DAGMAR HAGELINS DRAPSMANN DØMT TIL LIVSTID

DREPT: Svensk-argentinske Dagmar Hagelin. Foto: WIkipedia Commons

40 år etter at den svensk-argentinske jenta Dagmar Hagelin forsvant, er en tidligere argentinske marineoffiser dømt for mordet på jenta i 1977. Offiseren Alfredo Astiz sitter allerede i fengsel for andre forbrytelser han utførte på tortursenteret ESMA under militærdiktaturet i Argentina.

Det ble hørt jubelrop blandet med gråt utenfor rettslokalet i Buenos Aires da dommeren lest opp dommen mot den tidligere marineoffiseren. Listen med forbrytelser som Astiz skal ha begått er lang: Han ble dømt til livstids fengsel blant annet for kidnapping, drap og tortur på flere mennesker.

 

DØMT: ALfredo Astiz (67) er nå dømt for kidnappingen og drapet på Dagmar Hgelin og flere andre. Foto: Wikipedia Commons

Dagmar Hagelin var bare 17 år da hun som en av mange forsvant under det syv år lange militærdiktaturet mellom 1976 og 1983. Mange – de fleste på den politiske venstresiden – ble kidnappet og ført til det beryktede tortursenteret ESMA i Buenos Aires. Oppimot 30.000 mennesker skal ha blitt kidnappet. Under det som ble kalt guerra sucia (den skitne krigen). Mange av de ble torturert og de aller fleste av ofrene kom ikke tilbake.
Hva som skal ha skjedd med Dagmar Hagelin er fortsatt ukjent, men Alfredo Astiz ble tidlig pekt ut som den ansvarlige for hennes forsvinning og død. En teori er at hun ble forvesklet med en annen da hun kom på besøk til en venninne som var politisk aktiv og allerede arrestert.
Astiz, som gikk under navnet «den blonde dødsengelen», har i flere år vært i myndighetenes søkelys for sine forbrytelser, men han greide lenge å dra ut rettsprosessen. Alfredo Astiz (67) hadde fransk-skandinavisk bakgrunn. Han ble tatt til fange av britene tidlig under Falklandskrigen i 1982, men han ble sammen med de andre krigsfangene overlevert til Argentina da krigen var over.
Dagmars far, Ragnar Hagelin, kjempet i flere tiår for å få vite sannheten om hans datters skjebne. Han døde i fjor og fikk ikke oppleve å se at hans datters drapsmann ble dømt for forbrytelsen.
En bror av Dagmar, Jonathan Hagelin, jobber i dag på en skole i Stockholms-området. Han fulgte rettsaken via sin smarttelefon. Han uttalte til Sveriges Radio at han tror dette er en stor seier for det argentinske folket over en svært mørk historie.
– Dette er en lettelse selv om vi ikke får tilbake våre familiemedlemmer, uttalte han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.