Oslo som cruisehavn skal vokse med 20 prosent i 2019

RUVENDE: Cunards «Queen Elisabeth» i Oslofjorden. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

 

Mens Oslo som cruisehavn har opplevd flere magre år,  vil antallet cruisepassasjerer stige med ca. 20 prosent til neste år. Hele fem andre norske cruisehavner har i 2018 flere passasjerer enn hovedstaden. Bergen havn har i sommer mer enn tre ganger så mange cruisepassasjerer som Oslo.

Havnesjefen i Oslo, Ingvar M. Mathisen, sier til Dagens Næringsliv at Oslo igjen skal opp i «elitedivisjonen» av norske cruisedestinasjoner. Det skal de greie ved blant annet et langsiktig og målrettet samarbeid med  blant andre Visit Oslo.

RCCL-SKIP: Det «norske»  RCCL-skipet «Navigator of the Seas» på vei ut Oslofjorden etter et vellykket Oslo-besøk. Foto: Essensielt/Morten Aasbø

I toppåret 2011 hadde Oslo 311.000 cruisepassasjerer, men det falt til 170.000 i 2016. Selv om tallet har krøp litt oppover til 198.000 i 2017 og ca. 200.000 i inneværende sommer, ligger Oslo i år på en sjetteplass blant norske havner med hensyn til cruisepassasjerer.  Små steder som Flåm, Geiranger, Ålesund, Stavanger og Bergen ligger foran Oslo når det gjelder cruisetrafikk. Bergen har i år nesten 660.000 cruisepassasjerer og har måtte sette et tak  på antall skipsanløp på travle sommerdager.

– Oslo skal ikke bli så stor , men vi ønsker å tiltrekke oss de nyeste og mest miljøvennlige cruiseskipene, sier Mathisen til DN. 

Veksten i cruisetrafikken til Oslo blir rundt 20 prosent i 2019. Oslo har ingen planer om å bli like stor som Bergen – selv om Oslo i 2008 hadde flere ankomne cruisepassasjerer enn Bergen.   

NORSKEIDE: «Viking Sun» ved havn ved Akershuskaien i sommer. Skipet inngår i Viking Ocean Cruises som eies av norske  Torstein Hagen. Skipet har plass til i underkant av 1000 passasjerer. Hagen har planer om å bygge verdens første  nullutslippsskip som skal drives med hydrogen.  Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Cruisepassasjerer er , selv om de ikke bruker penger i på overnatting, god butikk for byene de besøker.

Undersøkelser viser at cruisepassasjerene i Norge i snitt bruker 860 kr per ilandstigning. Med 200.000 passasjerer i Oslo i år, betyr det at cruisepassasjerene legger igjen rundt 172 millioner kroner i inneværende år.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.