STORE DEMONSTRASJONER MOT KORRUPSJON I BUCURESTI

TITUSENER: Titusener rumenere demonstrerte fredag og lørdag i flere rumenske byer mot regjerings manglende vilje til å stoppe korrupsjonen i landet. Foto: skjermdump Radio Free Europe

Nærmere 100.000 mennesker demonstrerte fredag mot den venstreorienterte regjeringen i Romania. Demonstrantene krevde at regjeringen må gå av eller skrive ut nyvalg. En ny lov som vil gjøre det vanskeligere å straffeforfølge  korrupsjon var  en utløsende faktor for demonstrasjonen. 

Også lørdag var det store demonstrasjoner i Bukuresti og flere andre rumenske byer som  Cluj, Sibiu og Timisoara.

Mange rumenere bosatt i Europa hadde kommet hjem i forbindelsen med de utlyste demonstrasjonene.

Deler av demonstrantene brukte vold, og mer enn 400 personer – inkludert mange politifolk– måtte ha legebehandling etter tumultene.  Politiet brukte tåregass og  vannkanoner for å stagge voldelige elementer blant demonstrantene.

Hoveddemonstrasjonen skjedde på Seiersplassen i Bucuresti foran regjeringensbygningen der.

Også den konservative presidenten i Romania, Klaus Iohannis, som kommer fra tysk minoriteten i Transylvania, beklaget opprørspolitiets bruk av vold. Han stemplet deres opptreden som «unødvendig brutale».

Den venstreorienterte regjeringen i Romania kom til makten i desember 2016, og har vært ledet av sosialdemokraten Viorica Dancila siden 29. januar i år. Hun er landets første kvinnelige statsminister, og har fått mye kritikk for hennes måte å lede landet på.

President Klaus Iohannis har vært under et sterkt press fra regjeringen for å godkjenne fjerningen av landets ledende anti-korrupsjonsjegeren hos riksadvokaten. I juli ble Laura Codruta Kövesi fjernet fra stillingen som den ledende i kampen mot korrupsjon blant politikere på lokalt og nasjonalt nivå.

SPARKET: Den uredde korrupsjonsjegeren Laura Codruta Kövesi ble sparket i juli etter sterkt press fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet.Foto: Wikipedia Commons

Sosialdemokratiske politikere, mange av de tidligere kommunister, har vært involvert i flere korrupsjonssaker. Den tidligere statsministeren Victor Ponta er en av PSD-politikerne som fikk mange korrupsjonsanklager rettet mot seg. Han gikk av som statsminister i 2015 etter en nattklubbrann som krevde 30 menneskeliv.

Den sterke mannen som styrer det meste i regjeringspartietPSD  er Liviu Dragnea.  Han er tidligere domfelt for valgjuks, og kan av den grunn ikke bekle stillingen som statsminister.

I fjor samlet hele 150.000 mennesker seg i Bucuresti for å demonstrere mot regjeringen da de lot et dekret som gjorde at politikere fengslet på grunn av korrupsjon kunne slippe straff.

Ifølge tall fra Verdensbanken arbeider et sted mellom tre og fem millioner rumenere i utlandet. De sender hvert år hjem rundt fem milliarder dollar til familier og slektninger hjemme i Romania.

Mange rumenere som bor i andre EU-land har latt seg provosere av regjeringspartiet som har betegnet rumenere i utlandet som «tiggere, tyver og horer». Romania har en befolkning på 21 millioner , og regnes som et av de fattigste og mest korrupte landene i EU. Landet ble medlem av Nato i 2004 og EU i 2007. 

SVAK: Sosialdemokraten Viorica Dancila har vært statsminister siden i januar,  og regnes som svak. Foto: Wikipedia Commons

USA har en viktig flybase, Mihail Kogălniceanu Air Base, like nord for den kjente badebyen Mamaia.

Protestene mot det sosialdemokratiske regjeringspartiet PSD har tatt mange former. I fjor vakte det stor oppsikt da en rumener bosatt i Sverige kom hjem på feire med sin Audi som hadde et lovlig svensk personlig registreringsskilt som myndighetene ikke likte. Svenskene så ingen grunn til å stoppe rumeneren som betalte de ca. 8000 kronene ekstra for å få kjøre med skiltet «MUIE PSD». 

På rumensk betyr det noe i retning av «FUCK PSD». Den svenskregistrerte bilen ble fotografert  overalt hvor den stoppet i Romania, og til slutt endte det med bilen ble avskiltet og den Sverige-bosatte rumenere ble fratatt førerkortet og fikk bot for å kjøre med ulovlig skilt.

POPULÆR: Landets president Klaus Iohannis fra den lille tyske minoriteten i Transylvania-regionen, nyter stor resepkt blant store befolkningsgrupper i Romania.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.