Salah Abdeslam for retten: NEKTER Å SNAKKE

ETTERSØKT:Salah Abdeslam var Europas mest ettersøkte person i 2015. Nå står han for retten  i Belgia.

Den eneste gjenlevende fra Europas verste terrorangrep i Paris i november 2015, Salah Abdeslam (28), står nå for retten i Brüssel i Belgia. Politiet mener Abdeslam, med marrokansk bakgrunn, var sjåfør under angrepet der til sammen 130 mennesker ble skutt og drept. Rettsaken i Brussel gjelder skuddvekslingen som skjedde da Abdeslam ble arrestert i Brussel.
Tiltalen mot islamisten gjelder drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse i en terrorsammenheng.
Få dager etter at han ble pågrepet ble 32 mennesker drept da flere menn, som stod nær Abdeslam, sprengte seg selv i luften i terminalen på flyplassen i Brussel mens andre utløste selvmordsbomber på en metrostasjon i byen.
Abdeslam ble senere utlevert til Frankrike og har sittet fengslet i Fleury-Merogis-fengslet utenfor Paris.
Under rettsaken i nabolandet er han overført til et sikkerhetsfengsel nord i Frankrike og blir – under stor sikkerhetsforanstaltninger – hver morgen fraktet til Brussel.
Rettsaken foregår i Justispalasset 9i sentrum av Bråussel under et stort sikkerhetspådrag. Politiet er forberedt på alle eventualiteter – fra fluktforsøk, selvmordsforsøk og nye terrorangrep.
Salah Abdeslam nektet å svare på spørsmål i retten. Han fikk også medhold i sitt ønske om ikke å bli fotografert under rettsaken, som ventes å ta fire dager. Det er lagt ned påstand om 20 års fengsel.
Min taushet gjør meg ikke til en kriminell. Det er mitt forsvar, sa islamisten da rettssaken ble satt i gang mandag formiddag.
Han sa videre:
Gjør hva dere vil med meg – jeg har tiltro til min herre. Jeg er ikke redd for dere eller deres allierte. Jeg har tiltro til Allah, sa Abdeslam. Han nektet å reise seg i retten med begrunnelse at han var sliten.
Abdeslam var Europas mest ettersøkte person da politet kom over ham i nærheten av den beryktede innvandrertette bydelen Molenbeek – også kalt «Europas største terror-reir» og «Europas jihad-sentral».
Abdeslam var sammen med Soufien Ayari da de ble overrasket av politiet fire måneder etter terroraksjonene i Paris.
28-åringen er fransk statsborger med marokkanske foreldre. Han ble født i Belgia. Hans bror Brahim var en av gjerningsmennene som var med på terrorangrepene i Paris. Han ble drept.

BROR: Broren til Salah Abdeslam stod nylig frem i belgiske La Libre og fortalte at broren nå har dedikert sitt liv til islam.

En tredje bror, Mohamed, lot seg intervjue av den belgiske avisen La Libre nylig. Han forteller at hans bror ikke er suicidal, og han nå kun lever for å utøve sin religion. Han har ingen kontakt med andre fanger, men ringer hjem til sin familie en gang i uken, forteller broren, som også forteller at han er overvåket av politiet.
Han og familie har fått mye støtte fra folk i Molenbeek, selv om enkelte i familien har sluttet å ta kontakt.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.