TRUMP ROSER ITALIA FOR DERES INNVANDRINGSPOLITIKK

CONTE MØTTE TRUMP: Italias nye statsminister. Giuseppe Conte, fant fort tonen med Donald Trump da de møttes i Det hvite hus i dag. Foto: The White House

Donald Trump mottok Italias statsminister Giuseppe Conte i Det hvite hus og mener andre europeiske land bør ta lærdom av Italias strenge innvandringspolitikk. – Jeg er svært enig i det du gjør når det gjelder migrasjon, ulovlig immigrasjon og også lovlig immigrasjon, sa Trump.

Den amerikanske presidenten var full av ros og godord da han mottok statsminister Giuseppe Conte som gjest i Det hvite hus. Italias høyre-sentrum regjering har endret landets tidligere liberale asyl- og migrasjonspolitikk fullstendig etter at de kom til makten.  Den italienske regjeringen ønsker å utvise nærmere en halv million ulovlige innvandrere som har tatt seg til Italia de siste årene.

De nekter også å ta imot skip som seiler utenfor kysten av Libya på jakt etter migranter som ønsker seg til Europa. Noen av skipene har gått til Spania hvor landets nye sosialistiske regjeringen var vært mer positivt innstilt til afrikanske migranter.

Trump uttalte at Conte gjør en «fantastisk jobb» og sa at både han og Conte var outsidere da de ble politikere og at de har mye til felles.

Også statsminister Conte var svært positiv til Trump og kalte Italia og USA som to «nærmest tvillingland».

Conte leder en regjering bestående av  den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og det høyreorienterte og innvandringskritiske  partiet Ligaen.

Conte og Trump kom også inn på handel under sin felles pressekonferanse. Trump sa at USA har et handelsunderskudd med Italia – og la til at de skal nok greie å rette opp det relativt raskt. Samtidig som han skrøt av de mange italienske produktene som selges i USA og som han selv har skaffet seg.

Både Trump og Conte mente det ville være bra med et bedre forhold til Russland, og Trump overrasket også ved å si at han er villig til å møte de iranske lederne.

– Hvis de ønsker å møtes, så stiller jeg opp – når de måtte ønske det, sa Donald Trump.

USA har som kjent trukket seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, og vil gjeninnføre sanksjoner mot det islamistiske regimet i Teheran.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.