MACRON VIL BYGGE ASYLSENTRE I AFRIKA

 

TRIPOLI: Over 100.000 migranter fra Afrika og Asia har hitills i år lagt ut fra Tripoli (bildet) og andre kystbyer i Libya for å ta seg over til Europa. Foto: M. AASBØ/ESSENSIELT

Frankrikes president Emmanuel Macron vil bygge asylsentre i Libya for å hindre at asylsøkere og migranter legger ut på den farefulle overfarten over Middelhavet til Europa. Forslaget er identisk med det Frp lanserte i 2013 og som ble latterlig-gjort av de andre partiene. Nå snur Ap og sier de vil vurdere asylmottak i Afrika.

Hittill i år er det kommet over 100.000 migranter over Middelhavet – de aller fleste til Italia.
Selv om en talsperson for franske myndigheter senere gikk ut å sa at detter er noe som ikke lar seg gjøre innenfor en kort tidsramme, sier samme talsperson at det bare er snakk om en utsettelse.
Frankrikes planer kommer noe overraskende på EU-kommisjonen, og organisasjonen Human Rights Watch sier en slik ordning er problematisk på flere måter.
Macrons forslag om leirer i Libya kom under et besøk i en fransk flyktningeleir torsdag.
– Ideen er å lage sjekkposter for å hindre folk i å ta farlige sjanser dersom de ikke kvalifiserer til asyl. Vi drar til dem, sa president Macron.
Mens Frankrike vil ha leirer i Libya, vil Italia vurdere å sende marinefartøyer for å bistå den libyske kystvakten. Det var Italias statsminister Paolo Gentiloni som kom med beskjeden dagen etter at han møtte Libyas statsminister Fayez al-Sarraj i Roma. al-Sarraj, som er leder for den FN-støttede regjeringen i Libya, kom til Roma for å søke hjelp for å håndtere den vanskelige situasjonen med de mange migrantene som kommer til Libya for senere å ta seg over Middelhavet.
Den italienske statsministeren mener initiativet fra Libya kan være et vendepunkt.
– Det at libyske myndigheter ber om assistanse og samarbeid for å bekjempe menneskesmugling er viktig, sier Gentiloni.

FORESLÅTT AV FRP: Frp og Christian Tybring-Gjedde (bildet) foreslo allerede i 2013 at det skulle bygges asylmottak i Afrika. Nå foreslår den franske presidenten Emmanuel Macron det samme. Og selv Ap sier nå de vil vurdere asylsentre i Afrika. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Her hjemme sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) at forslaget til Macron er identisk med et forslag fra Frp i 2013 og det de nå gjentar før valget i høst.
– Hele poenget er at man må behandle søknadene på afrikansk jord, så man kan skille mellom de som trenger beskyttelse og de som ikke trenger beskyttelse, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.
Frp-toppen sier at tanken om sentre i Afrika er så fornuftige at det er utrolig at man ikke tenker og vurderer metoden.
– Jeg er spent på hva andre politikere sier når Macron tar til orde for dette. Da vi annonserte det ble ideen latterliggjort, sier Christian Tybring-Gjedde.
Han viser også til Frps handlingsprogram hvor det fremgår at land som mottar betydelige norsk bistand må aksepterer asylsentre på sitt territorium som forutsetning for fortsatt norske bistand.
Aps innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, som tidligere har omtalt Frps forslag som «direkte useriøst», sier nå at de er åpne for å vurdere forslaget om å etablere asylmottak i Afrika.
– Arbeiderpartier er åpne for å vurdere forslaget. Vi vil vurdere ethvert seriøst forslag som kan løse krisen. Vi må få en slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet. Det er en krise som har pågått i altfor lang tid hvor mennesker mister livet, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.