Når VGs aktivister viderebringer BDS´ jødehat

Foto: Faksimile av VG

VG liker ikke at a-ha og Kygo holder konserter i Israel og henter frem noen obskure artister og aktivister på ytterste venstrekant for å rettferdiggjøre en stor oppslått artikkel på Rampelys-seksjonen.
Kygo holdt konsert denne uken i Israel, mens israelere – både jøder og arabere – kommende sommer kan glede seg over at Norges mest populære pop-gruppe tar turen til Israel for første gang i sin karriere.
Det er den sterkt Israel-hatende – og ofte også antisemittiske – boikottgruppen BDS som kritiserer Norges to mest populære internasjonale artister for å opptre i Israel. BDS står for Boycott, Divestment & Sanctions og krever at Israel trekker seg fullstendig ut av «de okkuperte områdene» på Vestbredden og Golanhøyden og at alle palestinarabere skal få vende tilbake til de hjemsteder som deres forfedre forlot i 1948. Av artister som støtter BDS er Pink Floyd-medlemmet Roger Waters den mest prominente. Hans jødehat er blitt så åpent at tyske TV- og radio-kanaler nylig avlyste planer om å kringkaste to Waters-konserter til sommeren. Tyskerne mener hans antisemittiske holdninger er blitt litt for åpenbare.

SPILLER I ISRAEL: VG og boikottorganisasjonen BDS liker ikke at Morten Harket og a-ha spiller i Israel. Her holder Morten Harket «konsert» på Maldivene hvor han drev et miljøprosjekt. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

VG trekker også frem en Bergens-gruppe, Razika, som har lagt ut et PR-bilde hvor de poserer med boikott Israel-plakater og med SV-flagg og kommunistsymboler i bakgrunnen. De er selvsagt mot Israel og deres »aggressive bosetningspolitikk».
A-ha-manager Harald Wiik forteller aktivist-journalistene i VG at så vidt han vet så deltar ikke a-ha for tiden i boikott av noe land, folk eller by på hele kloden.
Når VG viderebringer kritikken om at a-ha støtter Israels myndigheter ved å holde konsert der, kommer Wiik med følgende kontante og innlysende svar:
– Slik har vi aldri tenkt om konserter noe sted noen gang. Det minner om en totalitær tankegang.
Både Kygo og a-ha har tidligere opptrådt i land som har et langt mer tvilsomt forhold til demokrati og okkupasjon enn Israel. Kygo har nettopp gjort en konsert i diktaturet Emiratene. A-ha har flere ganger opptrådt i Russland, som har «okkupert» Karelen og Kaliningrad-området omtrent like lenge som Israel har «okkupert» Vestbredden. Uten at aktivistene i VG har stilt dem til veggs for det.
Det karelske folkets tragedie er ukjent for VGs historieløse aktivister. Der i huset finnes det nemlig bare én okkupasjon og ett folk som har flyktet.
Og da er det kanskje ikke så merkelig at VG stadig vekk må viderebringe BDS´ rødbrune og antisemittiske grums.

Morten Aasbø, redaktør Essensielt

Leave a Reply

Your email address will not be published.