STERK HØYREDREINING I ØSTERRIKE

 

VINNER 1: Sebastian Kurz (31) fra det konservative  ÖVP vant søndagens valg i Østerrike  ved å legge seg tett inntil det innvandringskritiske FPÖ. Foto: Wikipedia Commons

Alt ligger nå til rette for regjeringsforhandlinger mellom de to konservative partiene ÖVP og FPÖ etter søndagens parlamentsvalg i Østerrike. 31 år gamle Sebastian Kurz (31) fra ÖVP ligger an til å få ca. 31,6 prosent av stemmene, mens også det innvandringskritiske FPÖ, som ligger til høyre for ÖVP, gikk frem og ender trolig på rundt 26 prosent.

Sebastian Kurz – med tilnavnet «wunderwuzzi» – blir verdens yngste statsminister. Kurz vant valget ved å legge seg tett inntil ÖVPs tøffe linje mot innvandring og en ytterligere innstramming i asylpolitikken.
Det sosialdemokratiske partiet SPÖ er valgets taper sammen med miljøpartiet De Grønne. SPÖ kan fortsatt bli landets nest største parti med drøye 26 prosent – det samme som FPÖ ligger an til å få.
De Grønne ser ut til å havne under sperregrensen på fire prosent, mens partiets Alexander Van der Bellen ble tidligere i år valgt til landets president da han knepent vant foran en kandidat fra FPÖ.
Landets nye statsminister Sebastian Kurz ble utenriksminister som 27-åring, og han sitter i dag i en koalisjonsregjering med sosialdemokratene i SPÖ hvor Christian Kern (51) er statsminister.
Lite tyder på at dette samarbeidet vil fortsette etter valget. I valginnspurten har forholdet mellom de to blitt drastisk forverret. Det ble blant annet avslørt at sosialdemokratene hadde laget en en rekke drittpakker om Kurz.

 

VINNER 2: Heinz-Christian Strache fra det innvandringsskritiske Frihetspartiet (FPÖ) blir trolig ny innenriksminister eller utenriksminister i en blåblå koalisjon i Østerrike. Foto: Wikipedia Commons

Alt tyder nå på at Østerrike får en av de mest konservative regjeringene i Europa, og at Østerrike vil orienterer seg nærmere andre sentraleuropeiske land som Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Polen hvor det også sitter konservative regjeringer – eller regjeringen som er sterk kritiske til innvandring fra islamske land.
FPÖ og ÖVP var i en koalisjon i 2000 – noe som ikke endte så bra. Det ventes at det vil bli en sterk drakamp om hvem som skal få de viktigste postene som utenriks- og innenriksminister-postene.
Sebastian Kurz har under valgkampen knyttet sitt parti svært tett til sin person. Kurz nyter stor popularitet, han er veltalende, kjekk å se på og velkledd. Han skal ha tatt stemmer både fra sosialdemokratene og fra FPÖ etter at han la seg tett inntil de svært innvandringskritiske Frihetspartiet med sin karismatiske leder Heinz-Christian Strache. Sistnevnt har i valgkampen sterkt advart mot islamiseringen av Østerrike. Han understreket blant annet at på flere skoler i Wien finnes det nå flere muslimer enn katolikker.
Landet innførte nylig – med støtte både fra de konservative og sosialdemokratene, et burkaforbud.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.