadeliggjøre terroristen. Yousef Salomon (70), hans to barn Chaya (46) og Elad (36) lå igjen døde på kjøkkengulvet.

Den 19 år gamle palestineren Omar al-Abad hadde en drøy time tidligere lagt ut en melding på Facebook full av religiøse hentydninger, og hvor han skrev at han så frem til martyrdøden. Han ville ha hevn etter at Israel innførte sikkerhetskontroll ved Haram al-Sharif (Tempelhøyden for jødene) i Jerusalem. «Vi er sønner av Palestina og al-Aqsa – dere er sønner av aper og griser» skrev Omar Al-Abad blant annet på Facebook.

 

DØDE: Elad Salomon (t.v.) døde, mens hans kone Michel greide å skjule seg selv og barna i huset til drapsmannen ble skutt..

19-åringen hadde en viss tilknytning til Hamas, og en talsmann for Hamas, Husam Badran, sa etter blodbadet i Halamish at de støtter massakren på den jødiske familien i Halamish.
De strengere sikkerhetstiltakene rundt Tempelhøyden kom etter at tre palestinere sist fredag formiddag stormet ut av en av moskene på Tempelhøyden med med innsmuglede skytevåpen, og skjøt to israelske politifolk. De to politimennene var drusere, og døde på vei til sykehuset.

TROPPER: Israel har sendt troppeforsterkninger til Vestbredden etter helgens massakre på en jødisk familie i Halamish nord for Ramallah. Foto: IDF

Palestinerne har kontroll over Haram al-Sharif hvor Klippemoskeen og al-Aqsa-moskeen ligger.
Det betyr også at jøder ikke har adgang til Tempelhøyden som også er hellig for jødene.
Øst-Jerusalem har tilhørt Israel siden seksdagerskrigen i 1967 da Israels arabiske naboland gikk til krig mot Israel.
Sikkerhetstiltakene på Tempelhøyden er midlertidige tiltak, for å unngå at ikke flere våpen smugles inn til den politisk betente høyden i Jerusalem.
Jerusalem har vært preget av voldsomme og voldelige palestinske demonstrasjoner de siste dagene. Palestinerne bruker avanserte spretteter og brannbomber, og politiet svarer med gummikuler og tåregass. Flere palestinere er drept i kampene i Jerusalem og Vestbredden de siste dagene.
Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sa sist fredag at de avlyser all offisielle kontakt med Israel helt til de fjerner sikkerhetsopplegget ved oppgangene til Aharm al-Sharif (Tempelhøyden).
Også tidligere har hendelser på pg rundt Tempelhøyden ført til konfrontasjoner mellom palestinere og jøder. I 2000 besøkte Likud-leder Ariel Sharon Tempelhøyden – noe som førte til omfattende opptøyer i byen, og starten på det som siden skulle bli kalt den andre intifada – eller al-Aqsa-intifadaen – i september 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.