Ryanair-sjef O´Leary: NORWEGIAN ER BORTE OM FIRE-FEM MÅNEDER

 

RYANAIR-SJEF: Ryanair-sjef Michael O`Leary spår en snarlig død for Norwegian, noe Norwegian aviser på det sterkeste. Norwegian ekspanderer kraftig med mange nye internasjonale ruter trafikkert av selskapets nye Boeing 787-fly. I vinter begynner de å fly London-Buenos Aires. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Den kontroversielle konsernsjefen i Ryanair, Michael O`Leary, langer ut mot Norwegian og sier det norske selskapet er i ferd med å gå tomme for penger. Han spår en snarlig død for selskapet som i vinter begynner å fly mellom London og Buenos Aires.

Til bransjebladet Travel Weekly sier O´Leary at det sterkt ekspanderende norske selskapet sliter økonomisk og at de nærmest klamrer seg fast på en daglig basis.
Norwegian sier i en kommentar at Norwegian har vært lønnsomt de siste ti årene med en sterk likviditet, samtidig som de eier en betydelig andel i Bank Norwegian, som har en markedsverdi på 17 milliarder kroner.
Noe overraskende bekrefter O`Leary at selskapets hans fortsatt er i samtaler med Norwegian om et samarbeidd på langdistanseruter. Men Ryanair-sjefen sier også at han ikke er sikker på om de fremdeles fly om 12 måneder.

RYANAIR: Ryanair er fortsatt Europas største lavprisselskap. Nå hevder selskapets omstridte sjef, Michael O´Leary at en konkurrent som Norwegian vil forsvinne i løpet av vinteren på grunn av økonomiske problemer. Her fra Stanstead-flyplassen utenfor London. Foto: Essensielt/Morten Aasbø

Norwegians årsresultat for 2016 var på 1,135 milliarder kroner med et driftsresultat på 1,820 kr. Dette skal være det beste i flyselskapets historie. Norwegians har vokst sterkt internasjonalt de siste årene – spesielt i Spania og Storbritannia. De har også – i motsetning til Ryaniar – satset stort på internasjonale ruter med sine mange Boeing 787 (Dreamliner) fly.
I februar i år begynner de å fly mellom London og Argentinas hovedstad Buenos Aires med priser fra ca. 3500 kr per strekning. De har også etablert et eget selskap i Argentina, Norwegian Air Argentina, som skal fly innenriks i det store sør-amerikanske landet.
Ifølge den argentinske avisen La Nacion, skal Norwegian i løpet av de neste fem-syv årene ha 50 fly av typen Boeing 737 og 30 fly av typen Boeing 787 stasjonert i Argentina.
I motsetning til det svært konkurranseutsatte markedet mellom Europa og Asia samt Europa og Nord-Amerika, er det langt mindre konkurranse på flypriser mellom Europa og Sør-Amerika – noe som gir seg utslag i svært høye priser.

 

RYANAIR-SJEF: Ryanair-sjef Michael O´Leary forhandler med Norwegian samtidig som han tviler på om selskapet overlever kommende vinter. Foto: Wikipedia Commons

Den frittalende Ryanair-sjefen sier i samme intervju med Travel Weekly at Ryanair er ett av fire store selskapene i Europa som vil overleve de neste årene. Ved siden av Ryanair, tror han at British Airways (IAG hvor også Iberia inngår) samt Lufthansa og Air France-KLM vil klare seg.
Ryanair er i dag Europas største lavprisselskap med easyJet på en andreplass, mens Norwegian har vokst kraftig den siste tiden sammenlignet med sine to argeste konkurrenter.
O´Leary – kanskje ikke helt uventet – er også kritisk til overlevelsesevnen til selskaper som det britisk Monarch, ungarske WizzAir samt britiske easyJet. Ungarske WizzAir har vokst kraftig de siste årene og flyr på Sandefjord Lufthavn Torp til mange byer i Øst- og Sentral-Europa.

Tekst: Morten Aasbø

Leave a Reply

Your email address will not be published.