SPENT I KIEV: SAAKASJVILI PÅGREPET OG SIDEN SLUPPET FRI AV SINE EGNE

Situasjonen var tirsdag spent i Ukrainas hovedstad Kiev etter at Mikhail Saakasjvili ble arrestert og siden sluppet fri av aggressive meddemonstranter. Saakasjvili var tidligere president i Georgia og var inntil i fjor guvernør i Odessa-fylket i Ukraina. Saakasjvili ble ukrainsk statsborger etter at han ble fratatt sitt georgiske pass, og hans gamle studievenn Petro Porosjenko utnevnte han til guvernør i Odessa. I dag er Saakasjvili en av Porosjenkos bitreste motstandere som krever at hans gamle venn trekker seg fra embete som president.

KAOTISK. Det var kaotisk utenfor den ukrainske parlamentsbygningen der Mikhail Saakasjviij og hans folk demonstrerte. Saakasjvili ble siden arrestert og siden befridd av sine meddemonstranter.

Mikhail Saakasjvili ble også tidligere i år fratatt sitt ukrainske statsborgerskap og ble tvunget ut av landet. Tidligere i høst tok han seg ulovlig inn i Ukraina via den polsk-ukrainske grensen, og han har de siste ukene ledet misfornøyde demonstranter fra en teltleir utenfor det ukrainske parlamentsbygningen i Kiev.
Tirsdag tilspisset situasjonen seg. Store politistyrker utstyrt med hjelmer og batonger ville arrestere Saakasjvili, og omringet huset der han bor. Saakasjvili flyktet opp på taket hvor han oppfordret sine tilhengere til å fortsette motstandene mot politiet.
Situasjonen tilspisset seg ytterligere da en av Saakasjvili meddemonstranter satte seg på en gassrørledning og truet med tenne fyr på seg selv. Politiet lyktes til slutt med å arrestere Saakasjvili og plasserte han inn i en politibil. Men aggressive demonstranter greide siden å dra Saakasjvili ut av politibilen.
Saakasjvili mener president Petro Porosjenko gjør alt for lite for å sette en stopper for den omfattende korrupsjonen i Ukraina, og begrense makten til landets mektige oligarker.. Porosjenko, som selv er en søkkrik oligark og eier av blant annet landets største sjokoladeprodusent, ble valgt til president i 2014 på et program som lovte kamp mot korrupsjonen.
Den USA-utdannede Mikhail Saakasjvili ledet den relativt fredelige «roserevolusjonen» i hjemlandet Georgia i 2003. Han var også landets president frem til hans periode gikk ut i 2013.
Han rømte til USA etter at de nye makthaverne i Georgia – som har lagt seg på en mer pro-russiske linje – begynte å etterforske Saakasjvili for korrupsjon.
Saakasjvili dro via USA til Ukraina der Porosjenko ville ha han som guvernør i Odessa som har vært spesielt rammet av korrupsjon og hvor mafialignende grupper har stor makt. Saakasjvili bodde i Ukraina under sovjettiden da både Georgia og Ukraina tilhørte Sovjetunionen. Han snaker flytende ukrainsk og russiske, og ble også en nær venn av dagens president i Ukraina da de gjorde militærtjeneste sammen.

 

SJOKOLADE-KONGEN: Den søkkrike ukrainske presidenten Petro Porosjenko har mistet mye av sin populritet den siste tiden. Nå er han også blitt uvenn med sin gamle venn, Mikhail Saakasjvili. Foto: Wikipedia Commons

I dag er Saakasjvili og Porosjenko bitre fiender, og Saakasjvili måtte ta seg ulovlig inn i Ukraina i høst. Porosjenko ønsker å utvise han til Georgia.
Riksadvokaten i Ukraina, Yuriy Lutsenko, rettet tirsdag sterke anklager mot Saakasjvili under et møte i parlamentet. Lutsenko hevdet at den ukrainske sikkerhetstjenesten , SBU, hadde avslørt en plan satt i scene av den russiske etterretningsorganisasjonen FSB i samarbeid med Saakasjvili og hans folk. Planen gikk angivelig ut på å skape uroligheter i Kiev kommende vinter. Planen skal ha fått kodenavnet «Russisk vinter».
Saakasjvili var som president kjent som en sterk motstander av Putin-regimet. I august 2008 kom det til krig mellom russiske tropper og georgiske styrker etter at republikken Sør-Ossetia krevde selvstendighet fra Georgia.
Russland støtter opprørerne øst i Ukraina som siden 2014 har ført krig mot ukrainske regjeringstropper. Minst 5000 mennesker har mistet livet i kamphandlinger i Donbass-området, og over 1,5 millioner mennesker er drevet på flukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.