KSENIA SOBTSJAK (36) UTFODRER FAMILIEVENNEN VLADIMIR PUTIN

KLAR FOR VALGKAMP: Ksenia Sobtsjak (36) har kasetet seg inn i valgkampen i Russland. Hun har vært en av Russlands best betalte TV-personligheter, men har mistet sine jobber på de store statlige TV-kanalene etter kritikk av Vladimir Putin.

Mens Kreml gjør alt de kan for å hindre den populære opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fra å delta i det kommende presidentvalget i Russland i mars, har de godkjent kandidaturet til TV-kjendisen Ksenia Sobtsjak (36). Hun er datteren til den populære St. Petersburgs-ordføreren og Putin-mentoren Anatolij Sobtsjak, som døde under mystiske omstendigheter i Kaliningrad i 2000.

Mens Aleksej Navalnyjs navn nesten aldri nevnes på de store russiske TV-kanalene, stilte de store kanalene mannsterkt opp da Ksenia Sobtsjak forleden bekjentgjorde sitt kandidatur i Moskva. Hun regnes som å tilhører opposisjonen til Putin og hans regime, og har de siste årene deltatt i anti-Putin markeringer.
Men mange andre tror at hun for Putin er den perfekte motkandidaten. Ved siden av den unge, politisk uerfarne og velstående kvinnen, vil Putin forsterke sitt inntrykk som den trygge og erfarne landsfaderen. Også Aleksej Navalnyj har snakket nedsettende om henne – selv om kritikken hans er noe dempet den senere tid.

SAMMEN: Vladimir Putin har vært en nær venn av familien Sobtsjak. Han var en nær medarbeider av avdøde Anatolij Sobtsjak på 1990-tallet da Sobtsjak var borgermester i St. Petersburg.

Ksenia Sobtsjaks far og mor hadde et nært forhold til Putin da Ksenia var en liten jente og tenåring i St. Petersburg på 1990-tallet.
Under lanseringen av sitt kandidatur understreket hun at hennes familie alltid har hatt et godt forhold til mennesket Putin – spesielt den nærmeste tiden etter at faren døde i 2000 – mens han drev valgkamp for nettopp Putin i Kaliningrad. Men hun har understreket flere ganger at hun langtfra er enig med den politikken dagens russiske president bedriver. Og hun har tidligere sagt at hun vil vurdere å trekke sitt kandidatur hvis Aleksej Navalnyj skulle få lov til å stille som kandidat. Navalny er dømt for underslag og fikk en betinget dom for det – noe som gjør at han ikke kan stille til valg – selv om Navalnyj og mange andre mener rettsaken mot ham var en politisk rettsak.
Ksenia Sobtsjak sier at den liberale opposisjonen i Russland trenger en «backup» hvis Navalnyj ikke får lov til å stille opp i valget i mars.

 

TV-ERFARING: Ksenia Sobtsjak har lang TV-erfaring fra  flere av de største russiske statskanalene.

Sobtsjk tilhører opposisjonen, men mange mener hun er sjanseløs mot det apparatet den sittende presidenten disponerer. Sobtsjak er riktignok stor på sosiale medier (hun har blant annet 5,3 følgere på Instagram) og hun er en stor kjendis i Russland etter at hun ledet det populære Dom-2 (et Big Brother-lignende program) på en av de store riksdekkende kanalene. Hun har også vært programledere for blant annet Russlands «Next Top Model», og hun fikk
også prøve seg som vertinne for et talkshow på privateide MTV Russia – hvor hun blant annet hadde Navalnyj som gjest. Noe som trolig var årsaken til at ledelsen i MTV bestemte seg for å legge ned programmet etter noe få sendinger.
Hun var i mange år en av de 10 best betalte TV-personlighetene i Russland med en årslønn på tilsvarende nærmere 20 millioner kroner. Fortsatt tjener hun godt – både som reklamefigur for forskjellige produkter og som vertinne ved store eventer og rikmanns-brylluper. Hun får også lov til å jobbe på en mindre og uavhengig TV-kanal – TV Rain – og redigerer den russiske utgaven av det franske motebladet L`Officiel.

INSTAGRAM: Ksenia Sobtsjak er dronningen av sosiale medier i Rsusland med over fem millioner følgere på Instagram.

Hun sammenlignes ofte med Paris Hilton der hun stiller opp på premierer i kostbar konfeksjon – fraktet dit i en luksusbil med privatsjåfør.
Men det er en sammenligning hun misliker sterkt. «Når tid ble Paris Hilton arrestert for sine politiske meninger? Når tid fikk Paris Hilton endevendt sin leilighet av politiet på jakt etter dokumenter? Spør hun tilbake mot de som vil avfeie henne som en lettvekter av en overklassedame som har kommet lett til sin berømmelse og sine millioner av rubler.
Sobtsjak er intelligent, snakker flytende engelsk og kunne levd et bekymringsløst liv i Moskva sammen med sin skuespillermann og deres felles sønn.
Politiske eksperter er uenige hvor stor oppslutning Sobtsjak kan få. En meningsmåling (All-Russian Public Opinion Research Center) gav henne ca.20 prosent.
Hennes stemmepotensiale vil kome fra de unge, fra de som sjelden stemmer og de som misliker karrierepolitikere.

 

GLITTER: Ksenia Sobtsjak lever et liv i luksus sammenlignet med resten av befolkningen. Med årlige inntekter på opp mot 20 millioner kroner, kan hun unne seg det meste. Men nå vil hun bekjempe korrupsjonen og den udemokratiske utviklingen som Russland har opplevd under Putins regime.

Statsviteren Dmitry Oreshkin er optimist på hennes vegne, og har uttalte at hennes berømmelse vil garantere henne minst 10 prosent av stemmene. Og med en godt planlagt kampanje, vil hun lett kunne oppnå 25 prosent av stemmene. En kampanje basert på sosiale medier og «show» er billig, men Orenshkin mener at en mer tradisjonell valgkampanje hvor det åpnes regionale kontorer rundt i Russland, hvor masse frivillige mobiliseres og det satses på TV-reklame, fort vil koste 1-2 milliarder rubler – en sum tilsvarende 140-280 millioner kroner.
Sobtsjak har fått med seg veteranen Igor Malasjenko som valgkampleder. Samme mann ledet kampanjen for å få Boris Jeltsin gjenvalgt som president i 1996. Han har også medieergaring som sjef for den uavhengige TV-kanalen NTV – som i 2001 ble overtatt av russiske myndigheter.

MODERNE: Ksenia Sobtsjak er en typisk reprsentant for de unge, moderne og velykkede russerne.

Ksenia Sobtsjak har som datter av den tidligere liberale borgermesteren i St. Petersburg, Anatolj Sobtsjak, fått politikk inn med morsmelken. Anatolij Sobtsjak, som tidligere var en slags mentor for Putin etter at han kom tilbake til St. Petersburg etter sin tid som KGB-mann i Dresden i DDR. Både Putin og hans kompis og nåværende statsminister Dmitri Medvedev var ansatte på borgermesterens kontor i St. Petersburg på 1990-tallet. Ksenias mor, Lyudmila Narusova, var Sobtsjak andre kone og var selv tidligere aktiv politisk og var medlem av Det russiske føderasjonsrådet – som er overhuset i det tokamrede russiske nasjonalforsamlingen.
Anatolij Sobtsjak, som i 2000 døde under mystiske omstendigheter under en reise til Kaliningrad, hadde et nært vennskap med Vladimir Putin. Det finnes også flere bilder av en sønderknust Putin sammen med Narusova og Ksenia Sobtsjak under farens begravelse og nyere bilder når de tre sammen besøker graven til Anatolij
Sobtsjak i St. Petersburg.

MOR OG FAR: Ksenia Sobtsjak sammen med mor og far i daværende Leningrad tidlige på 1990-tallet. Byen skulle litt senere få tilbake sitt førrevolusjonære navn St. Petersburg. Anatolij Sobtsjak var en populær borgermester i byen under 1990-tallet. Moren, Lyudmila Naruusova, ble senere parlamentsmedlem i Dumaen.

Offisielt døde Sobtsjak av et hjerteattakk, selv om dødsfallet lenge ble etterforsket som et mulig drap ved forgiftning. To av Sobtsjaks livvakter under reisen til Kaliningrad, skal også ha fått akutt sykdomstegn den samme dagen som Sobtsjak døde.
Ksenia Sobtsjak er blitt dødstruet for sine åpne motstand mot Putin-regimet, og i februar 2015 snakket hun om å emigrere til vesten — eller til Israel (hennes mor er jødisk) – ettersom hun stod på en «drapsliste» som sirkulerte i russiske medier like etter at Kreml-kritikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept i Moskva.
Nemtsov var lenge aktuell til å etterfølge Boris Jeltsin som president – før Putin ble utpekt som president. To tsjetsjenere er dømt for drapet på Nemtsov.
Nemtsov ville i dag ha vært den tøffeste motstanderen til Putin – om han hadde fått lov til å leve. Mange liberalere i Russland oppfatter Aleksej Navalnyj som for nasjonalistisk og litt for mye populist.

VIL GI TILBAKE KRIM: Ksenia Sobtsjak er en av de få russiske politikere som vil gi tilbake Krim til ukrainerne.

I motsetning til Navalnyj, mener Ksenia Sobtsjak at Krim bør gis tilbake til Ukraina – et standpunkt som ikke er noe direkte frieri til russiske velgere – som stilte seg massivt bak Putins annektering av halvøya i 2014.
Bortsett fra et klart standpunkt med hensyn til Krim, er det relativt lite som har kommet ut om Sobtsjaks politiske plattform. Hun har fremstilt seg selv som en «protestkandidat» og at en stemme på henne « en stemme mot alle de andre».
Men hun har vært klar på at vesten må slutte å straffe det russiske folket for feil som Putin og hans regime gjør. Hun mener det er trist at unge russere i dag er utestengt fra USA og Vest-Europa på grunn av sanksjonene mot Putins regime. Hun er knallhard mot idrettslederne i Russland som har godkjent utstrakt bruk av doping, og hun forlanger at alle politiske fanger må slippes fri.
Mange liberale russere mener presidentvalgene under Putin mangler legitimitet, og at det ikke finnes noe demokrati i Russland – hvor alle de store landsdekkende TV-kanalene støtter Putin. Farlige opposisjonelle holdes effektivt utenfor. Men Putin-vennlige medier stilte mannsterkt opp da Ksenia Sobtsjak lanserte sitt kandidatur i oktober. Putin-regimet regner med at Sobtsjak kan gjøre valget litt mer sexy og gi det litt mer legitimitet. Men de fleste observatører mener hun har liten sjanse til å slå Vladimir Putin – som ifølge de ferskeste og mest pålitelige meningsmålingene, har støtte fra ca. 63 prosent av voksne russere. Det er imidlertid en nedgang fra 85 prosent støtte etter Krim-annekteringen.
Ksenia Sobtsjak er gift med den populære russiske skuespilleren og regissøren Maksim Vitorgan (45). De har en liten sønn sammen. Hun har sagt at hun vet at det er risikabelt å være en Putin-kritisk politiker i dagens Russland. Og mest redd er hun for at det skal skje noe med hennes sønn.

FNYSER: Sobtsjak fnyser av sammenligningen med Paris Hilton. – Paris Hilton har aldri blitt arrestert for sine politiske holdninger eller fått hjemmet sitt gjennomnsøkt av politiet på grunn av deltakelse i en demonstrasjon, sier hun.

I 2015 fornærmet Ksenia Sobtsjak mange ortodokse kristne ved at hun la ut et instagram-bilde hvor hun poserer som en ortodoks prest med langt skjegg og prestekappe. Hun ble en stud etterforsket for det, ettersom det er straffbart å krenke eller såre troende i Russland.
Det var advokaten og aktivisten Yaroslav Mikhailov som anmeldte henne for å ha krenket kristne og vist respektløshet overfor samfunnet. Det kan straffes med fengsel i opptil ett år. Loven ble til etter at protestgruppen Pussy Riot løp inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og holdt en «punkebønn» i 2012.
Vladimir Putin, som selv regner som kristen, har vist stor respekt for den ortodokse kirke, og innført lovendringen – blant annet mot det kan kaller «homopropaganda overfor barn» – for å tilfredsstille den ortodokse kirken.
Ksenia Sobtsjak har det med å få oppmerksomhet uansett hva hun gjør. Da hun skulle fly fra Moskva til New York for noen år siden, var det flere passasjerer om bord som mente en av Aeroflot-pilotene ikke var helt stødig og tydelig beruset. Folk protesterte uten at det hjalp – før Ksenia gikk frem til cockpiten, tok en telefon til en nær venn i Aeroflot-ledelsen, og fikk satt den animerte Aeroflot-piloten på bakken.

TV-STJERNE: – Jeg vil vurdere å trekke mitt kanditatur hvis Aleksej Navalnyj får lov til å stille til valg, sier Sobtsjak.

Kandidat Sobtsjak har foreløpig ikke avslørt om hun har noen oligarker som vil kaste penger inn i hennes valgkamp. Hun hadde ingen problemer med å samle de nødvendige 300.000 signaturene for å få lov til å stille som uavhengig kandidat. Sobtsjak har lagt seg opp en pen liten formue etter solide inntekter de siste 10 årene. Hun var blant annet en periode inne som investor i et av Russlands største telemobilselskaper – og fikk med seg et titals millioner kroner da hun solgte seg ut.
Vladimir Putin (65) har fortsatt ikke gått offisielt ut med sitt kandidatur. Men få tviler på at mannen, som lærte seg politikkens irrganger å kjenne som kaffekoker og altmuligmann på kontoret til borgermester Anatolij Sobtsjak – Ksenias far, vil stille til valg om et halv år. Med nye seks år ved makten, vil han ha ledet Russland i et kvart århundre.
Valgkampen forventes å starte 7. desember.
Den ekstreme nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij og den aldrende kommunisten Gennadij Ziuganov, er to andre kandidater som allerede har gjort sine kandidaturer kjent.

Tekst: MORTEN AASBØ  Foto: Wikipedia Commmons, Instagram, www.creml.ru, Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.