NORD-KOREA LEVERER TILBAKE LEVNINGER ETTER KOREAKRIGEN

Nord-Korea har levert 55 esker med levninger etter amerikanske soldater som falt i Korea-krigen. Dermed holder Kim Jong Un – Nord-Koreas leder, sitt løfte han gav under møtet med USAs president Donald Trump under deres toppmøte i Singapore forrige måned. Mer enn 7000 amerikanske soldater er savnet etter Korea-krigen som ble avsluttet med en våpenstillstand i 1953.

55 ESKER: Nord-Korea har overlevert 55 esker med etterlevinger av døde amerikanske soldater i Koreakrigen. Landford/US Department of Defence

Levningene etter de amerikanske soldatene kom til den amerikanske flybasen  Osan i Sør-Korea fredag. Tilbakeleveringen av levningene av soldatene utgjorde en del av den diplomatiske dealen mellom USA og Nord-Korea som ble bekjentgjort under toppmøtet 12. juni i Singapore.

Politiske kommentarer i USA sier at denne delen av overenskomsten mellom Trump og Kim Jong Un kanskje er den minst smertefull innrømmelsen for lederen for det sosialistiske regimet i Nord-Korea.

Trump møtte Kim i et håp om å få Nord-Korea til å avstå og kvitte seg med sitt atomprogram og utviklingen av langtgående ballistiske missiler.

President Trump takket Nord-Koreas leder for tilbakeleveringene av etterlevningene av de døde amerikanerne. Nord-Korea har lovet å lete etter flere av de døde amerikanerne.

Det er antatt at Nord-Korea har ca. 60 atomvåpen, og Kim skrøt tidligere i år at han kunne ramme det nordamerikanske kontinentet  med atomvåpenutstyrte langdistanseraketter. Nord-Korea avfyrte i fjor tre testlanseringer av langdistanseraketter som tydelig viste at  landet er i stand til å nå  USA med langdistanseraketter.

FN, Sør-Korea og USA har hatt sanksjoner mot Nord-Korea de siste årene.

USA er nær alliert med Sør-Korea, som er et demokratisk og suksessrikt land som i dag har verdens 11. største økonomi. 28.000 amerikanske soldater er til enhver tid stasjonert i Sør-Korea.

Arbeidet med å normalisere forholdet mellom USA og Nord-Korea fikk et lite tilbakeslag etter et besøk til  Nord-Koreas hovedstad  Pyongyang av USAs utenriksminister Michael R. Pompeo nylig. Statskontrollerte medier i Nord-Korea snakket om at amerikanerne hadde kommet med «gangsterlignende krav». Pompeo  karakteriserte imidlertid samtalene han hadde hatt i Nord-Koreas som  fremgangsrike.   

Koreakrigen startet da nordkoreanske styrker støttet av sovjetiske styrker 25. juni 1950 gikk over den 38. breddegrad og inn i Sør-Korea. Nord-Korea hadde overlegne styrker den føste tiden av krigen, før FN og USA fikk styrker på plass i Sør-Korea. Ledet av den amerikanske generalen Douglas MacArthur greide Sør-Korea og FN-troppene å slå tilbake det nordkoreanske angrepet og gå nordover nesten helt til den kinesiske grensen. I november 1950 kom kinesiske styrker  inn i krigen på nordkoreanernes side.

Våpenhvileforhandlinger pågikk de siste årene av krigen. Et av de store problemene var hva som skulle gjøre med de mange nordkoreanske og kinesiske krigsfangene. Mange  av de nektet å reise hjem igjen til de to kommunistiske diktaturene.

Våpenhvile ble erklært  27. juli 1953 og en demilitarisert sone mellom de to styrkene ble opprettet ved den 38. breddegrad.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.