TERRORRETTSAKEN I STOCKHOLM: AKILOV VISER INGEN ANGER

AKILOV: Rakhmat Akilov risikerer livstidsfengsel for sin terroraksjon i fjor vår. Han viser ingen tegn på anger.Foto. Svensk politi

Omlag 1000 mennesker befant seg på Drottninggatan i Stockholm den fredagen i april i fjor da den usbeske asylsøkeren Rakhmat Akilov kjørte nedover gaten i en stjålet lastebil for å drepe flest mulig mennesker. Rettssaken i Stockholm fortsatte i dag med vitnemålene til de som ble rammet av terroristene, men som overlevde. Fem mennesker døde under Rakhmat Akilovs drapsferd.
I rettssaken i dag ble det vist overvåkningsfilmer hentet fra butikkene i gaten som viser folk som løper for livet for å komme vekk fra den store lastebilen som raser nedover den relativt trange gågaten i en gjennomsnittshastighet på 60 km/t.
Politet har også fått laget en animert 3D-videofilm som viser ferden.

Video: POLISEN

Påtalemyndighetene mener de kan bevise at Akilov drepte, skadet eller satte livene i fare til totalt 150 mennesker under sin ferd.
Overvåkingsfilmene viser også hvordan folk løper til for å hjelpe de som ligger døde eller hardt skadede på asfalten.
Aktor Hans Ihrman går systematisk til verks og har delt gatene inn i forskjellige soner hvor folk ble drept eller skadet.
Den tiltale har fortalt at han kjørte relativt sakte før han kom ut i selve Drottninggatan «for å venne meg til bilen, slik at jeg kunne kjøre ut på den sentrale gaten på en riktig måte» som han uttrykte det.
Han fikk spørsmålet om han så menneskene han kjørte på. Han svarte at han ikke så noen ansikter «jeg hørte bare lyden som slo mot førerhytta», fortalte han.
Han har tidligere i rettssaken fortalte at han gjorde det i islams navn. Akilov har også fortalt om sin religiøse radikalisering, og retten har fått sett hans selvinnspilte videoer hvor han sverger troskap til Islamske Staten og dens ledere.
Han ville med udåden stoppe svenskenes deltagelse i kampen mot terrorgruppen IS, og han har selv sagt at han gjorde det på vegne av kalifatet. Han viser ingen anger over ugjerningen.
Rakhmat Akilov var etterlyst internt av politiet etter avslag på sin søknad om asyl, da han gjennomførte terrorhandlingen.

Tekst: MORETN AASBØ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.